Насловна Култура Акварели Станка Родића изложени у Фочанској кући

Акварели Станка Родића изложени у Фочанској кући

13.9 C
Foča

Изложба слика Станка Родића из Новог Сада, под називом „Година прође“, отворена је у галерији Фочанске куће. Посјетиоци су имали прилику да погледају 20 акварела на којима су представљени  православне цркве и манастири, те многе друге знамените грађевине.

Аутор је сликајући воденим бојама  представио утиске и запажања са својих путовања у Свету земљу, на Свету Гору, Русију и Грчку, речено је на отварању.

Фочански сликар, Радмил Ковачевић оцијенио је да је аутор, кроз захтјевну и префињену технику као што је акварел, успио да дочара атмосферу и дубину простора.

-Акварел је дошао до изражаја и Родић је, у простору и перспективи, доста успјешно приказао мотиве у архитектури вјерских објеката. Можемо да будемо потпуно задовољни и захвални што је у Фочи организована једна оваква изложба- рекао је Ковачевић.

Изложбу су организовали Центар за културу и информисање и Фочанска кућа у оквиру Јануарских свечаности општине.

Директор Центра за културу и индформисање, Владимир Пантовић рекао је да је сарадња ове двије установе све квалитетнија, што говори податак да су у посљедња два мјесеца организоване три изложбе.

-Трудимо се да у оквиру Јануарских свечаности оваквим догађајима оплеменимо програм. Станко Родић је добар и познат сликар, чије аквареле људи у Фочи немају честу прилику да виде. Не заустављамо се на овоме, већ ћемо се потрудити да осмислимо и грађанима понудимо и нове програме, како бисмо афирмисали све видове умјетности и културе- рекао је Пантовић.

Директор предузећа „Извор“, Миомир Бојат  истакао је да су у првој години постојања галерије Фочанске куће организовали четири изложбе познатих умјетника.

-Постигли смо договор са Андрићградом, тако да имамо понуду да организујемо сваки мјесец по једну изложбу. Очекујемо и од локалног Удружења ликовних умјетника „Тон“ да и они у нашој галерији организују изложбе својих радова- рекао је Бојат.

Изложба слика Станка Родића у Фочи биће отворена до 22. фебруара, а поставка је продајног карактера.

Посљедњи текстови

Света тајна јелеосвећења у Светосавском храму

Света тајна јелесовећења служиће се сутра у Храму Светог Саве у Фочи од 17.00 часова, најављено је из Црквене општине Фоча.

Бошњаци: У Фочи не осјећамо никакав вид угрожености

Грађани Фоче бошњачке националности из више мјесних заједница данас су одржали састанак са начелником и предсједником Скупштине ове општине Миланом Вукадиновићем и...

Лоша инфраструктура кочи развој дрвопрераде

Дрвопрерађивачки погони, који послују у оквиру Индустријске зоне Брод на Дрини, годинама се суочавају са лошим снабдијевањем водом и струјом и другим...

Регионални избори у Синдикату управе

У оквиру редовних изборних активности, јуче је у Фочи одржана сједница Регионалног одбора Синдиката управе РС за регију Фоча/Вишеград, којом је предсједавао...

Сјећање на погинуле у Кратинама и Козјој Луци

Борачка организација Фоча у петак, 23. априла, обиљежиће 28 година од погибије 11 бораца Миљевинског батаљона Војске Републике Српске у Кратинама код...