Насловна Култура Egzil Hercegovaca u Ameriku – tema romana „Zna li ko engleski“

Egzil Hercegovaca u Ameriku – tema romana „Zna li ko engleski“

-5.5 C
Foča

Iseljavanje Hercegovaca u Ameriku početkom prošlog vijeka deficitarna je tema u književnosti, o kojoj skoro pa niko nije pisao, kaže Dragan Tepavčević, autor romana „Zna li ko engleski“, koji je promovisan u Centru za kulturu i informisanje, a koji je dobitnik prve nagrade na konkursu Zlatna zova, Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo: „Priča o masovnom odlasku Hercegovaca u Ameriku mogla se naći u tekstovima novinara iz Ljubinja, Radeta Likića i Zorana Janjića. Pominje se još i u dramskom tekstu Vide Ognjenović „Maj nejm iz Mitar“ koji govori o iseljavanju Crnogoraca u Ameriku, te u pjesmi Rajka Petrova Noga „Vaporom iz Nevijorka“.

Pored ovih, Tepavčević je imao i lične razloge da piše o ovoj temi, koja se samo prepričavala po hercegovačkom kršu, ali je rijetko gdje zabilježena perom. Njegovog djeda brat otišao je početkom prošlog vijeka u Ameriku gdje je bio deset godina, nakon čega mu se gubi trag. Autor dodaje da su to bili razlozi da u roman uvrsti ljubav i prijateljstvo: „Između korica je 20 poglavlja i čini mi se da se svako od njih može čitati posebno, ali i kao cjelina. U romanu je zastupljena priča o iseljavanju u Ameriku, jedna ljubavna priča, tri priče o prijateljstvima, a u romanu su i tri priče o potonjem ratu“, rekao je Tepavčević.

Tema egzila Hercegovaca u Ameriku obrađivana je u novinarskim izvještajima, u dokumentaristici i u istoriji. U beletristici je jako malo zastupljena, kaže direktor Centra za kulturu i informisanje Vladimir Pantović: „Ovo je veoma dragocjen tekst o toj temi i zadovoljstvo nam je bilo predstaviti ga publici u Foči. Mi ćemo nastaviti saradnju sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, kako bi našoj publici priuštili još promocija zanimljivih i vrijednih tema“.

Na konkursu Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva „Zlatna sova“, drugo mjesto zauzeo je roman „Nek se zvezde iskradu i noć krene“ autora Veroslava Rančića a treće mjesto roman „Sjaj južnog krsta“, Čedomira Ljubičića. Ovaj konkurs je prilika da i manje poznati pisci objave svoja djela a značajan je i po tome što na njega stižu rukopisi sa svih kontinenata, kaže, ispred izdavača Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, profesor književnosti Dejan Kerleta: „To dovoljno govori o tome koliko je jedan ovakav konkurs nedostajao među srpskim piscima i svima onima koji pišu srpskim jezikom. Imamo uvjeravanja da je konkurs Zlatna sova postigao mnogo na očuvanju srpske književnosti“, rekao je Kerleta.

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo objavljuje  i konkurs Sovica, na kome se dodjeljuje nagrada za najbolju neobjavljenu knjigu za djecu, a dobitnik ovogodišnje nagrade je Ranko Pavlović za roman „Kako se ispričala Neispričana Bajka“.

Последњи текстови

Изложба фочанских средњошколаца: Рециклажом до умјетности

Да се отпад и материјали из природе могу претворити у нешто лијепо и корисно, изложбом скулптура израђених од рециклираног материјала показали су фочански средњошколци....

Јединствена фочанска природа на екранима Мадрида

Видео Туристичке организација Републике Српске „Ништа пуно али пуно више“ (Nothing much but much more) освојио је гран-при за најбољи туристички филм...

У недјељу откривање бисте професору Мићу Машићу

У Средњошколском центру у Фочи, у недјељу ће свечано бити откривена биста покојног професора Мића Машића, саопштено је из ове установе.

У недјељу Светосавска академија- златник за прву бебу

Општина Фоча и Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“, већ традиционално, уочи Савиндана, у недјељу 26. јануара, у Градском позоришту организоваће Светосавску академију.

Претежно сунчано

У Републици Српској и Федерацији БиХ данас ће бити претежно сунчано, а увече се очекује наоблачење. Вјетар ће...