Насловна Друштво Безбједност повољна- повећан само број удеса, али са доста мање страдалих

Безбједност повољна- повећан само број удеса, али са доста мање страдалих

1.6 C
Foča

На подручју Полицијске управе Фоча у 2019. години, у односу на годину раније, смањен је број кривичних дјела и нарушавања јавног реда и мира, док је повећан број саобраћајних незгода.

На редовној годишњој конференцији за медије, начелник ПУ Фоча Велимир Костовић оцијенио је да је стање безбједности у минулој години било на задовољавајућем нивоу.

Он је навео да су забиљежена 242 кривична дјела, за осам одсто мање у односу на 2018. годину, а за исти проценат смањењено је нарушавање јавног реда и мира, тачније са 198 на 182.

„Имали смо једно кривично дјело које је довело до узнемирења јавности, а ријеч је о насиљу у породицу на подручју општине Фоча, које је за посљедицу имало смрт једног лица. Такође, крајем године имали смо два догађаја која су довела до благог узнемирења јавности, а ради се о насилничком понашању и тешким тјелесним повредама“, рекао је Костовић.

Он је напоменуо да је у 2019. години пронађено 227 миграната, што је за 37 одсто мање у дносу на 2018. годину, када их је било 358.

„Нисмо имали регистрованих кривичних дјела ни прекршаја почињених од стране миграната, али смо имали пријаве оштећења имовине, јер су мигранти улазили у куће, које су користили за преноћиште за даљи наставак пута према Сарајеву и земљама Западне Европе“, навео је Костовић.

Начелник Одјељења полиције у ПУ Фоча Воислав Крунић додао је да је 60 миграната било из Сирије, затим из Пакистана 54 и Марока 43, те да их је највише пронађено на подручју општина Фоча и Ново Горажде.

Он је навео да је за 22 одсто повећан број саобраћајних незгода и то са 257 у 2018. на 315 у 2019. години, али да је много повољнија њихова структура.

„У прошлој години у саобраћају је погинуло једно лице у односу на четири смртно страдала у 2018. години. Повријеђено је укупно 50 лица, а у 2018. чак 94, што је смањење за 47 одсто“, рекао је Крунић.

Он је додао да је у 2019. години полиција из саобраћаја искључила 230 возила, за 12 одсто више у односу на претходну годину, а за 21 одсто повећан је број санкционисаних возача због истека регистрације возила.

Начелник Одјељења криминалистичке полиције Душко Томовић истакао је да је укупна расвијетљеност кривичних дјела у минулој години била 90 одсто, а расвијетљеност кривичних дјела од непознатог извршиоца 66 одсто.

Он је напоменуо да је ПУ Фоча имала запажене резултате у откривању кривичних дјела у области нелегалне производње и трговине акцизним производима.

„У задњем кварталу године реализована је акција кодног назива „Дрина“, када је заплијењена већа количина цигарета. Такође, током 2019. године надлежним тужилаштвима смо поднијели шест извјештаја о почињеном кривичном дјелу недозвољене производње против седам лица, те одузели већу количину дувана и цигарета без акцизних маркица укупне вриједности око 500.000 КМ, што је један од запаженијих резултат на подручју читаве Републике СРпске“, рекао је Томовић.

Он је додао да је и у 2019. години настављена акција „Дојава“, те да је поднесено 15 извјештаја против исто толико лица осумњичених да су починили кривична дјела преваре и прања новца.

Полицијска управа Фоча захвалила се свим републичким и општинским институцијама и установама, удружењима грађана, локалној управи, инспекцијским органима, медијима и грађанима који су допринијели одржавању повољног стања безбједности.

Посљедњи текстови

Ђого: Свети Сава се уткао у народ као измиритељ и непрекидни опоменитељ непреображеног у човјеку

Професор Богословског факултета Светог Василија Острошког Дарко Ђого поручио је са Светосавске академије у Фочи да је Светосавље пут у коме се...

Начелник Вукадиновић упутио честитку поводом Савиндана

Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић, поводом школске славе – Светог Саве, упутио је честитку ученицима, просвјетним радницима и свим запосленима у области...

ПУ Фоча: Повећан број саобраћајних несрећа, мање кривичних дјела

На подручју шест општина у надлежности Полицијске управе Фоча током прошле године евидентирано је 96 саобраћајних несрећа више у односу на 2020....

Лисице све чешће обилазе контејнере

У потрази за храном, лисице све чешће силазе у градске зоне, а ловци то објашњавају гашењем села и повећаним множењем ове врсте...

Прекиди у електроснабдијевању

Због реконструкције далековода сутра ће долазити до петнаестоминутних прекида у напајању струјом подручја Брод на Дрини, Баљево Поље, Кута, Штовић, Ђеђево, Зубовићи,...