Насловна Друштво Đogo: Gradimo sebe i svetosavski hram zahvaljujući precima koji su podigli svetonikolajevski

Đogo: Gradimo sebe i svetosavski hram zahvaljujući precima koji su podigli svetonikolajevski

0.9 C
Foča

Sveti Nikolaj Miriklijski Čudotvorac sabrao nas je da slavimo u radosti i da znamo da nije sve u čovjekovim rukama, ali da ono što jeste čovjek nema pravo da ne učini. Znamo da nije ni naše da znamo sve dubine promisla Božijeg, ali naše jeste da budemo saradnici Bogu u dobru i brizi za drugog čovjeka, za mošti oca Nikolaja, ali i za svakog Nikolu koga danas vidimo pored sebe. Istakao je ovo u besjedi profesor Bogoslovskog fakulteta protojerej-stavrofor Darko Đogo na sinoćnoj akademiji kojom je u Foči počela proslava krsne slave opštine i Hrama Svetog Nikole, Nikolice.

Podsjećajući da je praznik Nikolice uspomena na događaj iz 11. vijeka, kada su pred najzedom Turaka mošti ovog svetitelja iz Male Azije prenesene u italijanski Bari, profesor Đogo u besjedi naglašava da je srpski srednjovjekovni vladar Stefan Dečanski čudom progledao baš u hramu Svetog Nikole u Bariju.

-Sveti Stefan Dečanski iz ruku Svetog Nikolaja dobija oči, dobija vid da vidi unaprijed, da vidi da će se njegovi Dečani sijati na suncu i da će ih poharati ne jednom, ali da će ostajati i svijetliti ne prelivom sunčanog sjaja nego vječitom svjetlošću Božanske liturgije, vidjeti dalje i dublje, vijekovima unaprijed ka nama svojoj djeci i unazad ka Svetom Nikolaju Miriklijskom, to je viđenje našeg naroda ili je bar bilo viđenje do najnovijeg vremena. Tako su vidjeli stari Fočaci za vrijeme turskog vakta kada su počeli da grade svoju crkvu, vidjeli su te 1857.godine nas kako danas sjedimo ovdje i slobodu sa kojom ih spominjemo, vdijeli su je jer su je sanjali, jer su znali da iz dubine bića sve što čovjek očajno traži i čemu se beznadežno nada i voli više od sebe samoga, na kraju blagodaću Božijom postaje stvarnost-kazao je Đogo.

akademija 4

Podsjećajući da su naši preci podigli svetonikolajevski hram u Foči boreći se za svoju budućnost, Đogo ističe da mi danas za razliku od njih ne vidimo dovoljno duboko ni dovoljno daleko. Kada očima Svetog Stefana Dečanskog i ljudi koji su gradili Hram Svetog Nikole pogledamo dublje i dalje možda nađemo u nama čovjeka kome dijete neće biti briga i trošak, nego radost i nada, čovjeka kome drugi čovjek neće biti vuk i konkurent nego brat i saradnik.

-Shvatićemo onda šta su naši oci shvatili još te 1857.godine. Da su vremena teška za nošenje svakom čovjeku ponaosob, ali da narod može da ostavi mjesto u kome će njegovi potomci susretati se sa Bogom. Danas gradimo u Foči svetosavski hram zahvaljujući ljudima koji su podigli svetonikolajevski. Danas slavimo u slobodi i miru zahvaljujući brojnim ljudima koji su položili živote da bismo se danas mi radovali-istakao je Đogo i dodao da je naša obaveza više nego ikada da nas se ni preci ni potomci ne postide.

-Pomoći će Bog, naše je da ima kome da pomogne-poručio je protojerej-stavrofor Darko Đogo.

akademija 3

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić rekao je da je krsna slava mjesto okupljanja prijatelja, rodbine, kumova, mjesto radosti i sabornosti.

-Od Svetog Save mi srpsku slavu slavimo i ona nas je održala, jer se slavila i kad se imalo i nemalo, i u bolestima i u radostima, i onda kada se to možda nije moglo. Kod Srba je to uvijek moglo i ostalo je tako i do danas-rekao je Mašić.

akademija 2

Program svečane akademije uveličali su svojim nastupima  hor Bogoslovije Svetog Petra Dabrobosanskog,  učenici Muzičke škole i majstor frule Draško Spasojević iz Rudog.

Последњи текстови

Повећан број пацијената са симптомима респораторних вирусних инфекција

Протеклих дана у Дому здравља у Фочи повећан је број пацијената који се јављају са симптомима респораторних вирусних инфекција. Како су...

Утврђен термин седмог ОК феста на Тјентишту

Седмо издање музичког фестивала Нектар ОК фест биће одржано на Тјентишту од 17. до 19. јула ове године, саопштили су данас организатори.

У понедјељак књижевно вече са Нелетом Карајлићем

У Градском позоришту у Фочи у понедјељак, 3. фебруара биће одржано књижевно вече са Нелетом Карајлићем. Познати музичар, композитор и писац...

Данас облачно

У Републици Српској и Федерацији БиХ данас ће преовладавати промјенљиво до претежно облачно и вјетровито вријеме, мјестимично са кишом и релативно...

Фочанске школе прославиле свог небеског заштитника

Славским обредом и богатим културно-забавним програмом ученици, наставници и професори фочанских основних школа и Средњошколског центра прославили су крсну славу и Дан школе, Светог Саву.