Насловна Друштво Fočaci osvojili planinaski vrh Balkana

Fočaci osvojili planinaski vrh Balkana

13.5 C
Foča

Grupa fočanskih planinara vratila se iz Bugarske gdje je uspješno savladala uspon na najviši vrh Balkana – Musalu, visine 2.925 metara iznad mora, na planini Rili.
U akciji “Foča na krovu Balkana”, koja je organizovana drugu godinu zaredom, učestvovalo je 15 članova Planinarskog društva “Zelengora”.

Vođa ekspedicije Karlo Šimović posebno je pohvalio starije planinare, koji, kako ističe, nimalo nisu zaostajali za mlađim kolegama.

“Čak su u nekim momentima predvodili grupu, tako da smo svi djelovali kao jedan tim i uopšte se nije primijetila razlika u godinama. Najstariji učesnik bio je Zdravko Davidović, koji je na pragu sedamdesete godine”, rekao je Šimović.

musala-1

On je istakao da ova akcija polako prerasta u tradiciju, te da se nada da će iz godine u godinu biti sve masovnija.

“Vrijeme nas je poslužilo, bilo je sunčano, a pogled sa vrha Balkana je neopisiv, osjećaj je poseban. Svi su oduševljeni i svi nose prelijepe utiske iz Bugarske”, dodao je Šimović.

Jedan od učesnika akcije Zoran Vukadinović rekao je da Rila djeluje očaravajuće.

“Posjetilac ne može, a da ne pokuša zamisliti kako li je tek ljeti kada se otkrije nekoliko planinski jezera, gorskih očiju sada skrivenih pod izuzetno dubokim snijegom”, kaže Vukadinović.

musala-2

On ističe da je posljednja dionica uspona pred sam vrh iziskivala poseban napor.

“Mada je taj dio zimske trase za uspon na Musalu obezbijeđen čeličnim sajlama, pričvršćenim za debele metalne stubove, činjenica da se kretanje odvija vrlo strmim stjenovitim dijelom zahtijevala je maksimalan oprez, koncentraciju svih, vrlo pažljivo kretanje, pa i pomoć onima kojima je u nekim trenucima podrška i poneka sugestije bila presudna da se osjećaju sigurnije i da odluče ići do kraja”, ispričao je Vukadinović.

Posjetu Bugarskoj, fočanski planinari iskoristili su i za turistički obilazak prijestonice te zemlje Sofije.

Последњи текстови

Почела реконструкција Светосавске улице

Предузеће „Србињепутеви“ почело је прву фазу реконструкције Светосавске улице у Фочи која подразумијева замјену ивичњака и асфалтирање коловоза у дужини од 210...

Нови пројекат- Реконструкција водоводне мреже у Миљевини

Општина Фоча је обезбиједила нови пројекат реконструкције водоводне мреже у Миљевини , који је саставни дио друге фазе реконструкције водовода.Међународни експертски тим...

Фоча и Плужине ће заједно унаприједити систем заштите и спасавања

Спасилачке службе Фоче и Плужина заједно ће унаприједити систем заштите и спасавања у пограничном појасу, истакнуто је на другом координационом састанку за...

Општина помаже пчеларима

Удружење пчелара „Полен“ Општина Фоча помоћи ће са 6.000 КМ, саопштено је из локалне управе. Пчеларима је ова година...

Исплаћене по двије стипендије студентима

Фочанским студентима данас су исплаћене по двије стипендије из буџета општине. -Због пандемије вируса корона дошло је до благог...