Насловна Култура Aškrabina knjiga "Petrovke"-istorija kroz stihove

Aškrabina knjiga “Petrovke”-istorija kroz stihove

7.9 C
Foča

Knjiga „Petrovke“-Istorike srbske povijesti“ četrnaesta je knjiga autora Petra Aškrabe Zagorskog koja je sinoć promovisana u Foči. Napisana je u stihu, za razliku od prethodnih knjiga, ali koja govori, kako sam autor kaže, „na najistinitiji način najvažnije događaje iz ovdašnje istorije na primjereni način dobu kada su se zdesili, i na način kako je ovaj autor, istraživač prezimena i porijekla“, utvrdio.

Petar Aškraba Zagorski svojim djelima otkriva na začuđujući način ono što niko nije otkrio, pa i ono što ni sama nauka nije uspjela. Književnik Nedeljko Žugić kaže da je ovom svojom knjigom on upjesmio istoriju, na način kako to čini  Ilijada,  Odiseja i Ep o Gilgamešu.

„On je  svojevrstan i svojeglav, njegov duh dosegao je duh intuicije. Iz njega pjeva znanje. Petar Aškraba uvijek je bio isti. Njegova zadnja knjiga „Petrovke“ asocijacija je na njegov zavičaj, na njegovo rođenje na Petrovdan. On je  zarubak jedne velike naučne istine, on i Jovan Deretić, koje nažalost naša nauka ne priznaje. Mislim da je on napravio jedan naučni iskorak koji će istorija, siguran sam, dokazati“, kaže književnik Nedeljko Žugić.

31301518_219491728638237_8051625634754985984_n

Autor pojašnjava  da su pjesme iz knjige „Petrovke“  napravljene tako da se na najlakši način, kroz stih, može naučiti istorija. Opjevani su istorijski događaji koji su najvažniji za naš prostor.

„Napravio sam pjesme i spjevove, sve što se može opjevati o istoriskim događajima kroz koje se može na najkraći način naučiti istorija. U njima se potvrđuje ono što sam istraživao kroz prezimena“, kaže Petar Aškraba Zagorski.

Svih četrnaest djela napisana su i zasnovana na istini, istorijskim činjenicama, suprotno onome što piše zvanična istorija i što se uči u školama. Aškrabin  istraživački rad traje godinama.

„To što zovu nauka to je ono što su naučili, a ovo je što sam iznašao i pronašao. Preko hiljadu novina postoji u mojim knjigama koje sam utvrdio. Ti naučnici uglavnom pišu austro-ugarsku-ustaško-partizansku istoriju. A to je sve pisano kroz vremena prema potrebama. Sada se sasvim suprotno potvrđuje nego što smo učili kroz škole. Istraživanja se rade godinama, a ono što nisam utvrdio nisam ni objavio“, kaže Aškraba.

Predstavljanje knjige „Petrovke- istorike srbske povijesti“ u Foči, 225-ta  je održana promocija djela autora Petra Aškrabe Zagorskog, a već naredna, za dva dana biće održana u Beogradu.

 

Последњи текстови

Повећан број пацијената са симптомима респораторних вирусних инфекција

Протеклих дана у Дому здравља у Фочи повећан је број пацијената који се јављају са симптомима респораторних вирусних инфекција. Како су...

Утврђен термин седмог ОК феста на Тјентишту

Седмо издање музичког фестивала Нектар ОК фест биће одржано на Тјентишту од 17. до 19. јула ове године, саопштили су данас организатори.

У понедјељак књижевно вече са Нелетом Карајлићем

У Градском позоришту у Фочи у понедјељак, 3. фебруара биће одржано књижевно вече са Нелетом Карајлићем. Познати музичар, композитор и писац...

Данас облачно

У Републици Српској и Федерацији БиХ данас ће преовладавати промјенљиво до претежно облачно и вјетровито вријеме, мјестимично са кишом и релативно...

Фочанске школе прославиле свог небеског заштитника

Славским обредом и богатим културно-забавним програмом ученици, наставници и професори фочанских основних школа и Средњошколског центра прославили су крсну славу и Дан школе, Светог Саву.