Насловна Култура Ашкрабина "Сасрбљења": Један смо род у три вјере

Ашкрабина “Сасрбљења”: Један смо род у три вјере

8 C
Foča

У фочанском Центру за културу и информисање представљена је нова књига Петра Ашкрабе Загорског “Сасрбљења”, у којој аутор указује на присилно расрбљавање Срба кроз историју до данас, те на потребу њиховог сасрбљавања.

Писац и историчар из Фоче Петар Ашкраба Загорски прича да је истражујући презимена породица широм бивше Југославије утврдио да, све што се иде даље у прошлост, крвно сродство се савија у један лијевак.

“Видио сам да потичемо од малог броја наших предака- ми Срби православни, а и Срби који су превјерени у римокатолике, исламце, Албанце, Бугаре, Македонце и тако даље. У књизи сам се осврнуо на историјат, али и на свакодневна дешавања, попут питања зашто се иде на Запад”, каже Ашкраба.

Он наводи да је утврдио када је која породица прешла на римокатлочку вјеру, када на ислам.

“До данас ми нико није нашао неку погрешку. На Цетињу сам држао промоцију о презименима, људи су устајали и питали за своје поријекло, а сви мисле да људи на Цетињу највише знају. Мени се свакодневно јављају разни људи, не само православни, јављаjу се и муслимани, траже како они кажу дискрецију, чега се ја држим, питају за поријекло, од кога су, ја им објасним  како су се прије презивали, која им је била слава”, наводи Ашкраба.

Ашкраба оцјењује да Срби када оду на запад “ударе ногом на све у отаџбини и све забораве”.

“Наша православна религија није нападна, блага је, превише демократична до анархије. У књизи говорим и о томе да нам Запад одређује ко је интелектулац, ко је научник, а ко није”.

Ашкраба је у својим истраживањима користио разне изворе, од надгробних споменика- гребница, преко народног предања до Дубровачког архива.

“У првим истраживањима пошао сам од камених гребница- када сам видио да постоје особита презимена, којих данас нема, као Петојевић, Кобилић, Миогостовић, кренуо сам да их истражујем, а касније сам се помогао, наравно, Дубрoвачким архивом”, објашњава Ашкраба.

Он је посебно истраживао миграције Срба на овим просторима, па је, између осталог, утврдио да је стара Црна Гора- Цетиње са Катунском нахијом, насељена углавном са подручја Зеленгоре.

Овај необични истраживач давних времена сматра да је, осим западних сила, које су кроз историју свађале Србе настојећи да их тако ослабе, расрбљавању, односно одрођивању браће других вјера, допринијела и Српска православна црква.

“Српска православна црква је рекла почетком 20. вијека да ко није потпуни православац да није Србин. По томе не би нико од нас био Србин. То је велика погрешка наше Цркве, а наравно и са запада су вршили такву евиденцију”, оцјењује Ашкраба.

Он констатује да српски народ заборавља предања својих предака и наводи да када би данас људи знали педесетак до сто пословица од наших старих не би им требало много памети у животу.

“Сјећам се да нам је ђед говорио, ако хоћете да будете паметни, немојте ништа зборити, јер не може се никад паметно казати, колико се може паметно прешућети, то је филозофија. А данас се људи утркују ко ће више казати, слушаш у емисијама сваки дан по пет шест људи, а ништа ниси чуо”, закључио је Ашкраба.

На синоћњој промоцији књиге, осим аутора говорио је и директор Центра за културу и информисање Владимир Пантовић.

Посљедњи текстови

Сутра пружање бесплатне правне помоћи

Центар за пружање бесплатне правне помоћи из Требиња, пружаће сутра бесплатну правну помоћ грађанима са подручја Основног суда у Фочи, у просторијама...

На првом пливању за Часни крст у Миљевини учествовало 40 одважних пливача

На првом богојављенском пливању за Часни крст на подручју општине Фоча, на ријеци Бистрици у Миљевини, учествовало је 40 пливача, међу њима...

УГ „Бјелава“: Настављамо борбу против градње МХЕ

Удружење грађана „Бјелава“ наставља борбу против изградње малих хидроелектрана на Бјелави како би сачували ријеку која водом снабдијева цијелу Фочу, као и...

ПУ Фоча: Повећана стопа криминалитета, висока расвијетљеност кривичних дјела

На подручју које покрива Полицијска управа Фоча у 2020. години, у односу на претходну годину, повећан је број кривичних дјела и нарушавања...

Претреси у Новом Горажду и Чајничу у вези са кладионичарским дојавама

Припадници Полицијске станице Ново Горажде, по наредби Основног суда  Вишеград, извршили су претрес на више локација у општинама Чајниче и Ново Горажде...