Насловна Друштво Dvadeset pet studenata iz Foče pješice na poklonjenje moštima Ostroškog Čudotvorca

Dvadeset pet studenata iz Foče pješice na poklonjenje moštima Ostroškog Čudotvorca

11.6 C
Foča

Grupa od dvadeset pet studenata, stanara Studentskog doma u Foči, krenula je jutros pješice na četvorodnevno hodočašće pod manastir Ostrog, put ljubavi i vjere dug 135 kilometra.

Druga je godina uzastopno kako se studenti Pravoslavnog bogoslovskog i Medicinskog fakulteta iz Foče odlučuju da hode stazom na poklonjenje Svetom Vasiliju Čudotvorcu u manastiru Ostrog, tvrđavi pravoslavlja smještenoj u stijenama Ostroških greda.

hodocasnici 4

Za svakog od hodočasnika ovaj podvig posebno je iskustvo, kaže vođa grupe Trebinjac Nemanja Ilić, student šeste godine Medicine.

-Ove godine broj učesnika je dvostruko veći, ide nas 25 i jedna srednjoškolka iz Foče. Ljudi su oduševljeni idejom, žele da idu, iskustva su fenomenalna, a ovo je put volje, želje, pokajanja, molitve, prevashodno za zdravlje i sve ostalo. Vjerujemo u čuda Svetog Vasilija Ostroškog i nadamo se najboljem-rekao je Ilić.

hodocasnici 1

Prvi put na poklonjenje moštima Čudotvorca Ostroškog uputili su se Danijel Ikanović, student prve godine Bogoslovskog fakulteta i Jovana Šokčević, apsolvent Medicinskog fakulteta. Fizički i duhovno osnaženi, raduju se konačnom odredištu.

-Prvi put mi se ukazala prilika da idem, odavno imam želju, slušao sam predivna iskustva i mislim da je ovo predivan poduhvat-mišljenja je Ikanović.

-Za mene je ovo prvo hodočašće u životu, smatram to jednom velikom odgovornošću i čašću. Hodočašće mi je kao završni ispit, kruna mog školovanja u kojem ću da testiram sebe i kao krajnji cilj poklonim se Svetitelju, zamolim za zdravlje porodice i mene-rekla je Šokčevićeva.

hodocasnici 3

Podršku u organizaciji hodočašća pružili su Studentski parlament i Uprava Studentskog doma.

-Zadovoljni smo što će naši studenti predstavljati i našu ustanovu na ovaj način i grad i što ih je sve više koji žele da pohode Ostrošku svetinju. Ne  možemo, a da ne podržimo takve aktivnosti studenata i uvijek ćemo stajati iza svake njihove progresivne ideje i dobrih projekata-rekao je Srđan Drašković, diektor Studentskog doma u Foči.

Prvog dana hodočasnici će pješačiti 26 kilometara od Foče do šest vijekova starog manastira Zagrađe, iznad Šćepan Polja, na granici BiH i Crne Gore.

Nakon konaka u Zagrađu, drugog dana se pješači oko 35 kilometara do manastira Piva, a najveće iskušenje hodočasnike očekuje trećeg dana, kada je potrebno preći više od 50 kilometara, od manastira Piva do parohijskog doma pri crkvi Svetog Vasilija u Nikšiću.

Četvrtog dana prepješačiće oko 20 kilometara od Nikšića do manastira Ostrog, gdje će prenoćiti pod otvorenim nebom i 12. maja, na Vaslijevdan, pokloniti se moštima Čudotvorca.

Mladim podvižnicima podrška je, osim iz njihove druge kuće, stigla sa oba fakulteta, opštine Foča, kao i od lokalnih preduzetnika.

Посљедњи текстови

Излазност у Фочи 59,9 одсто

У Фочи је затворено свих 36 бирачких мјеста, од којих је једно за гласање у одсуству, а укупна излазност на општим изборима...

Освештани темељи конака монашке келије у Челебићима

У порти Храма Успења Пресвете Богородице у Челебићима код Фоче  данас су освештани темељи конака монашке келије Светих праведних богородитеља Јоакима и...

ОИК Фоча: До 15,00 часова гласало 40 одсто бирача

На редовним бирачким мјестима у Фочи до 15.00 часова гласало је 6.567 бирача, односно 39,94 одсто, рекао је предсједник Општинске изборне комисије...

До 11,00 часова излазност у Фочи 17 одсто

На биралиштима у Фочи до 11.00 часова гласало је 2.824 бирача, односно 17 одсто од укупно уписаних у бирачки списак, рекао је Радио...

ОИК: Избори почели без проблема, једно изборно мјесто отворено са закашњењем

У општини Фоча једно бирачко мјесто отворено је са закашњењем, док за бирачко мјесто у Поповом Мосту подаци о времену отварања нису...