Насловна Друштво Bogoslovski fakultet: Potreban aktivniji dodir Crkve sa narodom

Bogoslovski fakultet: Potreban aktivniji dodir Crkve sa narodom

32.1 C
Foča

Pravoslavni reditelj i pisac, đakon Nenad Ilić rekao je danas da je Crkva dužna da reaguje i ponudi rješenje, jer se civilizacija pretvorila u “veliki tržni centar”, a u pijačnu ravan se svelo sve, pa i kultura i duhovnost.

On je na tribini na Bogoslovskom fakultetu u Foči istakao da je na Crkvi najveća odgovornost i da se ne smije ograničiti samo na bogosluženje, koje jeste najvažnije, nego se mora izaći u narod i imati mnogo aktivniji dodir sa svijetom.

“Kada dođe svaka vrsta čovjekovog poniženja, bilo ekonomskom nepravdom, terorom medija i uopšte nametnutim načinom života koji prestaje da bude ljudski, prvi koji mora da progovori za čovjeka je Crkva. Ona narodu mora da zagreje srce, kako bi ljudi prešli razdaljinu do tih visokih vrednosti o kojima nemaju vremena da razmišljaju”, rekao je Ilić.

bogoslovija2

On smatra da postojeća potrošačka civilizacija ide ka svome kraju i da je, na prelazu između dvije civilizacije, kada obično dolazi do velikog loma, potrebno uspostavljanje novog, kako ga je nazvao, plemenitog konzervativizma, koji podrazumijeva odbranu vječitog u odnosu na prolazno.

“Potrebno je da budemo pametni i da se stvarno ojačamo, da zajednički probamo da steknemo snagu pred tim cunamijem koji dolazi. To se stiče samo obnavljanjem sistema vrijednosti, osjećaja zajedništva, da nam to bude kotva za koju ćemo da se uhvatimo”, rekao je Ilić.

bogoslovija
Istakao da je kulturu potreba, zamijenila kultura želja, te da je prisutan teror tehnike nad čovjekom, koji je prinuđen da se takmiči sa kompjuterom i da istovremeno radi više poslova.

“Brzo preskakanje sa teme na temu dovodi do strašne površnosti, a mi nemamo vremena ni da primijetimo da smo zarobljeni površnošću”, rekao je Ilić.

On je dodao da je sreća postala oružje terora, jer ko nije srećan, još je i kriv što nije srećan, dok su žrtva i služenje drugom, bez čega nema ljubavi, u potpunom zapećku.

Ilić je poručio da Crkva više ne bi smjela samo da se zgražava nad takvim stanjem u društvu, već da bi morala ponuditi kontrasistem i imati temeljan pristup problemima.

Посљедњи текстови

СНСД Фоча: Три кандидата за посланике на предстојећим изборима

На предстојећим Општим изборима кандидати општинског одбора Савеза независних социјалдемократа Фоча за посланике у Народној скупштини Републике Српске биће Ненад Лаловић и...

Град уништио усјеве у Закмуру

           Фото: Илустрација Невријеме које је јуче захватило подручје Закмура нанијело је огромну штету на усјевима и воћњацима.

Аква парк “Ушће”: Базени од сутра раде од 9,00

Базени Аква парка „Ушће“ у Фочи од сутра ће радити од 9,00 до 19,00 часова. Како је саопштила Управа...

Због обиљежавања паркинг простора уклонити возила из Шантићеве улице

Општинско Одјељење за просторно уређење и стамбено-комуналне послове саопштило је да су за сутра планирани радови на обиљежавању паркинг простора у Шантићевој...

Нова туристичка атракција у Фочи

Нови туристички производ Фоче је вожња Дрином кајацима и кануима. То је данас промовисано организацијом „Кајак кану Дрина феста“, чиме се жељело...