Насловна Друштво Ђого: Брак је заједничка потрага за царством Божјим

Ђого: Брак је заједничка потрага за царством Божјим

-4.4 C
Foča

Предавање на тему „Света тајна брака-некад и сад“ синоћ је у организацији Савеза студената Православног богословског факултета „Свети Василије Острошки“  и Студентског парламента Студентског дома Фоча, одржао протојереј-ставрофор Дарко Ђого.

Тема брака увијек је актуелна, она интересује младе. Чињеница је да култура индивидуализма чини своје, склони смо да свог партнера гледамо кроз личну пројекцију, која најчешће не одговара хришћанском виђењу брака, што је и разлог да се у савременом друштву веома лако урушавају и прекидају бракови.

Света тајна брака или вјенчање света је тајна кроз коју Свети Дух сједињује у једно биће хришћана и хришћанку који пред свештеником непоколебљиво изјаве да ће се цијели свој живот узајамно вољети и једно другом бити вјерни, и који примају благослов за рађање и васпитање деце.

То је нешто најближе од свих људских односа, јер је речено: „Човјек ће оставити оца свога и матер своју, и прилијепиће се жени својој, и биће двоје једно тело”.

Дарко Ђого каже да је света тајна брака суштински једна од најбитнијих светих тајни, како се и у поретку светих тајних каже,  којом се обнавља лице земље. Хришћанско виђење брака је да кроз брак човјек учествује у потрази за смислом, у потрази за царством Божјим.

-Брак није врста просте конфедерације и удруживања међусобних интереса, већ заједничка потрага за царством Божјим. Управо то, да двоје људи стреми цркви, Христу и Светим тајнама, заправо, чини брак. Света тајна нам указује да смо као људска бића смртни, пролазни и подложни старењу. Заправо смо сви пред истим проблемима и свако би имао право да нас посматра у нашем најгорем аспекту, али брак је позив да оног другог видимо очима Божјим и да видимо оно најбоље у њему. Да трпимо и оне најнепријатније аспекте личности оног другог, на начин на који он трпи нас и да у том међусобном трпљењу упаримо хришћанске врлине којих нема без одрицања од себе- рекао је Ђого.

Oн сматра да су брак и породица прва и врхунска вриједност једног друштва. Породица није нешто накнадно већ оно најбитније у животу.

-Можда и живимо у периоду када хришћанско схватање брака може да буде не повратак на старе друштвене односе, али сигурно на повратак осјећаја да су брак и породица основна вриједност једног друштва- каже Ђого.

Тему „Света тајна брака-некад и сад“ предложио је и организовао Савјет студената Богословског факултета и Студентски парламент Студентског дома.  

Студент, Срђан Ждрало каже да је предавање о Светој тајни Брака присутне навело на дубоко размишљање, те да је било корисно.

Његов колега, Бобан Весић сматра да је предавање утицало на студенте из разлога што су, како каже, у годинама када већ морају да размишљају о будућем животу и браку.

Брак је истинско чудо на земљи, а хришћански брак има дубљи символички значај.Тајна брака нераскидиво је повезана са тајном Цркве. Брак је мјесто гдје двоје људи улазе у један духовни однос,  постају једно биће у два лица, претварају свој однос у тајну, у нешто што превазилази овај земни живот и узводи их у вјечност, поручено је са  синоћњег предавања.  

Посљедњи текстови

Ђого: Свети Сава се уткао у народ као измиритељ и непрекидни опоменитељ непреображеног у човјеку

Професор Богословског факултета Светог Василија Острошког Дарко Ђого поручио је са Светосавске академије у Фочи да је Светосавље пут у коме се...

Начелник Вукадиновић упутио честитку поводом Савиндана

Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић, поводом школске славе – Светог Саве, упутио је честитку ученицима, просвјетним радницима и свим запосленима у области...

ПУ Фоча: Повећан број саобраћајних несрећа, мање кривичних дјела

На подручју шест општина у надлежности Полицијске управе Фоча током прошле године евидентирано је 96 саобраћајних несрећа више у односу на 2020....

Лисице све чешће обилазе контејнере

У потрази за храном, лисице све чешће силазе у градске зоне, а ловци то објашњавају гашењем села и повећаним множењем ове врсте...

Прекиди у електроснабдијевању

Због реконструкције далековода сутра ће долазити до петнаестоминутних прекида у напајању струјом подручја Брод на Дрини, Баљево Поље, Кута, Штовић, Ђеђево, Зубовићи,...