Naslovna Društvo Društveno koristan rad kao alternativna vrsta krivične sankcije

Društveno koristan rad kao alternativna vrsta krivične sankcije

-3.8 C
Foča

Predstavnici Ministarstva pravde Republike Srpske predstavili su danas u Foči rad u javnom interesu, sankciju koja se može izreći počiniocu krivičnog djela. Na prezentaciji je istaknuto da ova alternativna krivična sankcija, u skladu sa Krivičnim zakonikom RS, predviđa mogućnost da nadležni sud, na zahtjev osuđenog, izrečenu kaznu zatvora u trajanju do jedne godine zamijeni radom u javnom interesu.

Rad u javnom interesu je svaki društveno koristan rad kojim se ne vrijeđa ljudsko dostojanstvo i koji se ne vrši u cilju sticanja dobiti. Ne može biti kraći od 60 časova, niti duži od 360  časova i određuje se za vrijeme koje ne može biti kraće od mjesec dana, niti duže od šest mjeseci, te ne može biti duži od 60 časova u toku jednog mjeseca.

-Taj rad je besplatan i preduzeća i ustanove koji se odluče na ovakvu saradnju dobijaju radnu snagu, a nemjerljiva je korist za društvenu zajednicu jer ova mjera zadovoljava interese svih učesnika u procesu, naveli su iz Ministarstva pravde RS i dodali da je od velikog značaja da se po ovom pitanju ostvari saradnja sa lokalnim zajednicama i javnim preduzećima i ustanovama, jer se ova vrsta alternativne sankcije izvršava u mjestu prebivališta osuđenog lica.

Predstavnici Ministarstva pravde RS ističu da na ovaj način osuđenik zadržava svoje radno mjesto i ne odvaja se od porodice, interes društva je da se izbjegavaju troškovi boravka u zatvoru, a javnih ustanova i preduzeća što dobijaju radnike za društveno koristan rad, dok je u interesu zakona da se zadovoljava funkcija kazne.

-Odluke o zamjeni zatvorske kazne sa mjerom rada u javnom interesu na zahtjev osuđenika donosiće sud, u zavisnosti od težine krivičnog djela, kao i od toga da li su u pitanju povratnici u izvršenju krivičnih djela. Oni koji su već na izdržavanju zatvorske kazne neće moći retroaktivno zamijeniti kaznu- pojasnili su predstavnici resornog ministarstva.

Ministarstvo pravde u saradnji sa Savezom opština i gradova Republike Srpske sprovodi aktivnosti na stvaranju uslova potrebnih za izvršenje alternativne mjere rada u javnom interesu.

U narednom periodu biće objavljen javni poziv za prijavu učešća pravnih subjekata u realizaciji mjere rada u javnom interesu, a potom i sačinjena lista subjekata koji ispunjavaju uslove kod kojih se može izvršavati ova mjera.

Prezentaciju “Rad u javnom interesu” za predstavnike vlasti, javnih preduzeća i ustanova sa područja Foče, Kalinovika, Rudog, Čajniča, Novog Goražda, Višegrada i Rogatice održali su predstavnici Ministarstva pravde Republike Srpske, Nenad Mirkonj i Armina Đuzel.

Poslednji tekstovi

U Foči otkriveno krijumčarenje najmanje 30.000 kutija cigareta

Na području Foče četiri lica su učestvovala u krijumčarenju najmanje 30.000 kutija cigareta iz Crne Gore u BiH, izbjegavajući mjere carinske kontrole,...

Policajci darovali krv

Policijski službenici Policijske uprave Foča povodom obilježavanja Dana policije Republike Srpske, a u skladu sa potrebama Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske,...

Civilna zaštita: Preduzeće „Izvor“ nadležno za dezinfekciju stubišta stambenih zgrada

Opštinski štab Civilne zaštite pozvao je građane koji imaju nedoumice u vezi sa čišćenjem i dezinfekcijom zajedničkih prostorija u stambenim zgradama da...

U prethodna tri mjeseca Foča postala bogatija za 30 beba

U prethodna tri mjeseca u Foči rođeno je 30 beba. U januaru smo postali bogatiji za pet, u februaru 16 i u...

Podjela maski penzionerima isključivo utorkom i petkom od 7.00 do 10.00

Iz Civilne zaštite podsjećaju lica starija od 65 godina da po zaštitnu masku u njihove prostorije mogu doći isključivo utorkom i petkom...