Насловна Друштво Beograđanka se oporavila: "Vraćam se na Taru"

Beograđanka se oporavila: “Vraćam se na Taru”

6.2 C
Foča

Beograđanka Jelena Veličković, koja je, nakon ispadanja iz čamca u rijeku Taru, plutala više kilometara bez svijesti,  nakon čega su je bukvalno iz mrtvih vratili fočanski skiperi i turisti, uspješno se oporavila u Univerzitetskoj bolnici u Foči iz koje je danas otpuštena na kućno liječenje.

Nezgoda na raftingu Tarom dogodila se 2. maja, kada su se turisti iz Srbije, koji su se spuštali u sopstvenoj režiji, prevrnuli i ispali u rijeku.

Veličkovićeva je pronađena nekoliko kilometara nizovodno bez svijesti, a reanimacija je trajala oko 25 minuta, nakon čega je sa teškim oštećenjem pluća prebačena u Univerzitetsku bolnicu Foča, gdje je više dana bila priključena na aparat za disanje.

Pred izlazak iz bolnice, Veličkovićeva je ispričala novinarima da je posljednje čega se sjeća oblačenje opreme prije ulaska u čamac.

„Sljedeća stvar čega se sjećam je momenat kada se budim na intezivnoj njezi u fočanskoj bolnici“, kaže Veličkovićeva.

Ona navodi da je prevrtanje čamca normalna stvar na rijeci Tari.

„Kada se krene u takvu avanturu, za očekivati je da se tako nešto može desiti. Vozim biciklo, bavim se triatlonom, idem na planinarenje, uvijek se nešto slično može desiti. Poenta je da vas na raftingu Tarom očekuje adekvatna pomoć u slučaju takvih nezgoda“, priča Beograđanka.

Ona je istakla da duguje veliku zahvalnost svojim spasiocima, kao i osoblju Univerzitetske bolnice, te obećala da će ponovo doći na Taru.

„Dolaziću kada god budem mogla. Ovdje sam već treći ili četvrti put i uvijek ću dolaziti, jer ovdje su ogromni turistički potencijali, na svjetskom nivou“, navela je Veličkovićeva.

Povrijeđenu Beograđanku u Bolnici je obišao i načelnik opštine Foča Radisav Mašić, koji je istakao da se raduje što se oporavila i što Foču napušta, ipak, sa lijepim utiscima.

Beogradjanka 2

On je napomenuo da je nezgoda na Tari mogla imati tragične posljedica, ali da se to nije dogodilo zahvaljujući fočanskim rafterima, koji su pritekli u pomoć.

„Ovo je prilika da skrenemo pažnju svima koji idu na rafting da poštuju pravila, jer mi ovdje imamo registrovane profesionalne rafting klubove, koji imaju profesionalne skipere i koji u toku sezone stotinu puta prođu Tarom. Posjetioci koji dođu sa strane, a koji se spuštaju u privatnoj režiji zaista se izlažu opasnostima, što može imati tragične posljedice i zato je potrebno da se to radi preko registrovanih rafting klubova, jer je to najbezbjedniji način“, istakao je Mašić.

On je dodao da se i u ovom slučaju pokazalao koliko je važan makadamski put desnom obalom Tare, koji je prije dvije godine opština izgradila uz pomoć oružanih snaga BiH.

„Naša je želja da taj put još više popravimo i da jednog dana bude i asfaltiran“, naveo je Mašić.

Krenuli sa Brštanovice, što je u ovo doba velika opasnost

Grupa turista iz Srbije na Taru je došla crnogorskom stranom i startovala je sa mjesta Brštanovica, što fočanski rafting klubovi u ovo doba godine, kada je visok nivo rijeke, izbjegavaju, već koriste kraću relaciju i kreću sa Graba.

Čamac se prevrnuo na najopasnijem buku Borovi, a  devojka je plutala sve do Graba, gdje su je uočili fočanski rafteri.

 

 

Посљедњи текстови

Дан Медицинског факултета: Расту из године у годину, пријемни испит и у Милану

Медицински факултет у Фочи тренутно похађа 1.630 студената, највише од оснивања, а ове године уписано је 206 бруцоша, највише од свих факултета...

Међународни дан бијелог штапа: Дружење слијепих и слабовидих лица из Фоче и Горажда

Међународни дан бијелог штапа, који се у свијету обиљежава 15.октобра,  прилика је да слијепа и слабовида лица укажу на свој статус у...

Фудбалери дочекују Славију, одбојкаши Радник два, одбојкашице Леотар, кошаркаши у Вишеграду

Фудбалери Сутјеске угостиће сутра у Фочи Славију из Источног Сарајева у 10. колу Прве фудбалске лиге Републике Српске. Сутјеска...

У Фочи тродневна кампања против изградње минихидроцентрала

У склопу  пројекта “Глас за ријеке” Архус центар у БиХ  организује уличне кампање с циљем прикупљања потписа за јавну петицију усмјерену на...

Племенита Шкилетова душа преселила у вјечност

На градском гробљу Бараковац у Фочи данас је на вјечни починак испраћен Младен Шкипина Шкиле, који је након краће болести преминуо у...