Насловна Друштво Фоча и Плужине прекограничном сарадњом унапређују туристичку понуду

Фоча и Плужине прекограничном сарадњом унапређују туристичку понуду

-3.1 C
Foča

У Фочи је данас представљен пројекат прекограничне сарадње ове општине са Плужинама у Црној Гори под називом “Туризам, адреналин и рафтинг авантура –  Т.А.Р.А”, а  чији је циљ развој и промовисање прекограничног подручја двије општине као јединствене туристичке дестинације за активни туризам.

Ово је други заједнички пројекат Фоче и Плужина који се базира на рафтингу Таром, као заједничком туристичком производу, али и на развоју других видова адреналинског туризма.

На презентацији је наведено да се пројекат састоји из четири дијела, а то су промоција, безбједност, нови туристички производи и лака туристичка инфраструктура.

У области промоције, планиране су заједничке посјете сајмовима и израда рекламног материјала, уз посебан нагласак на промоцију сеоског туризма.

Фоча и Плужине заједно ће организовати и по један музички и спортски догађај, а у питању су музички концерт и планинска трка.

У области безбједности, успоставиће се тјешња сарадња спасилачких служби, биће набављена нова спасилачка опрема, те организоване четири спасилачке вјежбе.

Локалне заједнице ће кроз овај пројекат радити на развоју нових туристичких производа- кајака, валоризације пећина, слободног пењања и посматрања дивљих животиња и птица, а када је у питању лака инфраструктура радиће се прилази Тари, пристаниште за чамце на Пивском језеру, видиковци и путокази.

Начелник општине Фоча Радисав Машић напомиње да је изградња пута десном обалом Таре отворила могућност разгледања највећег кањона у Европи, који је под заштитом Унеска, па ће на тој страни бити изграђени видиковци, док ће се прилазима ријеци знатно побољшати безбједност корисника рафтинга.

“На оним мјестима гдје рафтери кажу да је најопасније, прилазима на тим локацијама обезбиједићемо да то не буде најопасније. У случају незгода, на тим мјестима моћи ће да се евакуишу сви којима је помоћ неопходна“, рекао је Машић.

Директор Туристичке организације Фоча Љепосава Ђајић рекла је да ће већ сљедећег мјесеца имати заједнички наступ на међународном сајму туризма у Београду.

„Битно је брендирање цјелокупног подручја, које је препознато као међународно атрактивно подручје за авантуритички туризам. Битна нам је и лака туристичка инфраструктура која ће сигурно допринијети побољшању туристичке понуде, као и нови туристички производи“, навела је Ђајићева.

Директор Парка природе „Пива“ Слободан Делић навео је да је вриједност пројекта пола милиона евра, од чега је заједничко учечшће општина 100 хиљада евра, а остатак средства ЕУ.

Он сматра да ће развој кајака као спорта и туристичке понуде, затим спелеологије, слободног пењања, унапређења сеоских домаћинстава и посматрања дивљих животиња и птица повећати број туриста.

„Када развијемо нове туристичке производе, упакујемо и презентујемо сигуран сам да ћемо привући циљне групе, које ће се задржати из тог разлога“, рекао је Делић.

Реализација пројекта је почела 1. децембра 2019. и трајаће двије године, до краја новембра 2021. године.

Последњи текстови

Предузетници у Улици Мома Кочовића незадовољни режимом саобраћаја

Купци би куповали у Улици Мома Кочовића, коју у посљедње вријеме избјегавају, јер уз уредно плаћену робу, незаобилазно је и да плате казну због...

Одбојаши Маглића нису успјели да изборе плеј-оф, пораз кошаркаша у Зворнику

Одбојкаши Маглића нису успјели да изборе пласман у доигравање за првака БиХ, пошто су у посљедњем, 18. колу Премијер лиге БиХ, пред подјелу лиге...

НП „Сутјеска“ велико градилиште- обнављају се девастирани павиљони

Национални парк „Сутјеска“ ових дана је велико градилиште- у току је обнова више туристичких објеката, који су дуги низ година били девастирани и неупотребљиви.

Фочански спелеоспасиоци на вјежби у Дубровнику

На позив Хртватске горске службе станице Дубровник, припадници Спелеоспасилачке службе Републике Српске, станица Фоча учествовали су у суботу на вјежби "Зидине 2020"...

Лазарево: Водопропусна решетка оштетила возило

У Улици цара Лазара у Фочи јутрос је оштећен аутомобил којем је, наиласком на водопропусну решетку, пукла гума и искривиле се фелна...