Насловна Култура Ашкрабина "Сасрбљења": Један смо род у три вјере

Ашкрабина “Сасрбљења”: Један смо род у три вјере

18.9 C
Foča

У фочанском Центру за културу и информисање представљена је нова књига Петра Ашкрабе Загорског “Сасрбљења”, у којој аутор указује на присилно расрбљавање Срба кроз историју до данас, те на потребу њиховог сасрбљавања.

Писац и историчар из Фоче Петар Ашкраба Загорски прича да је истражујући презимена породица широм бивше Југославије утврдио да, све што се иде даље у прошлост, крвно сродство се савија у један лијевак.

“Видио сам да потичемо од малог броја наших предака- ми Срби православни, а и Срби који су превјерени у римокатолике, исламце, Албанце, Бугаре, Македонце и тако даље. У књизи сам се осврнуо на историјат, али и на свакодневна дешавања, попут питања зашто се иде на Запад”, каже Ашкраба.

Он наводи да је утврдио када је која породица прешла на римокатлочку вјеру, када на ислам.

“До данас ми нико није нашао неку погрешку. На Цетињу сам држао промоцију о презименима, људи су устајали и питали за своје поријекло, а сви мисле да људи на Цетињу највише знају. Мени се свакодневно јављају разни људи, не само православни, јављаjу се и муслимани, траже како они кажу дискрецију, чега се ја држим, питају за поријекло, од кога су, ја им објасним  како су се прије презивали, која им је била слава”, наводи Ашкраба.

Ашкраба оцјењује да Срби када оду на запад “ударе ногом на све у отаџбини и све забораве”.

“Наша православна религија није нападна, блага је, превише демократична до анархије. У књизи говорим и о томе да нам Запад одређује ко је интелектулац, ко је научник, а ко није”.

Ашкраба је у својим истраживањима користио разне изворе, од надгробних споменика- гребница, преко народног предања до Дубровачког архива.

“У првим истраживањима пошао сам од камених гребница- када сам видио да постоје особита презимена, којих данас нема, као Петојевић, Кобилић, Миогостовић, кренуо сам да их истражујем, а касније сам се помогао, наравно, Дубрoвачким архивом”, објашњава Ашкраба.

Он је посебно истраживао миграције Срба на овим просторима, па је, између осталог, утврдио да је стара Црна Гора- Цетиње са Катунском нахијом, насељена углавном са подручја Зеленгоре.

Овај необични истраживач давних времена сматра да је, осим западних сила, које су кроз историју свађале Србе настојећи да их тако ослабе, расрбљавању, односно одрођивању браће других вјера, допринијела и Српска православна црква.

“Српска православна црква је рекла почетком 20. вијека да ко није потпуни православац да није Србин. По томе не би нико од нас био Србин. То је велика погрешка наше Цркве, а наравно и са запада су вршили такву евиденцију”, оцјењује Ашкраба.

Он констатује да српски народ заборавља предања својих предака и наводи да када би данас људи знали педесетак до сто пословица од наших старих не би им требало много памети у животу.

“Сјећам се да нам је ђед говорио, ако хоћете да будете паметни, немојте ништа зборити, јер не може се никад паметно казати, колико се може паметно прешућети, то је филозофија. А данас се људи утркују ко ће више казати, слушаш у емисијама сваки дан по пет шест људи, а ништа ниси чуо”, закључио је Ашкраба.

На синоћњој промоцији књиге, осим аутора говорио је и директор Центра за културу и информисање Владимир Пантовић.

Последњи текстови

Полиција расвијетлила крађу у Католичкој кући

Полиција је лишила слободе лица чији су иницијали Д.Г. и М.Г. из Фоче,  због постојања основа сумње да су починили  кривично дјело...

Одржан протест против градње малих ХЕ на Бјелави

У Буковици код Фоче данас је одржан протест Удружења грађана „Бјелава“ против градње малих хидроелектрана на ријекама Бјелава, Мала и Велика Бјелава.

Сутјеска циља опстанак у лиги

Након прошле сезоне проведене у Другој лиги Републике Српске, фудбалери Сутјеске за викенд почињу такмичење у друштву 16 најјачих тимова Српске. Шансу...

Благо побољшање епидемиолошке ситуације у Фочи

Епидемиолошка ситуација у Фочи у благом је побољшању, али су мјере превенције и даље обавезне, истакнуто је на сједници Општинског штаба за...

Возећи уназад повриједио жену

Фочанка чији су иницијали П.С. повријеђена је у дворишту породичне куће у Поповом Мосту, када ју је ударио аутомобил марке „голф три“,...