Naslovna Društvo Društveno koristan rad kao alternativna vrsta krivične sankcije

Društveno koristan rad kao alternativna vrsta krivične sankcije

10 C
Foča

Predstavnici Ministarstva pravde Republike Srpske predstavili su danas u Foči rad u javnom interesu, sankciju koja se može izreći počiniocu krivičnog djela. Na prezentaciji je istaknuto da ova alternativna krivična sankcija, u skladu sa Krivičnim zakonikom RS, predviđa mogućnost da nadležni sud, na zahtjev osuđenog, izrečenu kaznu zatvora u trajanju do jedne godine zamijeni radom u javnom interesu.

Rad u javnom interesu je svaki društveno koristan rad kojim se ne vrijeđa ljudsko dostojanstvo i koji se ne vrši u cilju sticanja dobiti. Ne može biti kraći od 60 časova, niti duži od 360  časova i određuje se za vrijeme koje ne može biti kraće od mjesec dana, niti duže od šest mjeseci, te ne može biti duži od 60 časova u toku jednog mjeseca.

-Taj rad je besplatan i preduzeća i ustanove koji se odluče na ovakvu saradnju dobijaju radnu snagu, a nemjerljiva je korist za društvenu zajednicu jer ova mjera zadovoljava interese svih učesnika u procesu, naveli su iz Ministarstva pravde RS i dodali da je od velikog značaja da se po ovom pitanju ostvari saradnja sa lokalnim zajednicama i javnim preduzećima i ustanovama, jer se ova vrsta alternativne sankcije izvršava u mjestu prebivališta osuđenog lica.

Predstavnici Ministarstva pravde RS ističu da na ovaj način osuđenik zadržava svoje radno mjesto i ne odvaja se od porodice, interes društva je da se izbjegavaju troškovi boravka u zatvoru, a javnih ustanova i preduzeća što dobijaju radnike za društveno koristan rad, dok je u interesu zakona da se zadovoljava funkcija kazne.

-Odluke o zamjeni zatvorske kazne sa mjerom rada u javnom interesu na zahtjev osuđenika donosiće sud, u zavisnosti od težine krivičnog djela, kao i od toga da li su u pitanju povratnici u izvršenju krivičnih djela. Oni koji su već na izdržavanju zatvorske kazne neće moći retroaktivno zamijeniti kaznu- pojasnili su predstavnici resornog ministarstva.

Ministarstvo pravde u saradnji sa Savezom opština i gradova Republike Srpske sprovodi aktivnosti na stvaranju uslova potrebnih za izvršenje alternativne mjere rada u javnom interesu.

U narednom periodu biće objavljen javni poziv za prijavu učešća pravnih subjekata u realizaciji mjere rada u javnom interesu, a potom i sačinjena lista subjekata koji ispunjavaju uslove kod kojih se može izvršavati ova mjera.

Prezentaciju “Rad u javnom interesu” za predstavnike vlasti, javnih preduzeća i ustanova sa područja Foče, Kalinovika, Rudog, Čajniča, Novog Goražda, Višegrada i Rogatice održali su predstavnici Ministarstva pravde Republike Srpske, Nenad Mirkonj i Armina Đuzel.

Poslednji tekstovi

Đokić: Socijalisti se zalažu za ekonomski razvoj i nova radna mjesta

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić poručio je u Foči da se ova stranka zalaže za ekonomski razvoj koji će dovesti do socijalne...

Epidemiološka situacija u Foči i dalje nestabilna

Epidemiološka situacija u Foči i dalje je nestabilna. Među zaraženima je dosta mlađe populacije i zaposlenih u javnom i privatnom sektoru. Ljekari...

U četvrtak sjednica lokalnog parlamenta

Prijedlog odluke o osnivanju Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice Foča i Prijedlog strategije razvoja lokalnih puteva i ulica za period 2020-2029.godine, među najvažnijim su...

Počela rekonstrukcija Svetosavske ulice

Preduzeće „Srbinjeputevi“ počelo je prvu fazu rekonstrukcije Svetosavske ulice u Foči koja podrazumijeva zamjenu ivičnjaka i asfaltiranje kolovoza u dužini od 210...

Novi projekat- Rekonstrukcija vodovodne mreže u Miljevini

Opština Foča je obezbijedila novi projekat rekonstrukcije vodovodne mreže u Miljevini , koji je sastavni dio druge faze rekonstrukcije vodovoda.Međunarodni ekspertski tim...