Насловна Друштво Друштвено користан рад као алтернативна врста кривичне санкције

Друштвено користан рад као алтернативна врста кривичне санкције

23.9 C
Foča

Представници Министарства правде Републике Српске представили су данас у Фочи рад у јавном интересу, санкцију која се може изрећи починиоцу кривичног дјела. На презентацији је истакнуто да ова алтернативна кривична санкција, у складу са Кривичним закоником РС, предвиђа могућност да надлежни суд, на захтјев осуђеног, изречену казну затвора у трајању до једне године замијени радом у јавном интересу.

Рад у јавном интересу је сваки друштвено користан рад којим се не вријеђа људско достојанство и који се не врши у циљу стицања добити. Не може бити краћи од 60 часова, нити дужи од 360  часова и одређује се за вријеме које не може бити краће од мјесец дана, нити дуже од шест мјесеци, те не може бити дужи од 60 часова у току једног мјесеца.

-Тај рад је бесплатан и предузећа и установе који се одлуче на овакву сарадњу добијају радну снагу, а немјерљива је корист за друштвену заједницу јер ова мјера задовољава интересе свих учесника у процесу, навели су из Министарства правде РС и додали да је од великог значаја да се по овом питању оствари сарадња са локалним заједницама и јавним предузећима и установама, јер се ова врста алтернативне санкције извршава у мјесту пребивалишта осуђеног лица.

Представници Министарства правде РС истичу да на овај начин осуђеник задржава своје радно мјесто и не одваја се од породице, интерес друштва је да се избјегавају трошкови боравка у затвору, а јавних установа и предузећа што добијају раднике за друштвено користан рад, док је у интересу закона да се задовољава функција казне.

-Одлуке о замјени затворске казне са мјером рада у јавном интересу на захтјев осуђеника доносиће суд, у зависности од тежине кривичног дјела, као и од тога да ли су у питању повратници у извршењу кривичних дјела. Они који су већ на издржавању затворске казне неће моћи ретроактивно замијенити казну- појаснили су представници ресорног министарства.

Министарство правде у сарадњи са Савезом општина и градова Републике Српске спроводи активности на стварању услова потребних за извршење алтернативне мјере рада у јавном интересу.

У наредном периоду биће објављен јавни позив за пријаву учешћа правних субјеката у реализацији мјере рада у јавном интересу, а потом и сачињена листа субјеката који испуњавају услове код којих се може извршавати ова мјера.

Презентацију “Рад у јавном интересу” за представнике власти, јавних предузећа и установа са подручја Фоче, Калиновика, Рудог, Чајнича, Новог Горажда, Вишеграда и Рогатице одржали су представници Министарства правде Републике Српске, Ненад Миркоњ и Армина Ђузел.

Последњи текстови

Аква парк „Ушће“: Безбједност посјетилаца на високом нивоу

Фочански  Аква парк „Ушће“ ради уз поштовање свих мјера и препорука Института за јавно здравство Републике Српске. Техничка исправност воде у базенима...

ПУ Фоча: Повећан криминалитет у односу на јули прошле године

На подручју надлежности Полицијске управе Фоча у јулу је евидентирано 25 кривичних дјела, што је за 32 одсто више него у истом...

Детаљи смрти мушкарца извученог из Дрине након сутрашње обдукције

Идентитет и узрок смрти мушкарца чије је беживотно тијело јуче извучено из Дрине још увијек је непознат. Чека се обдукција, након чега...

Ретестирања након изолације за раднике већих колектива

Општински штаб за ванредне ситуације у Фочи констатовао је данас да се епидемиолошка ситуација  на подручју ове локалне заједнице држи под контролом.

Два осуђеника заражена короном са блажим симптомима у изолацији

У Казнено-поправном заводу Фоча потврђено је присуство вируса корона код два осуђеника, који су изоловани и имају блаже симптоме, рекао је Радио...