Naslovna Društvo Ječmišta: Uređeno mjesno groblje

Ječmišta: Uređeno mjesno groblje

9 C
Foča

U selu Ječmišta u fočanskoj mjesnoj zajednici Čelebići, prethodnog vikenda završeno je uređenje mjesnog groblja. Zamijenjena je dotrajala ograda stara skoro trideset godina.

U radnoj akciji koja je trajala četiri vikenda, mještani sela Ječmišta organizovali su se i uredili staro groblje koje se nalazi u centru sela, blizu novootvorenog Društvenog doma. Posle dužeg vremena, postavljena je nova i kvalitetna ograda sa kapijom. Sličnim akcijama stanovnici  pokušavaju da daju doprinos održivosti sela.

-Naša želja je bila da uredimo groblje i na taj način damo potvrdu onoj staroj  da je groblje ogledalo svakog sela i mislim da smo u tome potpuno uspjeli. Meni i mojim mještanima i rođacima ostaje da i ubuduće nastavimo da radimo i damo doprinos održivosti sela i da pokušamo da zadržimo što je više moguće ljudi na selu, jer smatramo da je to izvor zdrave hrane i klime koju nam je Gospod podario- rekao je Milija Radović jedan od inicijatora akcije uređenja groblja.

Prema riječima Radovića, groblje u ovom selu može postati i arheološko nalazište, jer se vjeruje da su na njemu sahranjivani stari Grci. Na tom prostoru se nalazi 5-6 stećaka koji svjedoče o vjekovnoj starosti istog. Ni najstariji mještani sela ne mogu da daju tačnu potvrdu o tome.

Selo Ječmišta je naselje u sastavu MZ Čelebići, najveće po površini i broju stanovnika na tom prostoru. Nalazi se oko 4km od Čelebića, na nadmorskoj visini od 1.150m. Ime je dobilo po žitarici ječam, koja je najbolje uspijevala na tom prostoru. U selu postoje 43 kuće u kojima trenutno živi 15 porodica. Tokom ljeta mnoge porodice dolaze svojim kućama i provode ljetni period u selu. Radi se pretežno o ljudima koji imaju status penzionera, koji dolaze da ubiraju poljoprivredne plodove-pojasnio je Radović.

Poslednji tekstovi

Kunarac: Trgovine da ne rade nedjeljom, poštovati skupštinske odluke

Odbornik u Skupštini opštine Foča Srebrenko Kunarac smatra da trgovine ne bi trebalo da nastave sa radom nedjeljom od 6.00 do 12.00...

Radno vrijeme nedjeljom od 6.00 do 12.00 časova

Radno vrijeme trgovinskih i drugih radnji i nakon 1.oktobra biće od 6.00 do 22.00 časa, a nedjeljom od 6.00 do 12.00 časova,...

Muzej Stare Hercegovine Foča- Izložba “Nevesinjska olimpijada”

U galeriji Muzeja Stare Hercegovine  biće otvorena izložba „Nevesinjska olimpijada“ koju je u toku prošle godine priredio Muzej Hercegovine u Trebinju.

Udruženje RVI: Produžen rok za podnošenje zahtjeva za stambeno zbrinjavanje

Iz Udruženja ratnih vojnih invalida Foče obavijestili su ratne vojne invalide od prve do četvrte kategorije i članove porodica poginulih boraca da...

Đokić: Socijalisti se zalažu za ekonomski razvoj i nova radna mjesta

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić poručio je u Foči da se ova stranka zalaže za ekonomski razvoj koji će dovesti do socijalne...