Насловна Култура Egzil Hercegovaca u Ameriku – tema romana „Zna li ko engleski“

Egzil Hercegovaca u Ameriku – tema romana „Zna li ko engleski“

37.6 C
Foča

Iseljavanje Hercegovaca u Ameriku početkom prošlog vijeka deficitarna je tema u književnosti, o kojoj skoro pa niko nije pisao, kaže Dragan Tepavčević, autor romana „Zna li ko engleski“, koji je promovisan u Centru za kulturu i informisanje, a koji je dobitnik prve nagrade na konkursu Zlatna zova, Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo: „Priča o masovnom odlasku Hercegovaca u Ameriku mogla se naći u tekstovima novinara iz Ljubinja, Radeta Likića i Zorana Janjića. Pominje se još i u dramskom tekstu Vide Ognjenović „Maj nejm iz Mitar“ koji govori o iseljavanju Crnogoraca u Ameriku, te u pjesmi Rajka Petrova Noga „Vaporom iz Nevijorka“.

Pored ovih, Tepavčević je imao i lične razloge da piše o ovoj temi, koja se samo prepričavala po hercegovačkom kršu, ali je rijetko gdje zabilježena perom. Njegovog djeda brat otišao je početkom prošlog vijeka u Ameriku gdje je bio deset godina, nakon čega mu se gubi trag. Autor dodaje da su to bili razlozi da u roman uvrsti ljubav i prijateljstvo: „Između korica je 20 poglavlja i čini mi se da se svako od njih može čitati posebno, ali i kao cjelina. U romanu je zastupljena priča o iseljavanju u Ameriku, jedna ljubavna priča, tri priče o prijateljstvima, a u romanu su i tri priče o potonjem ratu“, rekao je Tepavčević.

Tema egzila Hercegovaca u Ameriku obrađivana je u novinarskim izvještajima, u dokumentaristici i u istoriji. U beletristici je jako malo zastupljena, kaže direktor Centra za kulturu i informisanje Vladimir Pantović: „Ovo je veoma dragocjen tekst o toj temi i zadovoljstvo nam je bilo predstaviti ga publici u Foči. Mi ćemo nastaviti saradnju sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, kako bi našoj publici priuštili još promocija zanimljivih i vrijednih tema“.

Na konkursu Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva „Zlatna sova“, drugo mjesto zauzeo je roman „Nek se zvezde iskradu i noć krene“ autora Veroslava Rančića a treće mjesto roman „Sjaj južnog krsta“, Čedomira Ljubičića. Ovaj konkurs je prilika da i manje poznati pisci objave svoja djela a značajan je i po tome što na njega stižu rukopisi sa svih kontinenata, kaže, ispred izdavača Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, profesor književnosti Dejan Kerleta: „To dovoljno govori o tome koliko je jedan ovakav konkurs nedostajao među srpskim piscima i svima onima koji pišu srpskim jezikom. Imamo uvjeravanja da je konkurs Zlatna sova postigao mnogo na očuvanju srpske književnosti“, rekao je Kerleta.

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo objavljuje  i konkurs Sovica, na kome se dodjeljuje nagrada za najbolju neobjavljenu knjigu za djecu, a dobitnik ovogodišnje nagrade je Ranko Pavlović za roman „Kako se ispričala Neispričana Bajka“.

Посљедњи текстови

Добротворна улична свирка за Ивану Бјелогрлић

Дјечија играоница „Звјездица“ организоваће сутра на Тргу краља Петра у Фочи добротворну  уличну свирку, на којој ће се прикупљати новчана средства за...

СРД „Младица“: Почиње школа риболова

Спортско-риболовно друштво „Младица“ организује бесплатну школу риболова за дјецу узраста од седам до 14 година, која ће почети у понедјељак, 2. августа.

ПУ Фоча: Прву половину године обиљежио повећан број саобраћајних несрећа

Полицијска управа Фоча у протеклих шест мјесеци евидентирала је 43 саобраћајне несреће више него у истом периоду прошле године. У благом порасту...

У Фочи велики одзив за потписивање петиције

Петицију против одлуке високог представника Валентина Инцка о наметању закона о кажњавању негирања геноцида у Фочи је од синоћ потписало више стотина...

Ђоковићев тениски центар помаже ТК “Фоча”

Бојан Божовић, спортски директор Тениског центра „Новак“ у Београду и власник Тениске академије „Божовић“ у Цириху најавио је сарадњу те двије познате...