Насловна Сервис Букте пожари: Ватрогасци за дан интервенисали пет пута

Букте пожари: Ватрогасци за дан интервенисали пет пута

17.8 C
Foča

Фочански ватрогасци и даље имају пуне руке посла. Само током јучерашњег дана интервенисали су пет пута.  

У Рјечици и Драгочави горјело је ниско растиње, а ватра је захватила и трафостаницу, док је у Драгојевићима, Буновима и Трновачама горјела шума. Брзом интервенцијом пожари су стављени под контролу, а  ватрогасци апелују на становништво да не пале ватру на отвореном.

У Територијалној ватрогасној јединици кажу да је узрок пожара  људски фактор,односно немар становништва при чишћењу пољопривредних имања и остављања неугашене ватре у близини шуме.

-Пожар је захватио трафостаницу у Драгочави и оштетио каблове, док је у Буновима горјела шума у близини једне викендице. Остали пожари нису пријетили становништву- рекао је командир Територијалне ватрогасне јединице Радојица Малиш.

Упркос бројним упозорењима о превентивним мјерама заштите од пожара, у прољећним мјесецима фочански ватрогасци имају пуне руке посла. 

-Људи чисте баште и пале коров, те због вјетра долази до ширења ватре. Апелујем на грађане да избјегавају паљење корова на отвореном- рекао је Малиш.

Због бројних пожара посљедњих дана ватрогасци не стижу правовремено да реагују на свим локацијама. У Пољице, код Миљевине, јуче нису стигли јер су у исто вријеме све ватрогасне екипе биле заузете гашењем два пожара на територији Фоче.

– Имали смо позив од мјештана Пољица. Међутим, због гашења пожара у Рјечици и Трновачама нисмо били у могућности да интервенишемо. Према нашим сазнањима пожар су највјероватније угасили мјештани или се у току ноћи сам угасио, јер нисмо имали даљих позива у вази са тим пожаром- рекао је Малиш.

Протеклог мјесеца фочански ватрогасци интервенисали су више од тридест пута, док су од почетка године угасили 72 пожара.

Подсјетили су да је Законом о заштити од пожара забрањено паљење корова и другог пољопривредног отпада без претходног обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице и предузимања свих неопходних радњи с циљем спречавања ширења ватре.

Посљедњи текстови

Фоча добила терен за шах на отвореном

Грађани Фоче добили су терен за шах на отвореном, па ће Трг 9. јануар убудуће бити мјесто окупљања љубитеља древне игре. Оцртавање...

Сутра вакцинација против Ковид 19

Институт за јавно здравство Републике Српске  - Регионални центар Фоча, организоваће  и сутра од 9 до 11 часова савјетовање и вакцинацију грађана...

Пронађено тијело Благоја Гавриловића

Беживотно тијело седамдесетосмогодишњег Благоја Гавриловића, чији нестанак је пријављен Полицијској управи Фоча у недјељу, пронађено је на ширем локалитету села Радићи, на...

Дио Обилићева сутра без струје

Због реконструкције нисконапонске мреже дио насеља Обилићево, изнад Градског стадиона, сутра ће бити без напајања електричном енергијом. Прекид у...

Миљевина без воде

Због поправке квара на цјевоводу насеље Миљевина тренутно је без воде, потврђено је у предузећу Извор. У Извору нису...