Насловна Друштво Dnevni centar, želja u "Tračku nade"

Dnevni centar, želja u “Tračku nade”

7.9 C
Foča

Udruženje djece i omladine sa posebnim potrebama “Tračak nade”, već petu godinu opstaje u protorijama koje su besplatno dobili na korišćenje. Opstaju i sa jako malim budžetom, ali imaju veliko srce i snagu, a samim tim i želju da pomažu svima kojima je njihova pomoć potrebna. Prioritet za ovu godinu im je osnivanje Dnevnog centra.

Udruženje “Tračak nade” ima 57 korisnika sa različitim psihofizičkim poteškoćama, sa područja opština Foča i Čajniče.

tracak-nade-3

U ovom Udruženju nadaju se da će u narednom periodu uspjeti da  dobiju sopstvene prostorije sa svom pratećom opremom neophodnom za boravak njihovih korisnika. Očekuju i da oforme Dnevni centar, koji im je prijeko potreban.

Godina, koja je iza njih, jedna je od težih.

Jedino dobro što se desilo u prethodnoj godini, po riječima Jelene Vilotić, predsjednice ovoga Udruženja, jesu četiri pripravnika koja su zaposlili, a koji svakodnevno rade sa djecom i omladinom.

Među mladim pripravnicima koji svakodnevno radi sa korisnicima Udruženja je i Milica Vasiljević, defektolog. Ističe da se sa ostalim kolegama trudi da u svakom momentu daju sve od sebe i da sa djecom rade kako bi izvukli njihove maksimalne mogućnosti.

“Najčešće se susrećemo sa korisnicima koji imaju laku i umjerenu intelektualnu ometenost, cerebralnu paralizu, osobama sa smetnjama vida, djecu sa Daunov sindrom kao i djecu koja pripadaju autističnom spektru poremećaja”, kaže Milica Vasiljević.

tracak-nade-2

Vasiljevićeva je dodala da jedan od ključnih problema za socijalizaciju osoba sa nekim oblikom invaliditeta predstavljaju predrasude, koje opšta populacija ima prema njima. Naglasila je da se takva slika mora promijeniti kroz sveopštu edukaciju.

U Udruženju ističu da im je svaki vid pomoći potreban, ali da je pomoć još potrebnija porodicama čiji su članovi osobe sa posebnim potrebama, koje su u teškoj materijalnoj situaciji.

Kao primjer navode porodicu Vasiljević.

“Član ove porodice je djevojčica koja je potpuno slijepa, kod koje je teška retardacija u pitanju,  a žive u baraci, bez kupatila “, ističe Vilotićeva.

U “Tračku nade” kažu da su zadovoljni saradnjom sa opštinom Foča, i nadaju se da će ta saradnja u narednom periodu biti još konkretnija. I dalje će nastaviti da osobama sa smetnjama u razvoju, kao i do sada, budu “druga kuća”, i da pomažu svima kojima je njihova pomoć potrebna.

Посљедњи текстови

Рудар однио бодове из Фоче

У 21. колу Прве лиге Републике Српске фудбалери Сутјеске поражени су на свом терену од екипе Рудара из Приједора резултатом 2:1.

ПУ Фоча: Дан отворених врата

Поводом обиљежавања Дана полиције Републике Српске, Полицијска управа Фоча данас је организовала „ Дан отворених врата“. Припадници МУП-а најмлађим...

Бадњари добили кров над главом, честитке и поклони од предсједника Српске

Предсједник Републике Српске Милорад Додик посјетио је осмочлану породицу Бадњар из Фоче поводом њиховог усељења у нови дом. У акцији предсједника Српске...

Из буџета општине 185.00 марака за студентске стипендије

Уговоре о стипендирању са начелником општине Фоча Миланом Вукадиновићем потписала су стотину педесет два студента који ће у текућој академској години примати...

Сутра реконструкција далековода према Слатини

Више фочанских села на подручју од Орахова до Слатине сутра ће бити без струје од 10,00 до 17,00 часова због реконструкције далековода,...

Полицијски службеници даровали крв

У Српској је у току акција добровољног давања крви коју Министарство унутрашњих послова организује поводом 4. априла – Дана полиције Републике Српске....

Музеј Републике Српске у посјети кући Хаџивуковића: Заштити драгоцјено насљеђе и учинити га доступним јавности

Музеј Републике Српске покренуће иницијативу да се кућа Ника и Ђорђа Хаџивуковића, стара више од два вијека, у некадашњој Српској Вароши у...

Сутјеска дочекује Рудар

Фудбалери Сутјеске сутра ће угостити Рудар из Приједора у 21. колу Прве лиге Републике Српске. Сутјеска је са 35...

Сутра потписивање уговора о стипендирању студената

У Центру за културу и информисање Фоча сутра ће бити организовано потписивање уговора о стипендирању студената из општинског буџета.

Јавни позив за бањско лијечење РВИ и ППБ

На основу Пројекта бањске рехабилитације ратних војних инвалида и чланова породица погинулих бораца Oдбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске за 2023. годину Министарство рада...