Насловна Друштво Јечмишта: Уређено мјесно гробље

Јечмишта: Уређено мјесно гробље

9 C
Foča

У селу Јечмишта у фочанској мјесној заједници Челебићи, претходног викенда завршено је уређење мјесног гробља. Замијењена је дотрајала ограда стара скоро тридесет година.

У радној акцији која је трајала четири викенда, мјештани села Јечмишта организовали су се и уредили старо гробље које се налази у центру села, близу новоотвореног Друштвеног дома. После дужег времена, постављена је нова и квалитетна ограда са капијом. Сличним акцијама становници  покушавају да дају допринос одрживости села.

-Наша жеља је била да уредимо гробље и на тај начин дамо потврду оној старој  да је гробље огледало сваког села и мислим да смо у томе потпуно успјели. Мени и мојим мјештанима и рођацима остаје да и убудуће наставимо да радимо и дамо допринос одрживости села и да покушамо да задржимо што је више могуће људи на селу, јер сматрамо да је то извор здраве хране и климе коју нам је Господ подарио- рекао је Милија Радовић један од иницијатора акције уређења гробља.

Према ријечима Радовића, гробље у овом селу може постати и археолошко налазиште, јер се вјерује да су на њему сахрањивани стари Грци. На том простору се налази 5-6 стећака који свједоче о вјековној старости истог. Ни најстарији мјештани села не могу да дају тачну потврду о томе.

Село Јечмишта је насеље у саставу МЗ Челебићи, највеће по површини и броју становника на том простору. Налази се око 4км од Челебића, на надморској висини од 1.150м. Име је добило по житарици јечам, која је најбоље успијевала на том простору. У селу постоје 43 куће у којима тренутно живи 15 породица. Током љета многе породице долазе својим кућама и проводе љетни период у селу. Ради се претежно о људима који имају статус пензионера, који долазе да убирају пољопривредне плодове-појаснио је Радовић.

Последњи текстови

Кунарац: Трговине да не раде недјељом, поштовати скупштинске одлуке

Одборник у Скупштини општине Фоча Сребренко Кунарац сматра да трговине не би требало да наставе са радом недјељом од 6.00 до 12.00...

Радно вријеме недјељом од 6.00 до 12.00 часова

Радно вријеме трговинских и других радњи и након 1.октобра биће од 6.00 до 22.00 часа, а недјељом од 6.00 до 12.00 часова,...

Музеј Старе Херцеговине Фоча- Изложба “Невесињска олимпијада”

У галерији Музеја Старе Херцеговине  биће отворена изложба „Невесињска олимпијада“ коју је у току прошле године приредио Музеј Херцеговине у Требињу.

Удружење РВИ: Продужен рок за подношење захтјева за стамбено збрињавање

Из Удружења ратних војних инвалида Фоче обавијестили су ратне војне инвалиде од прве до четврте категорије и чланове породица погинулих бораца да...

Ђокић: Социјалисти се залажу за економски развој и нова радна мјеста

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић поручио је у Фочи да се ова странка залаже за економски развој који ће довести до социјалне...