Насловна Култура Đakon Ilić: Film iz Foče podijeliti cijeloj Crkvi

Đakon Ilić: Film iz Foče podijeliti cijeloj Crkvi

11.6 C
Foča

Poznati pravoslavni reditelj, pisac i dramaturg đakon Nenad Ilić pohvalio je film „Kamen vodenični“, koji su napravili studenti Bogoslovskog fakulteta u Foči, ocijenivši ga kao veliko osvježenje, ali i kao hrabar poduhvat.

Gostujući na Bogoslovskom fakultetu, na tribini o hrišćanskom filmu, autor romana „Carigradski drum“ i jedan  od vodećih stvaralaca savremene pravoslavne kulture rekao je da je ovaj film, koji je snimljen u Foči, jako dragocjen i inspirativan za hrišćanstvo uopše, jer donosi obnovu iskrene komunikacije. „Prva asocijacija dok sam gledao film bila je- pa ovo treba odmah da se spakuje da se podeli po crkvama, po celoj srpskoj crkvi, da se odgleda posle liturgije, da se prosto iskreno popriča. Film je obuhvatio sve „vruće“ teme naše crkve, koje su jako važne“, rekao je Ilić.

Studenti u filmu na komičan način kritikuju negativne pojave u crkvi, ukazujući da suština hrišćanstva nije u pukom izvršavanju narodnih običaja ili crkvenih obreda, već prije svega u činjenju dobrih djela. Ilić naglašava da borba protiv licemjerstva počinje od samoga sebe.  „Ako hoće čovek da se bori sa licemerstvom, onda svoje sopstveno licemerstvo mora prvo da prizna. Upravo se radi o licemerstvu unutar crkve, a ova vrsta otvorenosti je jedna jako ohrabrujuća stvar, pogotovo što to rade mladi ljudi unutar crkvene sredine na jednom fakultetu koji ne spada u centralne zone, ali očigledno sa jednim kvalitetom koji itekako može da bude poučan i za sve ostale. Nešto počinje da se dešava, Bogu hvala“, konstatovao je Ilić.

Kamen-vodenicni

On je rekao da se studenti na ovaj način odupiru i sve prisutnijoj malodušnosti i bježanju od suočavanja sa problemima.“Konačno da vidim mlade ljude koji ne žele da se povlače, nego prosto imaju ideju da se za početak smeju našim slabostima i zabludama, pa da onda prosto požele nešto više od toga. Napravili su to na jedan vrlo fin i ubedljiv način, u formi koja bi u internacionalnim okvirima takvog žanra filma bila potpuno uspešna“, uvjerava Ilić.

On je naglasio da su malograđanština i forma prisutni i u crkvi, što je ponižavajuće, te da crkva nosi veliku odgovornost, pa stoga ne bi smjela dozvoliti da bude malograđanska institucija. „Ako nas to potpuno pobedi, ako izgubimo svest da nismo dovoljni u tome, ako izgubimo humoristički otklon, koji su studenti u filmu pokazali, onda smo izgubili sve. Zato je ovo dragoceno, ovo je prosto opomena, ali na jedan način koji nije „prst u oko“, nije mučenje, nego na duhovit i šaljiv način- smej se, brate mili, malo smo nedovoljni, Bože pomozi, bićemo bolji“.

Članovima filmske sekcije, Ilić je poželio da ne odustanu od ideala, kojima teže u ovom filmu. „Oni će u životu prvenstvo da se bave bogoslovskim naukama, a ovaj izlet u filmsku zonu je prosto neočekivano uspešno izveden. Najvažnije je da ne odustanu od tog iskrenog pogleda na svet. Ako uspeju da ostanu sa tim, oni će doneti mnogo koristi i našoj crkvi i našem narodu i Bog nek im je na pomoći“, poručio je Ilić.

Посљедњи текстови

Сутјеска боља од Слободе

Кошаркаши Сутјеске савладали су на свом терену Слободу 73 из Новог Града резултатом 62:55 у 7. колу Прве лиге Републике Српске.

Сутјеска и Власеница не заборављају Саву- сутра меч у његову част

Фудбалери Сутјеске и Власенице одиграће у Фочи сутра пријатељску утакмицу у знак сјећања на голмана Миливоја Савића, који је носио дрес ова...

Полиција упозорава на опасност употребе оружја

Недавно убиство дјечака, а затим и пуцњава у центру Фоче, показали су да је нелегално ватрено оружје и те како присутно међу...

Кошаркаши дочекују Слободу 73 из Новог Града

Кошаркаши Сутјеске сутра ће угостити новоградску Слободу 73 у седмом колу Прве лиге Републике Српске. Фочаци су на четвртом...

Одбојкашице славиле другу побједу, сутра дочекују Инову

У заосталој утакмици петог кола Прве лиге Републике Српске одбојкашице Маглића на гостовању у Билећи савладале су Херцеговац резултатом 3:2.