Насловна Друштво Фоча окупила шаховске велемајсторе из пет земаља

Фоча окупила шаховске велемајсторе из пет земаља

-3.1 C
Foča

У фочанском Центру за културу и информисање вечерас је почео Први међународни шаховски отворени рејтинг турнир “Фоча опен 2020”, који је окупио 56 учесника из Бугарске, Србије, Црне Горе, Словеније и БиХ.

Организатор турнира је домаћи Омладински шаховски клуб “Девети јануар”, а међу учесницима је и велики број велемајстора и интернационалних мајстора ове древне игре.

Велемасјтор Милко Попчев из Бугарске каже да је учествовао на великом броју турнира, а да му је посебно драго што је дошао у Фочу.

“Доста је младих играча, биће доста занимљивих партија. Сигурно да ће ми ово бити један од најдражих турнира, с обзиром на овако бројну младост”, рекао је Попчев.

На 28 табли, шахисти ће се четири дана борити за вриједне награде, али и за бодове за свјетску ранг листу.

Директор турнира Александар Ковач каже да је изузетно тешко и захтјевно организовати овакво такмичење.

“Уз велики ентузијазам успјели смо да направимо овај турнир, на коме ћемо да покажемо како се игра прави шах. Играће се седам кола која трају до пет часова и шахисти ће имати прилику да покажу своје знање и шаховско умијеће”, рекао је Ковач.

Међународни судија и спортски директор ОШК “Девети јануар” Владимир Шакотић, каже да је посљедњи пут овакав турнир у Фочи одржан још давне 1973. године.

“Послије дуго времена вратили смо шах у Фочу. На овом веома квалитетном такмичењу могу се освајати рејтинг бодови и изузетна је прилика за младе играче из Фоче и окружења да направе добре резултате”, истакао је Шакотић.

Покровитељ турнира је општина Фоча.

Повлачењем првог потеза, такмичење је свечано отворио начелник општине Радисав Машић.

“Велика нам је част да смо домаћини овако квалитетног међународног такмичењ. Све ово је заслуга нашег младог шаховског клуба, који је успио да окупи дјечицу из основне школа, а која су за годину дана направила изванредне резултате, што је била препорука за организацију турнира, што смо ми наравно радо подржали”, рекао је Машић.

Он је обећао да ће општина пружати финаснијску подршку раду клуба, за који је обезбиједила и просторије.

Тренер у ОШК “Девети јануар” Радан Мимић каже да се труде да скрену пажњу јавности на многобројне користи ове игре, те да у томе засад и успијевају јер клуб тренутно окупља око 70 чланова, који на републичким и државним такмичењима остварују изузетне резултате.

“Већ постоји школа шаха за најмлађе, тако да очекујемо да ћемо и даље напредовати”, рекао је Мимић.

Наградни фонд турнира је 3.600 КМ,а обезбијеђено је 12 редовних и 15 специјалних награда по разним категоријама.

Међу учесницима је и вишеструки омладински првак Европе Цветан Стојанов из Бугарске.

Последњи текстови

Предузетници у Улици Мома Кочовића незадовољни режимом саобраћаја

Купци би куповали у Улици Мома Кочовића, коју у посљедње вријеме избјегавају, јер уз уредно плаћену робу, незаобилазно је и да плате казну због...

Одбојаши Маглића нису успјели да изборе плеј-оф, пораз кошаркаша у Зворнику

Одбојкаши Маглића нису успјели да изборе пласман у доигравање за првака БиХ, пошто су у посљедњем, 18. колу Премијер лиге БиХ, пред подјелу лиге...

НП „Сутјеска“ велико градилиште- обнављају се девастирани павиљони

Национални парк „Сутјеска“ ових дана је велико градилиште- у току је обнова више туристичких објеката, који су дуги низ година били девастирани и неупотребљиви.

Фочански спелеоспасиоци на вјежби у Дубровнику

На позив Хртватске горске службе станице Дубровник, припадници Спелеоспасилачке службе Републике Српске, станица Фоча учествовали су у суботу на вјежби "Зидине 2020"...

Лазарево: Водопропусна решетка оштетила возило

У Улици цара Лазара у Фочи јутрос је оштећен аутомобил којем је, наиласком на водопропусну решетку, пукла гума и искривиле се фелна...