Насловна Друштво Централна манифестација МУП-а Српске у Фочи: Спас од дроге уз помоћ породице...

Централна манифестација МУП-а Српске у Фочи: Спас од дроге уз помоћ породице и полиције

7.4 C
Foča

Са централне републичке манифестација МУП-а Српске, која је данас одржана у Основној школи “Свети Сава” и Центру за културу и информисање у Фочи поводом обиљежавања Међународног мјесеца борбе против болести зависности, поручено је да је само породица прави избор.

У просторијама Основне школе „Свети Сава“ ученици су извели поучан игроказ о томе како млади људи несмотрено могу да упадну у опасни свијет криминала и опојних дрога, али и како из њега могу да се извуку уз помоћ породице и полиције.

Сценарио за игроказ написао је ученик деветог разреда Влатко Чанчар.

„Дрога, цигарете и алкохол представљају велику опасност за младе. Нажалост, по улици се могу срести људи који то нуде младима и тога се треба чувати“, рекао је Чанчар.

ОШ „Свети Сава“ организовала је и изложбу ученичких ликовних радова на тему опасности опојних дрога.

Један од награђених ученика Ана Марија Ивановић рекла је да су на овај начин жељели да подигну свијест младих људи о опасностима опојних дрога, алкохола и цигарета, те да укажу колико је важно борити се против тога.

Припадници Полицијске управе Фоча у дворишту Основне школе „Свети Сава“ извели су показну вјежбу откривања и заплијене опојне дроге помоћу службеног пса и хватања преступника, а ученици су могли да се увјере и да полиција одлично познаје борилачке вјештине, посебно у ситуацијама одбране од хладног и ватреног оружја.

Начелник Полицијске управе Фоча Велимир Костовић рекао је да Министарство унутрашњих послова предузима низ превентивних мјера и оперативних активности с циљем спречавања и откривања кривичних дјела незаконитог промета опојних дрога и њиховог мањег присуства на улицама Српске.

Он је истакао да су у првих десет мјесеци ове године на подручју Српске заплијењене знатне количине опојних дрога, да је лишено слободе више ллица и разбијено више организованих криминалних група, те да су одузети и предмети који се користе за узгој и прераду опојних дрога.

„Откривен је 1.121 случај злоупотребе опојних дрога, од чега 251 кривично дјело и 870 прекршаја. Припадници МУП-а су спровели 24 оперативне акције, које су резултирале разбијењем више организованих криминалних група, те заплијену 404 килограма марихуане, девет килограма амфитамина, 4,5 килограма хашиша, 2,6 килограма кокаина, те више од 8.000 комада таблета екстазија“, рекао је Костовић.

У основној школи „Свети Сава“ одиграна је и пријатељска кошаркашка утакмица између ученика и припадника ПУ Фоча, а обиљежавање међународног мјесеца борбе против болести зависноти завршено је предавањем у Центру за културу и информисање, којем су присутвовали ученици и студенти.

О утицају опојних дрога на здравље и породицу говорили су љекари Центра за ментално здравље фочанског Дома здравља, док су студенти Богословског факултета представили методе рада православне заједнице за лијечење болести зависности од опојних дрога „Земља живих“.

Специјализант психијатрије Снежана Мастило каже да опојне дроге изазивају како органска обољења, тако и душевне поремећаје.

„Јављају се разни видови халуцинација, измијени се потпуно понашање. Важан је мулитидисциплинаран приступ у лијечењу, а велики значај је примарне здравствене заштите. Центар за ментално здравље утиче на превенцију и сузбијење болести зависности и на ширење свијести о посљедицама болести“, рекла је Мастилова.

Она је навела да у Центру за ментално здравље тренутно имају од 15 до 20 пацијената који пате од болести зависности од алкохола и опојних дрога, али да је њихов број доста већи.

Последњи текстови

Изложба фочанских средњошколаца: Рециклажом до умјетности

Да се отпад и материјали из природе могу претворити у нешто лијепо и корисно, изложбом скулптура израђених од рециклираног материјала показали су фочански средњошколци....

Јединствена фочанска природа на екранима Мадрида

Видео Туристичке организација Републике Српске „Ништа пуно али пуно више“ (Nothing much but much more) освојио је гран-при за најбољи туристички филм...

У недјељу откривање бисте професору Мићу Машићу

У Средњошколском центру у Фочи, у недјељу ће свечано бити откривена биста покојног професора Мића Машића, саопштено је из ове установе.

У недјељу Светосавска академија- златник за прву бебу

Општина Фоча и Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“, већ традиционално, уочи Савиндана, у недјељу 26. јануара, у Градском позоришту организоваће Светосавску академију.

Претежно сунчано

У Републици Српској и Федерацији БиХ данас ће бити претежно сунчано, а увече се очекује наоблачење. Вјетар ће...