Насловна Друштво Дезинфекција јавних објеката и јавног превоза- појачан надзор инспекције

Дезинфекција јавних објеката и јавног превоза- појачан надзор инспекције

10.3 C
Foča

Локална управа у Фочи, у складу са препорукама Владе Српске о сузбијању ширења корона вируса, предузела је мјере дезинфекције јавних објеката и возила јавног превоза, а контролу реализованих мјера вршиће општинске инспекције.

На данашњем састанку начелника општине Радисава Машића са инспекцијским службама договорено је да се врши стална дезинфекција Градске дворане, Спортског центра „Партизан“, аутобуског и такси превоза.

„Превозници су обавезни сваког дана, односно послије сваке вожње, да направе дезинфекцију простора у својим возилима. Добиће упутства како се врши дезинфекција и којим растворима“, рекао је начелник Машић.

Он је навео да ће инспекцијски органи данас штампати летке који ће бити постављени у угоститељским, трговинским објектима и другим јавним мјестима као један вид упутства грађанима о понашању у јавним објектима, те о алтернативним средствима који се  могу користити за дезинфекцију просторија.

„Ако немамо седамдесетпостотни алкохол да пробамо са мало јачом ракијом или неким другим алкохолним пићем, или неким растворима који се користе за домаћинства у оној мјери у којој неће бити штетни по здравље“, навео је Машић.

Он је поручио да је ситуација под контролом и да нема разлога за панику, јер нема заражених корона вирусом.

Инспекције ових дана врше појачану контролу хигијенских услова држања и продаје хране у месарама, пекарама, ћевабџиницама, ресторанима, као и контролу чистоће мокрих чворова у угоститељским и трговинским објектима.

На састанку је договорено да се обиђу и бензинске пумпе, Студентски дом, Богословија са ђачким интернатом, као и банке којима ће се скренути пажња да врше дезинфекцију банкомата.

И школе ће морати да обаве дезинфкецију школских спортских сала уколико се у њима одвијају тренинзи, речено је на састанку.

Према подацима Регионалног центра Института за јавно здравство, у Фочи су тренутно у кућној изолацији и под здравственим надзором четири лица, која су допутовала из Италије.

Упутство о начину чишћења и мјерама дезинфекције возила јавних превозника

У циљу превенције и контроле ширења вируса корона Институт за јавно здравство Републике Српске издао је упутство о начину чишћења и мјерама дезинфекције возила јавних превозника, уз препоруке да се појачају мјере чишћења и одржавања хигијене.

Препоручују се средства за дезинфекцију на бази натријум хипохлорита, глутаралдехида, изопропанола и натријум хлорида, која су, како наводе из Института за јавно здравство Српске, дјелотворна за уништавање вируса корона, док се средства на бази алкохола препоручују за дезинфекцију металних површина.

-Све методе које се користе за дезинфекцију морају да буду у складу са интерним упутствима возила које се дезинфикује, док је за дезинфекцују потребно користити средства која дјелују на вирусе, према упуствима произвођача-наводи се у препорукама Института за јавно здравство Републике Српске.

Из овог Института савјетују детаљну дезинфекцију сједишта, прозора, наслона за руке, столића, сигурносних појасева, контролних табли за освјетљење и вентилацију, као и свих пластичних и металних површина у возилима.

Последњи текстови

СШЦ Фоча: Расадничарима стипендија од 100 КМ мјесечно

Занимање расадничар након више година враћа се у Средњошколски центар Фоча и то као дефицитарно, па ће ученици који ове године упишу...

Прикупљање потписа против изградње хидроелектрана на фочанским ријекама

Неформална група грађана Фоче „Сачувајмо ријеке Фоче“ организује прикупљање потписа против изградње хидроелектрана на ријеци Бјелави и осталим ријекама на територији општине.

Мјештани: Не дамо Бјелаву и Малу Бјелаву

Почетком априла фочанско предузеће „Србињепутеви“ започело је припремне радове на изградњи мини хидроцентрала Бјелава и Мала Бјелава на истоименој ријеци што је...

ОО СДС Фоча: Изјаве Бегије Смајић вријеђају припаднике српског народа

У саопштењу достављеном медијима ОО СДС-а Фоча наводи се да је на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске чија је тема била...

Осумњичен да је намјерно возилом ударио пјешака

Фочанска полиција ухапсила је мушкарца чији су иницијали М.Н. из Фоче који је возилом задао тешке повреде суграђанину са иницијалима М.Н, саопштено...