Насловна Друштво Друштвено користан рад као алтернативна врста кривичне санкције

Друштвено користан рад као алтернативна врста кривичне санкције

32.1 C
Foča

Представници Министарства правде Републике Српске представили су данас у Фочи рад у јавном интересу, санкцију која се може изрећи починиоцу кривичног дјела. На презентацији је истакнуто да ова алтернативна кривична санкција, у складу са Кривичним закоником РС, предвиђа могућност да надлежни суд, на захтјев осуђеног, изречену казну затвора у трајању до једне године замијени радом у јавном интересу.

Рад у јавном интересу је сваки друштвено користан рад којим се не вријеђа људско достојанство и који се не врши у циљу стицања добити. Не може бити краћи од 60 часова, нити дужи од 360  часова и одређује се за вријеме које не може бити краће од мјесец дана, нити дуже од шест мјесеци, те не може бити дужи од 60 часова у току једног мјесеца.

-Тај рад је бесплатан и предузећа и установе који се одлуче на овакву сарадњу добијају радну снагу, а немјерљива је корист за друштвену заједницу јер ова мјера задовољава интересе свих учесника у процесу, навели су из Министарства правде РС и додали да је од великог значаја да се по овом питању оствари сарадња са локалним заједницама и јавним предузећима и установама, јер се ова врста алтернативне санкције извршава у мјесту пребивалишта осуђеног лица.

Представници Министарства правде РС истичу да на овај начин осуђеник задржава своје радно мјесто и не одваја се од породице, интерес друштва је да се избјегавају трошкови боравка у затвору, а јавних установа и предузећа што добијају раднике за друштвено користан рад, док је у интересу закона да се задовољава функција казне.

-Одлуке о замјени затворске казне са мјером рада у јавном интересу на захтјев осуђеника доносиће суд, у зависности од тежине кривичног дјела, као и од тога да ли су у питању повратници у извршењу кривичних дјела. Они који су већ на издржавању затворске казне неће моћи ретроактивно замијенити казну- појаснили су представници ресорног министарства.

Министарство правде у сарадњи са Савезом општина и градова Републике Српске спроводи активности на стварању услова потребних за извршење алтернативне мјере рада у јавном интересу.

У наредном периоду биће објављен јавни позив за пријаву учешћа правних субјеката у реализацији мјере рада у јавном интересу, а потом и сачињена листа субјеката који испуњавају услове код којих се може извршавати ова мјера.

Презентацију “Рад у јавном интересу” за представнике власти, јавних предузећа и установа са подручја Фоче, Калиновика, Рудог, Чајнича, Новог Горажда, Вишеграда и Рогатице одржали су представници Министарства правде Републике Српске, Ненад Миркоњ и Армина Ђузел.

Посљедњи текстови

СНСД Фоча: Три кандидата за посланике на предстојећим изборима

На предстојећим Општим изборима кандидати општинског одбора Савеза независних социјалдемократа Фоча за посланике у Народној скупштини Републике Српске биће Ненад Лаловић и...

Град уништио усјеве у Закмуру

           Фото: Илустрација Невријеме које је јуче захватило подручје Закмура нанијело је огромну штету на усјевима и воћњацима.

Аква парк “Ушће”: Базени од сутра раде од 9,00

Базени Аква парка „Ушће“ у Фочи од сутра ће радити од 9,00 до 19,00 часова. Како је саопштила Управа...

Због обиљежавања паркинг простора уклонити возила из Шантићеве улице

Општинско Одјељење за просторно уређење и стамбено-комуналне послове саопштило је да су за сутра планирани радови на обиљежавању паркинг простора у Шантићевој...

Нова туристичка атракција у Фочи

Нови туристички производ Фоче је вожња Дрином кајацима и кануима. То је данас промовисано организацијом „Кајак кану Дрина феста“, чиме се жељело...