Насловна Култура Aškrabina knjiga "Petrovke"-istorija kroz stihove

Aškrabina knjiga “Petrovke”-istorija kroz stihove

15.8 C
Foča

Knjiga „Petrovke“-Istorike srbske povijesti“ četrnaesta je knjiga autora Petra Aškrabe Zagorskog koja je sinoć promovisana u Foči. Napisana je u stihu, za razliku od prethodnih knjiga, ali koja govori, kako sam autor kaže, „na najistinitiji način najvažnije događaje iz ovdašnje istorije na primjereni način dobu kada su se zdesili, i na način kako je ovaj autor, istraživač prezimena i porijekla“, utvrdio.

Petar Aškraba Zagorski svojim djelima otkriva na začuđujući način ono što niko nije otkrio, pa i ono što ni sama nauka nije uspjela. Književnik Nedeljko Žugić kaže da je ovom svojom knjigom on upjesmio istoriju, na način kako to čini  Ilijada,  Odiseja i Ep o Gilgamešu.

„On je  svojevrstan i svojeglav, njegov duh dosegao je duh intuicije. Iz njega pjeva znanje. Petar Aškraba uvijek je bio isti. Njegova zadnja knjiga „Petrovke“ asocijacija je na njegov zavičaj, na njegovo rođenje na Petrovdan. On je  zarubak jedne velike naučne istine, on i Jovan Deretić, koje nažalost naša nauka ne priznaje. Mislim da je on napravio jedan naučni iskorak koji će istorija, siguran sam, dokazati“, kaže književnik Nedeljko Žugić.

31301518_219491728638237_8051625634754985984_n

Autor pojašnjava  da su pjesme iz knjige „Petrovke“  napravljene tako da se na najlakši način, kroz stih, može naučiti istorija. Opjevani su istorijski događaji koji su najvažniji za naš prostor.

„Napravio sam pjesme i spjevove, sve što se može opjevati o istoriskim događajima kroz koje se može na najkraći način naučiti istorija. U njima se potvrđuje ono što sam istraživao kroz prezimena“, kaže Petar Aškraba Zagorski.

Svih četrnaest djela napisana su i zasnovana na istini, istorijskim činjenicama, suprotno onome što piše zvanična istorija i što se uči u školama. Aškrabin  istraživački rad traje godinama.

„To što zovu nauka to je ono što su naučili, a ovo je što sam iznašao i pronašao. Preko hiljadu novina postoji u mojim knjigama koje sam utvrdio. Ti naučnici uglavnom pišu austro-ugarsku-ustaško-partizansku istoriju. A to je sve pisano kroz vremena prema potrebama. Sada se sasvim suprotno potvrđuje nego što smo učili kroz škole. Istraživanja se rade godinama, a ono što nisam utvrdio nisam ni objavio“, kaže Aškraba.

Predstavljanje knjige „Petrovke- istorike srbske povijesti“ u Foči, 225-ta  je održana promocija djela autora Petra Aškrabe Zagorskog, a već naredna, za dva dana biće održana u Beogradu.

 

Последњи текстови

За припрему ковид одјељења у болници Фоча 572.045 марака

Управни одбор Компензационог фонда Републике Српске одобрио је данас 572.045 КМ са ПДВ-ом за реконструкцију и припрему простора ковид 19 одјељења са...

ПУ Фоча: Низ акција за већу безбједност саобраћаја

На подручју Полицијске управе Фоча током мјесеца августа благо је повећан број кривичних дјела за 11 одсто у односу на исти период...

Слава Богословије: Саборност ученика јача и од короне

Ученици и професори Средње богословске школе Светог Петра Дабробосанског у Фочи, заједно са званицама и вјерним народом, прославили су данас свог небеског...

У недјељу 28 година од страдања Срба на Папратној њиви

Код споменика на Папратној њиви, на старом макадамском путу Фоча-Калиновик, у недјељу, 20. септембра служиће се помен парастос за 42 српска борца...

Санација клизишта : Сутра обустава саобраћаја на дионици Фоча-Брод на Дрини

Због клизишта у мјесту Брежине, од сутра ће бити забрањен саобраћај на дионици Фоча-Брод на Дрини, од бензинске пумпе до Индустријске зоне.