Naslovna Kultura Akvareli Stanka Rodića izloženi u Fočanskoj kući

Akvareli Stanka Rodića izloženi u Fočanskoj kući

13 C
Foča

Izložba slika Stanka Rodića iz Novog Sada, pod nazivom „Godina prođe“, otvorena je u galeriji Fočanske kuće. Posjetioci su imali priliku da pogledaju 20 akvarela na kojima su predstavljeni  pravoslavne crkve i manastiri, te mnoge druge znamenite građevine.

Autor je slikajući vodenim bojama  predstavio utiske i zapažanja sa svojih putovanja u Svetu zemlju, na Svetu Goru, Rusiju i Grčku, rečeno je na otvaranju.

Fočanski slikar, Radmil Kovačević ocijenio je da je autor, kroz zahtjevnu i prefinjenu tehniku kao što je akvarel, uspio da dočara atmosferu i dubinu prostora.

-Akvarel je došao do izražaja i Rodić je, u prostoru i perspektivi, dosta uspješno prikazao motive u arhitekturi vjerskih objekata. Možemo da budemo potpuno zadovoljni i zahvalni što je u Foči organizovana jedna ovakva izložba- rekao je Kovačević.

Izložbu su organizovali Centar za kulturu i informisanje i Fočanska kuća u okviru Januarskih svečanosti opštine.

Direktor Centra za kulturu i indformisanje, Vladimir Pantović rekao je da je saradnja ove dvije ustanove sve kvalitetnija, što govori podatak da su u posljednja dva mjeseca organizovane tri izložbe.

-Trudimo se da u okviru Januarskih svečanosti ovakvim događajima oplemenimo program. Stanko Rodić je dobar i poznat slikar, čije akvarele ljudi u Foči nemaju čestu priliku da vide. Ne zaustavljamo se na ovome, već ćemo se potruditi da osmislimo i građanima ponudimo i nove programe, kako bismo afirmisali sve vidove umjetnosti i kulture- rekao je Pantović.

Direktor preduzeća „Izvor“, Miomir Bojat  istakao je da su u prvoj godini postojanja galerije Fočanske kuće organizovali četiri izložbe poznatih umjetnika.

-Postigli smo dogovor sa Andrićgradom, tako da imamo ponudu da organizujemo svaki mjesec po jednu izložbu. Očekujemo i od lokalnog Udruženja likovnih umjetnika „Ton“ da i oni u našoj galeriji organizuju izložbe svojih radova- rekao je Bojat.

Izložba slika Stanka Rodića u Foči biće otvorena do 22. februara, a postavka je prodajnog karaktera.

Poslednji tekstovi

Premier kladionica: Univerzitetskoj bolnici u Foči donirano 5.000 maraka

Grupacija Premier sportska kladionica uplatila je Univerzitetskoj bolnici u Foči  5.000 maraka u svrhu pomoći u borbi protiv virusa korona-potvrđeno je Radio Foči iz...

Iz Pozivnog centra Medicinskog fakulteta u Foči poručuju da nema mjesta panici

Nastavnici i studenti Medicinskog fakulteta u Foči, koji putem Pozivnog centra informišu građane kako da se ponašaju za vrijeme epidemije, poručuju da...

Dobrotvori uplatili Univerzitetskoj bolnici Foča 128 hiljada KM

Na račun Univerzitetske bolnice Foča, za borbu protiv širenja virusa korona, do sada je uplaćeno 128.129 KM, a uz novčanu pomoć darodavci...

„Vorld vižn“ donirao zaštitnu opremu i sredstva za dezinfekciju fočanskom Centru za socijalni rad

Zaštitnu opremu i sredstva za dezinfekciju fočanskom Centru za socijalni rad uručila je danas humanitarna organizacija „Vorld vižn“ BiH, s ciljem pomoći...

Iz “Partizana” karantin se seli u Gradsku dvoranu

Štab za vanredne situacije opštine Foča donio je odluku da umjesto Omladinskog sportskog centra „Partizan“, koji je ranije predviđen i opremljen za...