Naslovna Društvo Djeca sa Kosmeta i u Foči

Djeca sa Kosmeta i u Foči

15 C
Foča

Opština Foča, jedna je od 22 lokalne zajednice u Srpskoj koja se ove godine uključuje u projekat „Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske“ koji već devet godina organizuje Odbor za pomoć Srbima na Kosmetu. Gradić na Drini i Ćehotini u junu će na sedam dana ugostiti srpsku djecu iz Štrbaca na jugu Kosova.

Više od hiljadu srpske djece školskog uzrasta od deset do petnaest godina, prosvjetne radnike i djecu sa poteškoćama u razvoju iz većinskih srpskih opština i mjesta na Kosovu i Metohiji u junu ove godine ugostiće porodice i osnovne škole iz 22 lokalne zajednice u Republici Srpskoj. Kroz sedmnodnevni boravak djece iz južne srpske pokrajine, na području od Trebinja do Novog Grada, predviđeno je zajedničko bratimljenje, druženje, jačanje međusobnih veza i odnosa. Prvi put među domaćinima biće i opština Foča.

-U Foču će doći 44 djece u pratnji prosvjetnih radnika iz opštine Štrpce sa juga Kosova u periodu od 20. do 27.juna. Zahvaljujemo se opštini, školama, domaćinima koji će prihvatiti djecu, kojoj je potreban i pravi odmor i prava sloboda, jer Srbi na tom dijelu žive u neizvjesnosti i neslobodi-rekao je predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosmetu, Milorad Arlov.

Foča je i prije zvaničnog prihvatanja učešća u projektu na različite načine pružala podršku Srbima na Kosmetu i uspostavljala bratske veze. Prije dvije godine Povelju o bratimljenju potpisali su sa Kosovskom Mitrovicom. Družili su se mališani Dječijeg vrtića iz Foče sa drugarima iz predškolske ustanove „Danica Jaramaz“ iz Mitrovice, a međusobna saradnja planirana je i u drugim oblastima.

Sa ponosom ćemo biti dobri domaćini djeci sa Kosova i pružiti im gostoprimstvo i slobodu koju nemaju, poručio je načelnik Foče, Radisav Mašić.

-Ovo je prilika da se zahvalim svim roditeljima koji će da prime djecu sa Kosova, a mi ćemo se kao domaćini potruditi da upoznaju Foču, da im ovdje bude lijepo, jer ono što oni doživljavaju je ispod svakog civilizacijskog života-rekao je Mašić.  

Opština Foča uključila se i u akciju prikupljanja sredstava za izgradnju dnevnog centra “Podrži me – 9.januar” za djecu i mlade sa poteškoćama u razvoju u Kosovskoj Mitrovici, koju je pokrenuo Odbor za pomoć Srbima na Kosmetu.

Poslednji tekstovi

Tri nova slučaja zaraze u Srpskoj

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj registrovana su tri nova slučaja virusa korona, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Policijska uprava Foča obilježila Dan policije

Prisluživanjem svijeća, odavanjem pomena ispred spomen-obilježja stradalim pripadnicima policije Policijska uprava Foča obilježila je Dan policije – 4. april.  

Epidemiološka situacija u Foči pod kontrolom

Epidemiološka situacija na području Foče je zadovoljavajuća i pod kontrolom. Nema oboljelih od virusa korona, u kućnoj izolaciji nalaze se 53 lica,...

U Srpskoj 25 novih slučajeva, ukupno 299 zaraženih

Virusom korona zaraženo je još 25 osoba u Srpskoj, saopštio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Za vikend zabrana kretanja van mjesta prebivališta

Republički štab za vanredne situacije donio je zaključak o zabrani kretanja građanima izvan njihovog mjesta prebivališta od subote u 12.00 do nedjelje u 18.00...