Насловна Култура Djela tri slikara u fočanskoj galeriji

Djela tri slikara u fočanskoj galeriji

17 C
Foča

U okviru Januarskih duhovnih i kulturnih svečanosti opštine Foča, u Muzeju Stara Hercegovina sinoć je otvorena izložba slika čiji su autori Slavko Tuševljak, Danijela Novaković i Borko Močević.

Galerija Fočanskog Muzeja bila je puna, mahom mladih posjetilaca koji su uživali u izloženim slikama, troje talentovanih umjetnika, proučavajući ih na svoj način. Pred publikom su se našle  slike različitih stilova i vizija, rađeni akrilom, uljem na platnu, kombinovanim tehnikama i uljem na lepenci.

50287058_1214302132079653_2159115596258607104_n

Slikar i direktor Gradske galerije Višegrad Slavko Tuševljak, smatra da je spoj tri različite likovne tehnike interesantan publici, dok kao svoj omiljeni pravac ističe klasičnu umjetnost.

– Tri različita ciklusa slika, tri različita opusa, likovne tehnike, poetike su interesantne gledaocima jer smo različiti kao umjetnici. Ima tu apstrakcije, impresionalizma i klasične umjetnosti kojoj sam ja posvećen – kazao je Tuševljak.

Danijela Novaković, mlada akademska slikarka iz Rogatice koja je nedavno svoje radove na temu Velikog rata predstavila pred fočanskom publikom, ova put iz svoje umjetničke zbirke, izložila je portrete.

– Ova grupa portreta se razlikuje po tome što su akteri sami pozirali. U zadnje vrijeme rijetko ko pozira, jako je teško naći modela da bi ste napravili portret, sve se bazira na fotografiju kao drugi medij ili neku skicu, ideju, predstavu o liku- rekla je Novakovićeva.

Posjetioci su imali priliku da uživaju u ciklusu golubova, ekspresionizmu koji prelazi u apstrakciju, akademskog umjetnika Borka Močevića iz Istočnog Sarajeva, koji je bio spriječen da dođe na otvaranje.

49807058_2100500740079013_8659815037050814464_n

Direktor Muzeja Stare Hercegovine, Snježana Kunarac izrazila je zadovoljstvo uspješnom saradnjom sa umjetnicima iz drugih opština iz Republike Srpske.

– Meni lično kao rukovodiocu ustanove je izrazito drago što smo osvarili saradnju sa umjetnicima iz drugih opština. U budućnosti planiramo realizaciju zajedničkih izložbi sa galerijom u Višegradu – rekla je Snježana Kunarac.

Umjetnici su se zahvalili publici koja je došla da ih podrži, te istakli kako planiraju da ova izložba obiđe još gradova u zemlji. Ljubitelji umjetnosti i slika ovih autora, uživaće u njima do kraja januara, kada će izložba biti zatvorena.

 

22.6

Посљедњи текстови

Миљевци удружени за чистије и зеленије насеље

Тридесетак мјештана Миљевине окупило се данас у трећој акцији чишћења овог насеља. Уклоњен је отпад, покошена трава, очишћене зелене површине. Резултат је...

Са играчем мање до велике побједе

Фудбалери Сутјеске савладали су Љубић из Прњавора са 3:1 чиме су два кола прије краја такмичења преузели од њега 13. мјесто које...

У четвртак посебна сједница СО Фоча о малим ХЕ и путевима

Скупштина општине Фоча одржаће наредног четвртка, 20. маја, посебну сједницу за чији дневни ред су предложене двије информације- о изградњи малих хидроелектрана...

Пред Сутјеском меч сезоне- против Љубића за сигурну луку

Пред фудбалерима Сутјеске је меч сезоне у којем ако тријумфују преузимају 13. позицију која гарантује опстанак у Првој лиги Српске, са повољним...

Почињу припремни радови за градњу ХЕ „Бук Бијела“

Постављањем камена темељца, у понедјељак 17.маја, почињу припремни радови за изградњу Хидроелектране „Бук Бијела“ коју ће заједно финансирати електропривреде Србије и Српске...