Насловна Друштво Bogdanić: Reformska godina za zdravstvo

Bogdanić: Reformska godina za zdravstvo

7.9 C
Foča

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić izjavio je da je ova godina reformska za zdravstveni sektor RS u kojoj se mora raditi na stabilizaciji zdravstvenog sistema, obezbijeđivanju dodatnih sredstava za ovaj sektor i iznalaženju rješenja za nagomilane dugove.

U središtu zdravstva mora biti pacijent, poručio je ministar Bogdanić,  nakon sastanka sa direktorima svih bolnica u RS koji je danas održan na Medicinskom fakultetu u Foči.

Resorni ministar Bogdanić i direktori svih bolnica u Srpskoj tokom višečasovnog sastanka analizirali su rad i trenutno stanje ovih zdravstvenih ustanova i predlagali mjere  za njihovo efikasno funkcionisanje u 2015. godini. Istaknuto je da su gorući problem zdravstva nedovoljna sredstva za doprinose i neracionalan sistem, kada su u pitanju broj zaposlenih i korištenje radnog vremena.

I pored toga resorni ministar Bogdanić izrazio je uvjrenje da se određenim mjerama može napraviti racionalan i kvalitetan zdravstveni sistem u Srpskoj, koji mora da pruža kvalitetnu zdravstvenu zaštitu cjelokupnom stanovništvu.

-Sistem moramo podrediti da bude funkcionalan, da korist dobiju pacijenti za sredstva koja ova država izdvoji, a svi ostali u sistemu će morati da snose sveću odgovornost za svoj rad, i za rezultate tog rada, za odnos prema pacijentu za utrošena sredstva, i mi u narednom  periodu nećemo odustati od ovog koncepta, gdje će svi rukovodioci zdravstvenih ustanova i zdravstvene zaštite biti na provjeri nakon određenog vremenskog perioda i svi oni koji ne zadovolje provjere biće zamijenjeni sa kvalitetnijim, počev od ministra, pa sve do svih rukovodilaca zdravstvenih ustanova-rekao je Bogdanić.

Univerzitetska bolnica Foča u kojoj se na godišnjem nivou liječi oko 12 000 pacijenata iz svih krajeva Srpskem i konstantno sa oko 400 uposlenih usvajaju nove medicinske procedure i usavršava kadar, jedan je od pozitivnih primjera poslovanja. Da bi ovakav trend zadržali neophodno je više novca i ulaganja, ali i uvezivanje svih bolnica u Srpskoj, kako se novac ne bi odlivao van njenih granica, kaže direktor Veljko Marić.

-Naš finansijski plan napravili smo na 16 miliona. Ja kao profesor fakulteta imam pravo da tražim uvezivanje svih ljudi i bolnica unutar sistema RS. Naši građani imaju pravo da kažu da je usluga u Tuzli najbolja, ali to  Tuzli košta. Kada bi se taj novac plaćao Kliničkom centru u Banja Luci ili nekoj drugoj bolnici sigurno bismo mi svi imali veliki odskok u radu, edukaciji i svemu-rekao je Marić.

Sastanak-direktora-bolnica-na-Medicinskom-fakultetu-u-Foči-2

Pozitivan primjer poslovanja je i bolnica u Trebinju. Sve obaveze prema radnicima  ispoštovali su u prošloj godini, kada su i sertifikovani kao ustanova.  Da nije troškova amortizacije opreme na koju odlazi milion maraka godišnje, situacija bi bila još bolja. Od Fonda očekuju više sredstava u ovoj godini, rekla je direktor Zdravka Vreća.

-Već je ponuđen ugovor sa Fondom za 2015. godinu, i sredstva sun am povećana za jedan odsto, ali će najvjerovatnije biti i promjena. Ta cifra koju po sadašnjem ugovoru dobijamo iznosi devet miliona-rekla je Vreća.

Sastanak-direktora-bolnica-na-Medicinskom-fakultetu-u-Foči-4

 Univerzitetska bolnica Klinički centar Banja Luka pruža specifične zdravstvene usluge u liječenju malignih bolesti do interventne kardiologije. U narednom periodu radiće na unutrašnjoj organizaciji i poboljšanju efikasnosti rada, ali i unaprijeđenju kardiologije i oftamologije, jer se prema riječima direktora ove ustanove Mirka Stanetića, 94 odsto oftamoloških pacijenata u Srpskoj liječi u Banja Luci.

-Pronašli smo jedan operativan način rada gdje ćemo svakog zaposlenog pratiti iz dana u dan, vidjeti njegov učinak i troškove, i da li je odnos između učinka i troškova srazmjeran ili ne, odnosno uspostavićemo jedan stručni nadzor nad svakom osobom unutar Centra. To nije reforma to je nešto što svakoj zdravstvenoj kući treba da stane na noge. Fond nam je ponudio za model jedan za 2015. godinu 57 miliona maraka, ja mislim da je to nedovoljno, jer su naše aspiracije mnogo više, jer mi pružamo jedinstvene usluge za teritoriju RS. Želimo da se uspostavi standard šta se radi u opštim bolnicama, a šta je van togam i da to što se radi van toga bude predmet posebnih ugovora, a ono što je nivo opštih bolnica u koje, i mi spadamo sa 75 odsto kapaciteta za regiju Banja Luka, da bude jednobrazno i jednako dostupno za svakog osiguranika-rekao je Stanetić.

Sastanak-direktora-bolnica-na-Medicinskom-fakultetu-u-Foči

Na sastanku u Foči istaknuto je da će sve predložene mjere za oporavak zdravstva biti usklađene sa Ekonomskom politikom RS za 2015. godinu u prvih sto dana rada Vlade RS.

Посљедњи текстови

Рудар однио бодове из Фоче

У 21. колу Прве лиге Републике Српске фудбалери Сутјеске поражени су на свом терену од екипе Рудара из Приједора резултатом 2:1.

ПУ Фоча: Дан отворених врата

Поводом обиљежавања Дана полиције Републике Српске, Полицијска управа Фоча данас је организовала „ Дан отворених врата“. Припадници МУП-а најмлађим...

Бадњари добили кров над главом, честитке и поклони од предсједника Српске

Предсједник Републике Српске Милорад Додик посјетио је осмочлану породицу Бадњар из Фоче поводом њиховог усељења у нови дом. У акцији предсједника Српске...

Из буџета општине 185.00 марака за студентске стипендије

Уговоре о стипендирању са начелником општине Фоча Миланом Вукадиновићем потписала су стотину педесет два студента који ће у текућој академској години примати...

Сутра реконструкција далековода према Слатини

Више фочанских села на подручју од Орахова до Слатине сутра ће бити без струје од 10,00 до 17,00 часова због реконструкције далековода,...

Полицијски службеници даровали крв

У Српској је у току акција добровољног давања крви коју Министарство унутрашњих послова организује поводом 4. априла – Дана полиције Републике Српске....

Музеј Републике Српске у посјети кући Хаџивуковића: Заштити драгоцјено насљеђе и учинити га доступним јавности

Музеј Републике Српске покренуће иницијативу да се кућа Ника и Ђорђа Хаџивуковића, стара више од два вијека, у некадашњој Српској Вароши у...

Сутјеска дочекује Рудар

Фудбалери Сутјеске сутра ће угостити Рудар из Приједора у 21. колу Прве лиге Републике Српске. Сутјеска је са 35...

Сутра потписивање уговора о стипендирању студената

У Центру за културу и информисање Фоча сутра ће бити организовано потписивање уговора о стипендирању студената из општинског буџета.

Јавни позив за бањско лијечење РВИ и ППБ

На основу Пројекта бањске рехабилитације ратних војних инвалида и чланова породица погинулих бораца Oдбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске за 2023. годину Министарство рада...