Насловна Друштво Atraktivno finale planinarske sezone: Počelo osvajanje Pirina i Olimpa

Atraktivno finale planinarske sezone: Počelo osvajanje Pirina i Olimpa

15.8 C
Foča

Grupa od 19 planinara, od čega 17 iz Foče i po jedan iz Istočnog Sarajeva i Kantona Sarajevo, otputovala je danas za Bugarsku u pohod na vrh Vihren, visok 2.914 metara iznad mora, na planini Pirin, treći po visini vrh na Balkanu. U okviru ove međunarodne akcije fočanskog Planinarskog društva „Zelengora“, nakon osvajanja Vihrena, planiran je i uspon na Mitikas /2.918 metara nadmorske visine/ na planini Olimp, najviši vrh Grčke i drugi na Balkanu.

Jedan od učesnika akcije Zoran Vukadinović kaže da je ova akcija najljepši zavšetak izuzetno uspješne planinarske godine. “Prvi put idem na Pirin i ovo je vrlo atraktivno finale sezone, koju smo počeli usponom na Rilu. Osim akcija koje se medijski promovišu, planinari iz Foče ove godine su bili na Triglavu, Durmitoru, Moračkoj kapi, Prenju, Čvrsnici, Bjelašnici i drugim planinama, koje upoznajemo da bismo znali bolje da cijenimo ovo što mi imamo, jer su fočanske planine među najljepšim”, rekao je Vukadinović.

Najstariji učesnik pohoda na Pirin i Olimp je sedamdesetogodišnji Zdravko Davidović. “ Stazu na Pirinu sam “snimio” na internetu, lijepa je, imaće se šta vidjeti. Moj način života je takav da se stalno krećem, tako da nemam nikakvih problema što se tiče snage i uspona na velike visine”, rekao je Davidović.

Osvajanjem Vihrena, na koji se penju prvi put, i Olimpa, kojeg su pohodili i ranijih godina, fočanski planinari će u ovoj godini kompletirati tri najveća vrha Balkana, s obzirom da su se u aprilu popeli na  najviši vrh ovog dijela Evrope– Musalu /2.925 metara iznad mora/ na planini Rili.

“ Pirin je izuzetno lijepa planina. Uspon na Vihren traje od tri do četiri sata i pristupićemo sa dosta opreza”, rekao je predsjednik PD “Zelengora” Karlo Šimović.

On je napomenuo da će planinari na putu od Pirina do Olimpa, obići Srpsko vojničko groblje na Zejtinliku u Solunu, gdje je sahranjeno 8.000 srpskih vojnika.

Odlazak planinara u Bugarsku i Grčku pomogli su opština Foča i više privatnih preduzeća i javnih ustanova. “ Planinarsko društvo je fin kolektiv, koji je okupio ljude koji zaista vole prirodu, entuzijaste, koji se i sami dobro organizuju, a mi smo tu da pomognemo”, rekao je načelnik opštine Foča Radisav Mašić.

Uspon na Vihren planiran je za sutra, dok će se pohod na vrh “planine bogova” odvijati dva dana, u utorak i srijedu, 20. i 21. septembra.

Последњи текстови

Полиција расвијетлила крађу у Католичкој кући

Полиција је лишила слободе лица чији су иницијали Д.Г. и М.Г. из Фоче,  због постојања основа сумње да су починили  кривично дјело...

Одржан протест против градње малих ХЕ на Бјелави

У Буковици код Фоче данас је одржан протест Удружења грађана „Бјелава“ против градње малих хидроелектрана на ријекама Бјелава, Мала и Велика Бјелава.

Сутјеска циља опстанак у лиги

Након прошле сезоне проведене у Другој лиги Републике Српске, фудбалери Сутјеске за викенд почињу такмичење у друштву 16 најјачих тимова Српске. Шансу...

Благо побољшање епидемиолошке ситуације у Фочи

Епидемиолошка ситуација у Фочи у благом је побољшању, али су мјере превенције и даље обавезне, истакнуто је на сједници Општинског штаба за...

Возећи уназад повриједио жену

Фочанка чији су иницијали П.С. повријеђена је у дворишту породичне куће у Поповом Мосту, када ју је ударио аутомобил марке „голф три“,...