Насловна Друштво Јечмишта: Уређено мјесно гробље

Јечмишта: Уређено мјесно гробље

13.9 C
Foča

У селу Јечмишта у фочанској мјесној заједници Челебићи, претходног викенда завршено је уређење мјесног гробља. Замијењена је дотрајала ограда стара скоро тридесет година.

У радној акцији која је трајала четири викенда, мјештани села Јечмишта организовали су се и уредили старо гробље које се налази у центру села, близу новоотвореног Друштвеног дома. После дужег времена, постављена је нова и квалитетна ограда са капијом. Сличним акцијама становници  покушавају да дају допринос одрживости села.

-Наша жеља је била да уредимо гробље и на тај начин дамо потврду оној старој  да је гробље огледало сваког села и мислим да смо у томе потпуно успјели. Мени и мојим мјештанима и рођацима остаје да и убудуће наставимо да радимо и дамо допринос одрживости села и да покушамо да задржимо што је више могуће људи на селу, јер сматрамо да је то извор здраве хране и климе коју нам је Господ подарио- рекао је Милија Радовић један од иницијатора акције уређења гробља.

Према ријечима Радовића, гробље у овом селу може постати и археолошко налазиште, јер се вјерује да су на њему сахрањивани стари Грци. На том простору се налази 5-6 стећака који свједоче о вјековној старости истог. Ни најстарији мјештани села не могу да дају тачну потврду о томе.

Село Јечмишта је насеље у саставу МЗ Челебићи, највеће по површини и броју становника на том простору. Налази се око 4км од Челебића, на надморској висини од 1.150м. Име је добило по житарици јечам, која је најбоље успијевала на том простору. У селу постоје 43 куће у којима тренутно живи 15 породица. Током љета многе породице долазе својим кућама и проводе љетни период у селу. Ради се претежно о људима који имају статус пензионера, који долазе да убирају пољопривредне плодове-појаснио је Радовић.

Посљедњи текстови

Света тајна јелеосвећења у Светосавском храму

Света тајна јелесовећења служиће се сутра у Храму Светог Саве у Фочи од 17.00 часова, најављено је из Црквене општине Фоча.

Бошњаци: У Фочи не осјећамо никакав вид угрожености

Грађани Фоче бошњачке националности из више мјесних заједница данас су одржали састанак са начелником и предсједником Скупштине ове општине Миланом Вукадиновићем и...

Лоша инфраструктура кочи развој дрвопрераде

Дрвопрерађивачки погони, који послују у оквиру Индустријске зоне Брод на Дрини, годинама се суочавају са лошим снабдијевањем водом и струјом и другим...

Регионални избори у Синдикату управе

У оквиру редовних изборних активности, јуче је у Фочи одржана сједница Регионалног одбора Синдиката управе РС за регију Фоча/Вишеград, којом је предсједавао...

Сјећање на погинуле у Кратинама и Козјој Луци

Борачка организација Фоча у петак, 23. априла, обиљежиће 28 година од погибије 11 бораца Миљевинског батаљона Војске Републике Српске у Кратинама код...