Насловна Култура Акварели Станка Родића изложени у Фочанској кући

Акварели Станка Родића изложени у Фочанској кући

16 C
Foča

Изложба слика Станка Родића из Новог Сада, под називом „Година прође“, отворена је у галерији Фочанске куће. Посјетиоци су имали прилику да погледају 20 акварела на којима су представљени  православне цркве и манастири, те многе друге знамените грађевине.

Аутор је сликајући воденим бојама  представио утиске и запажања са својих путовања у Свету земљу, на Свету Гору, Русију и Грчку, речено је на отварању.

Фочански сликар, Радмил Ковачевић оцијенио је да је аутор, кроз захтјевну и префињену технику као што је акварел, успио да дочара атмосферу и дубину простора.

-Акварел је дошао до изражаја и Родић је, у простору и перспективи, доста успјешно приказао мотиве у архитектури вјерских објеката. Можемо да будемо потпуно задовољни и захвални што је у Фочи организована једна оваква изложба- рекао је Ковачевић.

Изложбу су организовали Центар за културу и информисање и Фочанска кућа у оквиру Јануарских свечаности општине.

Директор Центра за културу и индформисање, Владимир Пантовић рекао је да је сарадња ове двије установе све квалитетнија, што говори податак да су у посљедња два мјесеца организоване три изложбе.

-Трудимо се да у оквиру Јануарских свечаности оваквим догађајима оплеменимо програм. Станко Родић је добар и познат сликар, чије аквареле људи у Фочи немају честу прилику да виде. Не заустављамо се на овоме, већ ћемо се потрудити да осмислимо и грађанима понудимо и нове програме, како бисмо афирмисали све видове умјетности и културе- рекао је Пантовић.

Директор предузећа „Извор“, Миомир Бојат  истакао је да су у првој години постојања галерије Фочанске куће организовали четири изложбе познатих умјетника.

-Постигли смо договор са Андрићградом, тако да имамо понуду да организујемо сваки мјесец по једну изложбу. Очекујемо и од локалног Удружења ликовних умјетника „Тон“ да и они у нашој галерији организују изложбе својих радова- рекао је Бојат.

Изложба слика Станка Родића у Фочи биће отворена до 22. фебруара, а поставка је продајног карактера.

Последњи текстови

Душанка Станковић нови начелник Одјељења за општу управу

На јучерашњој сједници Скупштине општине Фоча за вршиоца дужности начелника општинског Одјељења за општу управу, умјесто Зорана Ћосовића, који је  разријешен са...

Сутјеска поново прволигаш

Након годину дана такмичења у Другој лиги Републике Српске, фудбалери Сутјеске ће од јесени поново бити прволигаши, одлучио је данас Фудбалски савез...

Кризни штаб Фоча: Забрињавајући епидемиолошки подаци

Општински штаб за ванредне ситуације оцијенио је на данашњем састанку да је дошло до погоршања епидемиолошке ситуације на подручју Горњег Подриња и...

Киша и град оштетили путеве, уништили усјеве

Јако невријеме праћено градом и ударима вјетра погодило је јуче Фочу и у рубним дијеловима општине причинило огромну штету на усјевима, објектима...

ОО СДС: Гласање о забрани малих хидроцентрала поигравање пред локалне изборе

Општински одбор СДС-а Фоча сматра да је јучерашње гласање у Народној скупштини Републике Српске о забрани изградње малих хидроцентрала показало како се актуелна...