Насловна Култура Ашкрабина "Сасрбљења": Један смо род у три вјере

Ашкрабина “Сасрбљења”: Један смо род у три вјере

15 C
Foča

У фочанском Центру за културу и информисање представљена је нова књига Петра Ашкрабе Загорског “Сасрбљења”, у којој аутор указује на присилно расрбљавање Срба кроз историју до данас, те на потребу њиховог сасрбљавања.

Писац и историчар из Фоче Петар Ашкраба Загорски прича да је истражујући презимена породица широм бивше Југославије утврдио да, све што се иде даље у прошлост, крвно сродство се савија у један лијевак.

“Видио сам да потичемо од малог броја наших предака- ми Срби православни, а и Срби који су превјерени у римокатолике, исламце, Албанце, Бугаре, Македонце и тако даље. У књизи сам се осврнуо на историјат, али и на свакодневна дешавања, попут питања зашто се иде на Запад”, каже Ашкраба.

Он наводи да је утврдио када је која породица прешла на римокатлочку вјеру, када на ислам.

“До данас ми нико није нашао неку погрешку. На Цетињу сам држао промоцију о презименима, људи су устајали и питали за своје поријекло, а сви мисле да људи на Цетињу највише знају. Мени се свакодневно јављају разни људи, не само православни, јављаjу се и муслимани, траже како они кажу дискрецију, чега се ја држим, питају за поријекло, од кога су, ја им објасним  како су се прије презивали, која им је била слава”, наводи Ашкраба.

Ашкраба оцјењује да Срби када оду на запад “ударе ногом на све у отаџбини и све забораве”.

“Наша православна религија није нападна, блага је, превише демократична до анархије. У књизи говорим и о томе да нам Запад одређује ко је интелектулац, ко је научник, а ко није”.

Ашкраба је у својим истраживањима користио разне изворе, од надгробних споменика- гребница, преко народног предања до Дубровачког архива.

“У првим истраживањима пошао сам од камених гребница- када сам видио да постоје особита презимена, којих данас нема, као Петојевић, Кобилић, Миогостовић, кренуо сам да их истражујем, а касније сам се помогао, наравно, Дубрoвачким архивом”, објашњава Ашкраба.

Он је посебно истраживао миграције Срба на овим просторима, па је, између осталог, утврдио да је стара Црна Гора- Цетиње са Катунском нахијом, насељена углавном са подручја Зеленгоре.

Овај необични истраживач давних времена сматра да је, осим западних сила, које су кроз историју свађале Србе настојећи да их тако ослабе, расрбљавању, односно одрођивању браће других вјера, допринијела и Српска православна црква.

“Српска православна црква је рекла почетком 20. вијека да ко није потпуни православац да није Србин. По томе не би нико од нас био Србин. То је велика погрешка наше Цркве, а наравно и са запада су вршили такву евиденцију”, оцјењује Ашкраба.

Он констатује да српски народ заборавља предања својих предака и наводи да када би данас људи знали педесетак до сто пословица од наших старих не би им требало много памети у животу.

“Сјећам се да нам је ђед говорио, ако хоћете да будете паметни, немојте ништа зборити, јер не може се никад паметно казати, колико се може паметно прешућети, то је филозофија. А данас се људи утркују ко ће више казати, слушаш у емисијама сваки дан по пет шест људи, а ништа ниси чуо”, закључио је Ашкраба.

На синоћњој промоцији књиге, осим аутора говорио је и директор Центра за културу и информисање Владимир Пантовић.

Последњи текстови

Три нова случаја заразе у Српској

Од посљедњег извјештаја о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској регистрована су три нова случаја вируса корона, саопштено је из Министарства здравља и социјалне заштите.

Полицијска управа Фоча обиљежила Дан полиције

Прислуживањем свијећа, одавањем помена испред спомен-обиљежја страдалим припадницима полиције Полицијска управа Фоча обиљежила је Дан полиције – 4. април.  

Епидемиолошка ситуација у Фочи под контролом

Епидемиолошка ситуација на подручју Фоче је задовољавајућа и под контролом. Нема обољелих од вируса корона, у кућној изолацији налазе се 53 лица,...

У Српској 25 нових случајева, укупно 299 заражених

Вирусом корона заражено је још 25 особа у Српској, саопштио је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.

За викенд забрана кретања ван мјеста пребивалишта

Републички штаб за ванредне ситуације донио је закључак о забрани кретања грађанима изван њиховог мјеста пребивалишта од суботе у 12.00 до недјеље у 18.00...