Насловна Култура Акварели Станка Родића изложени у Фочанској кући

Акварели Станка Родића изложени у Фочанској кући

-3.1 C
Foča

Изложба слика Станка Родића из Новог Сада, под називом „Година прође“, отворена је у галерији Фочанске куће. Посјетиоци су имали прилику да погледају 20 акварела на којима су представљени  православне цркве и манастири, те многе друге знамените грађевине.

Аутор је сликајући воденим бојама  представио утиске и запажања са својих путовања у Свету земљу, на Свету Гору, Русију и Грчку, речено је на отварању.

Фочански сликар, Радмил Ковачевић оцијенио је да је аутор, кроз захтјевну и префињену технику као што је акварел, успио да дочара атмосферу и дубину простора.

-Акварел је дошао до изражаја и Родић је, у простору и перспективи, доста успјешно приказао мотиве у архитектури вјерских објеката. Можемо да будемо потпуно задовољни и захвални што је у Фочи организована једна оваква изложба- рекао је Ковачевић.

Изложбу су организовали Центар за културу и информисање и Фочанска кућа у оквиру Јануарских свечаности општине.

Директор Центра за културу и индформисање, Владимир Пантовић рекао је да је сарадња ове двије установе све квалитетнија, што говори податак да су у посљедња два мјесеца организоване три изложбе.

-Трудимо се да у оквиру Јануарских свечаности оваквим догађајима оплеменимо програм. Станко Родић је добар и познат сликар, чије аквареле људи у Фочи немају честу прилику да виде. Не заустављамо се на овоме, већ ћемо се потрудити да осмислимо и грађанима понудимо и нове програме, како бисмо афирмисали све видове умјетности и културе- рекао је Пантовић.

Директор предузећа „Извор“, Миомир Бојат  истакао је да су у првој години постојања галерије Фочанске куће организовали четири изложбе познатих умјетника.

-Постигли смо договор са Андрићградом, тако да имамо понуду да организујемо сваки мјесец по једну изложбу. Очекујемо и од локалног Удружења ликовних умјетника „Тон“ да и они у нашој галерији организују изложбе својих радова- рекао је Бојат.

Изложба слика Станка Родића у Фочи биће отворена до 22. фебруара, а поставка је продајног карактера.

Последњи текстови

Данас Васкршње задушнице

Српска православна црква и вјерници обиљежавају данас Велике или Васкршње задушнице, као знак сјећања на све преминуле, када се посјећују гробља и...

Вукови у Јечмиштима заклали три овце

У селу Јечмишта, у мјесној заједници Челебићи, вукови су заклали двије овце и јагње причинивши штету власнику Милошу Каровићу, који се годинама...

Спомен црква у Јошаници прикључена на електромрежу

Спомен црква Светих Ћирила и Методија у изградњи у фочанској мјесној заједници Јошаница прикључена је на електромрежу. Средства за...

Изведена монодрама „Мудри и јуначни војвода Јанко Катић“

Монодрама „Мудри и јуначни војвода Јанко Катић“, коју је написао врстан познавалац историје и познати српски књижевник Милован Витезовић,...

КУД „Фоча“: Чувари народне традиције

Културно-умјетничко друштво „Фоча“ већ девет година окупља дјецу и младе са циљем очувања и његовања традиције фолклора и народног стваралаштва. Редовни су...