Насловна Друштво Bolnica Foča: Pušteni u rad novi uređaj za magnetnu rezonancu i digitalni...

Bolnica Foča: Pušteni u rad novi uređaj za magnetnu rezonancu i digitalni rendgen

10 C
Foča

Centar za radiološku dijagnostiku Univerzitetske bolnice Foča od danas je bogatiji za savremenu magnetnu rezonancu i digitalni rendgen aparat koji su značajan doprinos u unapređenju dijagnostičkih mogućnosti i liječenje pacijenata iz svih krajeva RS i BiH. Savremenu opremu, čija je vrijednost oko tri miliona maraka, obezbijedila je Vlada RS, a u narednom periodu planirana su nova ulaganja za opremanje bolnice i njeno unutrašnje uređenje.

20170901_110038

Kroz saradnju sa resornim ministarstvima i Vladom RS, Univerzitetska bolnica Foča, u kojoj se godišnje liječi više od 13.000 pacijenata iz svih krajeva BiH i koja je nastavna baza Medicinskog fakulteta, postaje sve prepoznatljivija zdravstvena utanova u Srpskoj po kvalitetu usluga i zdravstvenog kadra.

Tome u mnogome doprinosi osavremenjivanje medicinske opreme, kaže direktor bolnice Veljko Marić.

-Ovim aparatima ojačali smo radiološku službu i to je veoma značajano za nas, a sve u cilju bolje dijagnostike i liječenja pacijenata RS, jer mi liječimo pacijente iz 49 gradova Srpske i šest kantona Federacije BiH, pa čak i pacijente iz Srbije i Crne Gore-naveo je Marić.

20170901_112133

Dodao je da se nastavlja opremanje i modernizacija ove ustanove, a među prvim novinama planirano je unutrašnje opremanje, savremena angio sala, novi operacioni blok  i Centar za vaskularnu hirurgiju

-Predsjednik RS je inicirao te projekte, resorni ministar sagledao mogućnosti i podržao i ostaje samo za naredni period da idemo sa realizacijom. Mi imamo dobro razvijenu vaskularnu hirurgiju, koju ćemo dodatno opremiti i za endovaskualrnu hirurgiju, kako naši pacijenti ne bi bili primorani da idu na liječenja van Srpske i kako bi sav novac ostajao u sistemu zdravstvene zaštite, što je cilj i Vlade RS i svih nas u zdravstvenom sektoru –  rekao je Marić.

20170901_110435

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, Dragan Bogdanić, rekao je da je fočanska bolnica sa novom opremom dobila mnogo bolju dijagnostiku, te da je među prvima u Srpskoj po kvalitetu vaskularne hirurgije.

-Podrška Vlade RS i ministarstva ovoj ustanovi je neupitna i biće nastavljena u narednom periodu, a drago mi je da je ovdje stvoren kvalitetan kadar i stručnjaci raznih oblasti koju mogu da uvedu nove i dijagnostičke i savremena procedure liječenja. Ovdje mora da se formira jedan poseban Centar za vaskularnu hirurgiju jer je Foča broj jedan u Srpskoj po tome i tu ćemo uložiti potreban novac za nabavku opreme-rekao je Bogdanić.

20170901_112228

Osim resornog, podrška bolnici u Foči stiže i od Ministartsva porodice, omaldine i sporta RS.

-Ministarstvo je nedavno doniralo fočanskom porodilištu 20 000 maraka za nabavku kreveta za porodilje i bebe, a za narednu godinu planiram da se za ovu ustanovu nabavi spiroergometar, to je aparat koji služi za preglede sportista, ali i svih apcijenata koji imaju probleme sa astmom i bronhitisom-rekla je Jasmina Davidović, resorni ministar.

Ulaganja u bolnicu pozdravljaju i pacijenti koji se liječe u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Istakli su da je ljubaznost osoblja i kvalitet usluga na visokom nivou.

20170901_114307

Vlada RS obezbijedila je i četiri miliona maraka za potpunu rekonstrukciju Univerzitetske bolnice Foča u okviru projekta “Energetske efikasnosti javnih zgrada u RS”, što je najveće ulaganje u ovu zdravstvenu ustanovu za šest decenija koliko postoji. U okviru prve faze, rekonstruisana je stolarija, fasade  i krov, na objektu poliklinike i glavne zgrada ove zdravstvene ustanove, kao i sistem grijanja, dok će u drugoj fazi, čija je realizacija u toku i preostalih pet paviljona bolnice dobiti novi izgled.

Podršku projektu pružila je i opština Foča.

-Mi smo podržali i taj projekat, kao i druge projekte koje realizujemo u saradnji sa Vladom RS u Foči. Pored bolnice, energetsku efikasnost sprovešćemo i u ovdašnjem Srednjoškolskom centru, a plan je da to priširimo i na druge ustanove u Foči-rekao je Radisav Mašić, načelnik opštine Foča.

20170901_112510

Bolnica u Foči raspolaže sa 220 kreveta, 400 zaposlenih, a ukupan budžet ove zdravstvene ustanove je 15 miliona maraka.

 

 

 

Последњи текстови

Спомен црква у Јошаници прикључена на електромрежу

Спомен црква Светих Ћирила и Методија у изградњи у фочанској мјесној заједници Јошаница прикључена је на електромрежу. Средства за...

Изведена монодрама „Мудри и јуначни војвода Јанко Катић“

Монодрама „Мудри и јуначни војвода Јанко Катић“, коју је написао врстан познавалац историје и познати српски књижевник Милован Витезовић,...

КУД „Фоча“: Чувари народне традиције

Културно-умјетничко друштво „Фоча“ већ девет година окупља дјецу и младе са циљем очувања и његовања традиције фолклора и народног стваралаштва. Редовни су...

Предсједник Србије посјетио заједнички штанд Фоче и Плужина

Заједнички штанд општина Фоча и Плужине на 42. Међународном сајму туризма у Београду данас су посјетили предсједник Републике Србије Александар Вучић, министарка...

Пут под ноге ка сузи Европе

Међународни сајам туризма у Београду, који је почео данас, окупиће излагаче из 40 земаља, а своје туристичке потенцијале представиће и Република Српска. На највећој туристичкој смотри...