Насловна Друштво Dvadeset pet studenata iz Foče pješice na poklonjenje moštima Ostroškog Čudotvorca

Dvadeset pet studenata iz Foče pješice na poklonjenje moštima Ostroškog Čudotvorca

12 C
Foča

Grupa od dvadeset pet studenata, stanara Studentskog doma u Foči, krenula je jutros pješice na četvorodnevno hodočašće pod manastir Ostrog, put ljubavi i vjere dug 135 kilometra.

Druga je godina uzastopno kako se studenti Pravoslavnog bogoslovskog i Medicinskog fakulteta iz Foče odlučuju da hode stazom na poklonjenje Svetom Vasiliju Čudotvorcu u manastiru Ostrog, tvrđavi pravoslavlja smještenoj u stijenama Ostroških greda.

hodocasnici 4

Za svakog od hodočasnika ovaj podvig posebno je iskustvo, kaže vođa grupe Trebinjac Nemanja Ilić, student šeste godine Medicine.

-Ove godine broj učesnika je dvostruko veći, ide nas 25 i jedna srednjoškolka iz Foče. Ljudi su oduševljeni idejom, žele da idu, iskustva su fenomenalna, a ovo je put volje, želje, pokajanja, molitve, prevashodno za zdravlje i sve ostalo. Vjerujemo u čuda Svetog Vasilija Ostroškog i nadamo se najboljem-rekao je Ilić.

hodocasnici 1

Prvi put na poklonjenje moštima Čudotvorca Ostroškog uputili su se Danijel Ikanović, student prve godine Bogoslovskog fakulteta i Jovana Šokčević, apsolvent Medicinskog fakulteta. Fizički i duhovno osnaženi, raduju se konačnom odredištu.

-Prvi put mi se ukazala prilika da idem, odavno imam želju, slušao sam predivna iskustva i mislim da je ovo predivan poduhvat-mišljenja je Ikanović.

-Za mene je ovo prvo hodočašće u životu, smatram to jednom velikom odgovornošću i čašću. Hodočašće mi je kao završni ispit, kruna mog školovanja u kojem ću da testiram sebe i kao krajnji cilj poklonim se Svetitelju, zamolim za zdravlje porodice i mene-rekla je Šokčevićeva.

hodocasnici 3

Podršku u organizaciji hodočašća pružili su Studentski parlament i Uprava Studentskog doma.

-Zadovoljni smo što će naši studenti predstavljati i našu ustanovu na ovaj način i grad i što ih je sve više koji žele da pohode Ostrošku svetinju. Ne  možemo, a da ne podržimo takve aktivnosti studenata i uvijek ćemo stajati iza svake njihove progresivne ideje i dobrih projekata-rekao je Srđan Drašković, diektor Studentskog doma u Foči.

Prvog dana hodočasnici će pješačiti 26 kilometara od Foče do šest vijekova starog manastira Zagrađe, iznad Šćepan Polja, na granici BiH i Crne Gore.

Nakon konaka u Zagrađu, drugog dana se pješači oko 35 kilometara do manastira Piva, a najveće iskušenje hodočasnike očekuje trećeg dana, kada je potrebno preći više od 50 kilometara, od manastira Piva do parohijskog doma pri crkvi Svetog Vasilija u Nikšiću.

Četvrtog dana prepješačiće oko 20 kilometara od Nikšića do manastira Ostrog, gdje će prenoćiti pod otvorenim nebom i 12. maja, na Vaslijevdan, pokloniti se moštima Čudotvorca.

Mladim podvižnicima podrška je, osim iz njihove druge kuće, stigla sa oba fakulteta, opštine Foča, kao i od lokalnih preduzetnika.

Последњи текстови

Почела реконструкција Светосавске улице

Предузеће „Србињепутеви“ почело је прву фазу реконструкције Светосавске улице у Фочи која подразумијева замјену ивичњака и асфалтирање коловоза у дужини од 210...

Нови пројекат- Реконструкција водоводне мреже у Миљевини

Општина Фоча је обезбиједила нови пројекат реконструкције водоводне мреже у Миљевини , који је саставни дио друге фазе реконструкције водовода.Међународни експертски тим...

Фоча и Плужине ће заједно унаприједити систем заштите и спасавања

Спасилачке службе Фоче и Плужина заједно ће унаприједити систем заштите и спасавања у пограничном појасу, истакнуто је на другом координационом састанку за...

Општина помаже пчеларима

Удружење пчелара „Полен“ Општина Фоча помоћи ће са 6.000 КМ, саопштено је из локалне управе. Пчеларима је ова година...

Исплаћене по двије стипендије студентима

Фочанским студентима данас су исплаћене по двије стипендије из буџета општине. -Због пандемије вируса корона дошло је до благог...