Насловна Друштво Atraktivnom stazom Mike Savića Pirija pješačilo 80 planinara

Atraktivnom stazom Mike Savića Pirija pješačilo 80 planinara

8.9 C
Foča

Dubok snijeg i jak vjetar nisu spriječili planinare iz Foče, Rogatice i Istočnog Sarajeva da i ove godine prođu stazama legendarnog fočanskog planinara Mike Savića i uživaju u “pogledu koji produžava život”.

pohod pogled vrhovi

U dva navrata, Transverzala „Mika Savić Piri“ je odlagana upravo zbog nevremena i obilnih padavina, pa je na ovogodišnjoj akciji fočanskog Planinarskog društva „Zelengora“ učestvovalo nešto manje planinara nego ranijih godina, ali sasvim dovoljno za dobro druženje.

pohod sunce snijeg

Oko 80 zaljubljenika u prirodu prepješačilo je 16 kilometara od planinskog prevoja Bakić, preko Slabića i Krušičkih brda, do Planinarskog doma „Zabrana“ iznad Foče, a jedna grupa je i ove godine malo skrenula sa staze da bi se popela na Pliješ.

pohod snijeg

Na prvom dijelu staze, visina snijega bila je i do 120 centimetara, pa se bukvalno propadalo od koljena do visine kukova, da bi zatim uslijedio dio osunčanih proplanaka gdje je snijeg gotovo okopnio i gdje su vidljivi prvi vjesnici proljeća.

pohod na krovu

Blag i talasast uspon na zaobljene bijele vrhove, koji izgledaju kao da su se spojili sa nebom, pa planinari dok se penju imaju osjećaj kao da će dotaći nebeski svod, čini ovaj pohod atraktivnim i privlačnim za ljubitelje prirode svih uzrasta.
pohod 2
Kruna užitka je pogled, posebno sa Pliješa, na planinske masive Zelengore , Maglića, Volujaka, Bioča, Treskavice na jednoj i Durmitora i Ljubišnje na drugoj strani.

Valentina Brusin iz Rogatice kaže da je prvi put na ovom pohodu učestvovala prošle godine, a da se vratila upravo zbog pogleda sa Pliješa.

pohod Rogaticani na Plijesu

„Kompletna staza je lijepa, a pogled sa Pliješa je očaravajući“, rekla je Brusin.

Nakon fizičkog napora i uživanja u ljepotama prirode, učesnike 22. Transverzale „Mika Savić Piri“ na „Zabrani“ je dočekao planinarski pasulj, specijalitet Planinarskog društva „Zelengora“, kome su se posebno obradovali.

Последњи текстови

Почела реконструкција Светосавске улице

Предузеће „Србињепутеви“ почело је прву фазу реконструкције Светосавске улице у Фочи која подразумијева замјену ивичњака и асфалтирање коловоза у дужини од 210...

Нови пројекат- Реконструкција водоводне мреже у Миљевини

Општина Фоча је обезбиједила нови пројекат реконструкције водоводне мреже у Миљевини , који је саставни дио друге фазе реконструкције водовода.Међународни експертски тим...

Фоча и Плужине ће заједно унаприједити систем заштите и спасавања

Спасилачке службе Фоче и Плужина заједно ће унаприједити систем заштите и спасавања у пограничном појасу, истакнуто је на другом координационом састанку за...

Општина помаже пчеларима

Удружење пчелара „Полен“ Општина Фоча помоћи ће са 6.000 КМ, саопштено је из локалне управе. Пчеларима је ова година...

Исплаћене по двије стипендије студентима

Фочанским студентима данас су исплаћене по двије стипендије из буџета општине. -Због пандемије вируса корона дошло је до благог...