Насловна Друштво Биста професору Мићу Машићу подсјећаће на његов лик и дјело и славне...

Биста професору Мићу Машићу подсјећаће на његов лик и дјело и славне дане фочанских математичара

25.3 C
Foča

Некадашњи ученици Средошколског центра у Фочи, најуспјешнији математичари на такмичењима у БиХ и бившој Југославији, ученици покојног професора Мића Машића самоиницијативно су се организовали и обезбиједили израду Машићеве бисте, како би се на тај начин одужили професору, који је заслужан за њихове успјехе.

Иницијатор идеје био је Владимир Владичић, освајач бронзане медаље на Математичкој олимпијади у Вашингтону, а данас професор Универзитета у Источном Сарајеву. Његову идеју подржало је тридесетак математичара, којима је Машић предавао. „Велики број бивших ученика професора Мића Машића данас је успјешан у својим браншама и велику захвалност за то дугују професору. Он је и најзаслужнији за медаљу коју сам ја освојио на Математичкој олимпијади. Управо су се ти ученици организовали, прикупили новчана средства и реализовали ову идеју“, рекао је Владичић.

Приликом откривања бисте присутнима се испред Машићевих ученика обратио Гавро Гојановић, двоструки освајач првог мјеста на Републичком такмичењу из математике и учесник савезних такмичења, данас дипломирани инжењер електротехнике. Гојановић је истакао да је ово мали гест ученика којим су показали захвалност професору, који их је током читавог средошколског образовања припремао за упис на факултете техничке струке: „Петица код професора Мића Машића је значила да нико о нас није имао никаквих проблема ни при упису ни током студирања на техничким факултетима. Његов ниво предавања је био да спреми ђака да без икаквих проблема на било ком техничком факултету положи испите из математике“, каже Гојановић.

Најуспјешнији фочански математичар, освајач бронзане олимпијске медаље за бившу Југославију у Лондону, а данас редовни професор Природно-математичког факултета у Београду, Данко Јоцић истакао је да му је школовање у Фочи помогло да буде студент генерације те да стигне до доктората и звања редовног професора на факултету. „Код Мића се радила математика на прави и озбиљан начин. Ја сматрам да се математика не учи већ да се њом овладава и Мићо нас је научио да баш тако размишњамо и да постепено, радом, овладамо математиком. У четвртом разреду сам успио да освојим медаљу на свјетском такмичењу, и то је прва медаља која је стигла у Фочу. Мићо је радио са нама много, редовно је долазио да додатне часове, једноставно је сво своје биће уносио у математику“, рекао је Јоцић.

„Мићо Машић је прије свега био добар селектор и психолог. Знао је да препозна таленат код ученика и да га усмјери на прави начин. Успјевао је у томе чему свједоче генерације успјешних математичара, а данас успјешних људи како у Републици Српској, тако и у Србији, који су прошли његову школу“, каже дипломирани инжењер електротехнике  Милан Вукадиновић, двоструки првак Републике Српске у математици, учесник Балканске олимпијаде и ђак генерације 1987.

Гест ученика покојног Мића Машића много значи породици. „Много смо поносни и захвални ђацима који су се организовали и урадили ову бисту. Она ће нас све подсјећати на нашег тату који је оставио велики траг у Фочи“, рекла је Мићова кћерка Марија Каличанин.

Иза бисте Мића Машића у школи је постављен и његов портрет као и портети још четири истакнута професора ове установе, Драгице Нинковић, Војка Станковића, Вујадина Матовића и Жарка Обреновића. „Портете професора урадили су ученици ликовне секције Арт ин медијас рес која дјелује у нашој школи. Иницијативу је покренуо професор Станислав Ивановић, те уз договор са професором Ранком Ковачом, руководиоцем ликовне секције и талентованим ученицима, урађени су портети, помоћу којих дјела покојних професора још живе“, рекао је вршилац дужности директора Средњошколског центра Фоча Крсто Ивановић.

Постављањем бисте лик и дјело  Мића Машића још живе и подјсећају нас на славне дане фочанских математичара. Млади математичари из Фоче су деценијама на свим републичким, савезним, па и међународним такмичарима освајали прва мјеста и медаље на математичким олимпијадама. Са њима су предано радили истакнути професори, истински заљубљеници у свој посао, а прије свих Мићо Машић, Војко Станковић и Остоја Остовић који су оставили видан траг у фочанском средњошколском образовању.

Захвални ученици који су учествовали у финансирању израде бисте професора Мића Машића су Авдаловић Мирослав, Арсеновић Саша, Бегенишић Ђорђе, Владичић Владимир, Вукадиновић Милан, Гојановић Гавро, Елез Милан, Елез Младен, Елез Владимир, Илић Младен, Ивановић Бошко, Ивановић Бојан, Маљковић Дејан, Машић Јелена, Млађеновић Александар, Мосур Милован, Обућина Дејан, Пјано Срђан, Племић Младен, Пљеваљчић Миленко, Пушоња Дарко, Радовић Срђан, Радовић Никола, Стaнковић Станислава, Старовић Срђан, Старовић Вања, Стојановић Саша, Тодовић Жарко, Ћосовић Слађана, Шутоња Александар. Поред њих, у постављању бисте учестовало је и Друштво математичара Републике Српске као и Средњошколски центар Фоча.   

Мићо Машић дугогодишњи је професор математике у Средњошколском центру у Фочи, а свој радни вијек посветио је афирмисању младих математичара. Рођен је у Орахову код Фоче 14. октобра 1943. године, а преминуо је 23. јуна 2006. године у Фочи.

Посљедњи текстови

СНСД Фоча: Три кандидата за посланике на предстојећим изборима

На предстојећим Општим изборима кандидати општинског одбора Савеза независних социјалдемократа Фоча за посланике у Народној скупштини Републике Српске биће Ненад Лаловић и...

Град уништио усјеве у Закмуру

           Фото: Илустрација Невријеме које је јуче захватило подручје Закмура нанијело је огромну штету на усјевима и воћњацима.

Аква парк “Ушће”: Базени од сутра раде од 9,00

Базени Аква парка „Ушће“ у Фочи од сутра ће радити од 9,00 до 19,00 часова. Како је саопштила Управа...

Због обиљежавања паркинг простора уклонити возила из Шантићеве улице

Општинско Одјељење за просторно уређење и стамбено-комуналне послове саопштило је да су за сутра планирани радови на обиљежавању паркинг простора у Шантићевој...

Нова туристичка атракција у Фочи

Нови туристички производ Фоче је вожња Дрином кајацима и кануима. То је данас промовисано организацијом „Кајак кану Дрина феста“, чиме се жељело...