18 C
Foca
Naslovna Kultura „Čuvari koplja Svetog Đorđa” u Fočanskoj kući

„Čuvari koplja Svetog Đorđa” u Fočanskoj kući

5 C
Foča

Centar za kulturu i informisanje Foča organizuje izložbu slika „Čuvari koplja Svetog Đorđa”, čiji je autor akademski slikar Dragan Bartula iz Loznice.

Izložba na kojoj će, pored autora, govoriti Slobodan Ristović, pjesnik i likovni kritičar iz Užica, biće postavljena u galeriji Fočanske kuće.

 U Fočanskoj kući Bartula će se predstaviti sa slikama iz postavke „Čuvari koplja Svetog Đorđa”, čiji su motivi iz davnih vremena, a kritičari ističu da umjetnik  “vrelu žeđ gasi bojama, štiti se platnom i govori slikom“. 

Ciklus slika „Čuvari koplja Svetog Đorđa” personifikacija su putovanja umjetnika ka otkrovenju i znanju, nastale na mitu, legendi i predanjima.

Dragan Bartula rođen je 1959.godine u Sokocu. Osnivač je Galerije „Mina Karadžić” u Loznici. Član je Udruženja likovnih umjetnika Srbije i istočne Hercegovine, Udruženja likovnih stvaralaca Šapca, i Umjetničkog bratstva manastira Dobrun.

Bartula je u zemlji i inostranstvu samostalno izlagao 57 puta, aktivno je učestvovao na preko 150 kolektivnih izložbi, a istovremeno je bio učesnik na preko sto likovnih kolonija i saborovanja u zemlji i inostranstvu. Živi i radi u Loznici.

Otvaranje je zakazano za petak, 25.oktobar,  u 19.00 časova.

Poslednje vijesti

Elektromreža pripremljena za zimu – naredne godine dodatni radovi

Proteklog mjeseca struja je isključivana u brojnim naseljima i selima na području opštine Foča, a sve zbog raskresivanja i uklanjanja rastinja oko dalekovoda, kako bi...

Bronza za fočanski Nipon na Mavasi kupu u Sarajevu

Karate klub Nipon iz Foče proteklog vikenda učestvovao je na “Mavasi kupu” u Sarajevu. Na ovom veoma kvalitetnom takmičenju, Nipon...

U četvrtak akcija besplatnog mjerenja šećera u krvi i krvnog pritiska

Udruženje dijabetičara Foča, povodom 14. novembra Svjetskog dana dijabetesa, organizuje akciju besplatnog mjerenja šećera u krvi i krvnog pritiska. Akcija će...

U Foči veče sjećanja na Njegovu Svetost Patrijarha srpskog Pavla

Članovi organizacije „Amanet“ i studenti Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta „Sveti Vasilije Ostroški“ i Medicinskog fakulteta organizuju veče sjećanja na Njegovu Svetost Patrijarha srpskog Pavla.

U odbojkaškoj drami Kakanj savladao Maglić

U Foči se sinoć odigrala prava odbojkaška drama. Odbojkaši Maglića u neizvjesnom meču savladani su od ekipe Kaknja rezultatom 2:3, po setovima...