Насловна Култура Љепота исклесана у камену

Љепота исклесана у камену

8.3 C
Foča

У галерији Музеја „Старе Херцеговине“ синоћ је отворена изложба скулптура и цртежа Петра Хрануелија, умјетника из Загреба.

                Изложене су скулптуре жена и људских фигура према праисторијским и античким мотивима, које је умјетник ослободио из камена желећи да покаже да је и камен питом, упркос представи тог материјала као суровог и тешко обрадивог.

                Петар Хрануели је умјетник из Загреба интернационалног реномеа који иза себе има 61 самосталну и 117 колективних изложби. Добитник је бројних награда, а његове поставке су красиле галерије широм Европе. Преокупација су му фигуре жене-Венере, као симбола плодности, љубави и љепоте.

                Није честа прилика да Фочаци погледају изложбу овог типа па је право освјежење за љубитеље умјетности и културе једна оваква поставка.

                Директорица Музеја, Душка Станковић је изразила захвалност умјетнику, али и Музеју Херцеговине из Требиња, уз чију је подршку изложба стигла у Фочу.

                Аутор истиче да је први пут у Фочи и да је одушевљен природом из које и сам најчешће црпи инспирацију.

                „Све што вучемо у умјетности, вучемо из пејзажа и из природе, планина и тог камењара. Драго ми је да сам ту и да сам дошао са каменим скулптурама како би се људи упознали да камен није тако суров, да може бити мекан, да се од њега може направити нешто занимљиво што може свак имати у својој кући“, рекао је Хрануели.

О дјелима Хрануелија говорила је и директорица Музеја Херцеговине, Ивана Грујић која је истакла да је, због техничких услова, само дио Хрануелијевих скулптура стигао у Фочу, али довољан да се увиди њихов умјетнички квалитет. Она је нагласила да ће сарадња фочанског и требињског музеја бити настављена.

Изложбу, која је организована у оквиру манифестације „Љето у Фочи“,  отворила је начелница општинског Одјељења за привреду и друштвене дјелатности, Оливера Елез. Заинтересовани грађани изложбу могу посјетити до 12. септембра.

Посљедњи текстови

Недјеља дјетета: Малишани Дјечијег вртића „Чика Јова Змај“ у посјети Музеју Старе Херцеговине

Поводом обиљежавања Међународне недјеље дјетета малишани старијих васпитних група Дјечијег вртића „Чика Јова Змај“ посјетили су Музеј Старе Херцеговине, гдје су им...

Разговор са учитељем Леком: Посвећен рад са дјецом увијек даје плод

Поводом Свјетског дана учитеља- 5. октобра, гост Јутарњег програма Радио Фоче био je учитељ у пензији Алекса Лечић Лека.

Школска игралишта у Драгочави и Броду на Дрини добила рефлекторе

Спортски терени подручних основних школа „Веселин Маслеша“ и „Свети Сава“ у фочанским мјесним заједницама Брод на Дрини и Драгочава освијетљени су рефлекторима....

Земљотрес грешком лоциран код Фоче

Доста медија пренијело је, позивајући се на податке Европско-медитеранског сеизмолошког центра, да се на подручју Фоче синоћ у 22,17 часова десио земљотрес...

Двадесет седам година од погибије хероја на Трескавици

Храбри српски борци са Трескавице никада не смију бити заборављени, поручено је из Фоче са обиљежавања 27 година од погибије 13 бораца...