Насловна Друштво Дјеца са Космета и у Фочи

Дјеца са Космета и у Фочи

20.9 C
Foča

Општина Фоча, једна је од 22 локалне заједнице у Српској која се ове године укључује у пројекат „Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске“ који већ девет година организује Одбор за помоћ Србима на Космету. Градић на Дрини и Ћехотини у јуну ће на седам дана угостити српску дјецу из Штрбаца на југу Косова.

Више од хиљаду српске дјеце школског узраста од десет до петнаест година, просвјетне раднике и дјецу са потешкоћама у развоју из већинских српских општина и мјеста на Косову и Метохији у јуну ове године угостиће породице и основне школе из 22 локалне заједнице у Републици Српској. Кроз седмнодневни боравак дјеце из јужне српске покрајине, на подручју од Требиња до Новог Града, предвиђено је заједничко братимљење, дружење, јачање међусобних веза и односа. Први пут међу домаћинима биће и општина Фоча.

-У Фочу ће доћи 44 дјеце у пратњи просвјетних радника из општине Штрпце са југа Косова у периоду од 20. до 27.јуна. Захваљујемо се општини, школама, домаћинима који ће прихватити дјецу, којој је потребан и прави одмор и права слобода, јер Срби на том дијелу живе у неизвјесности и неслободи-рекао је предсједник Одбора за помоћ Србима на Космету, Милорад Арлов.

Фоча је и прије званичног прихватања учешћа у пројекту на различите начине пружала подршку Србима на Космету и успостављала братске везе. Прије двије године Повељу о братимљењу потписали су са Косовском Митровицом. Дружили су се малишани Дјечијег вртића из Фоче са другарима из предшколске установе „Даница Јарамаз“ из Митровице, а међусобна сарадња планирана је и у другим областима.

Са поносом ћемо бити добри домаћини дјеци са Косова и пружити им гостопримство и слободу коју немају, поручио је начелник Фоче, Радисав Машић.

-Ово је прилика да се захвалим свим родитељима који ће да приме дјецу са Косова, а ми ћемо се као домаћини потрудити да упознају Фочу, да им овдје буде лијепо, јер оно што они доживљавају је испод сваког цивилизацијског живота-рекао је Машић.  

Општина Фоча укључила се и у акцију прикупљања средстава за изградњу дневног центра “Подржи ме – 9.јануар” за дјецу и младе са потешкоћама у развоју у Косовској Митровици, коју је покренуо Одбор за помоћ Србима на Космету.

Последњи текстови

Полиција расвијетлила крађу у Католичкој кући

Полиција је лишила слободе лица чији су иницијали Д.Г. и М.Г. из Фоче,  због постојања основа сумње да су починили  кривично дјело...

Одржан протест против градње малих ХЕ на Бјелави

У Буковици код Фоче данас је одржан протест Удружења грађана „Бјелава“ против градње малих хидроелектрана на ријекама Бјелава, Мала и Велика Бјелава.

Сутјеска циља опстанак у лиги

Након прошле сезоне проведене у Другој лиги Републике Српске, фудбалери Сутјеске за викенд почињу такмичење у друштву 16 најјачих тимова Српске. Шансу...

Благо побољшање епидемиолошке ситуације у Фочи

Епидемиолошка ситуација у Фочи у благом је побољшању, али су мјере превенције и даље обавезне, истакнуто је на сједници Општинског штаба за...

Возећи уназад повриједио жену

Фочанка чији су иницијали П.С. повријеђена је у дворишту породичне куће у Поповом Мосту, када ју је ударио аутомобил марке „голф три“,...