Насловна Друштво Фочанска пивара „Рафт“ најбоља на Фестивалу занатског пива

Фочанска пивара „Рафт“ најбоља на Фестивалу занатског пива

15.8 C
Foča

Пивара “Рафт” из Фоче добила је награду за најбољег занатског пивара на Фестивалу занатског пива  „Киштра парти“ у Источном Сарајеву. На осмом Фестивалу учествовала су четири излагача из Источног Сарајева, Пала и Фоче, који су представили укупно 20 различитих стилова пива. 

Пиво Прве фочанске пиваре, Рафт, званично је проглашено за најбоље пиво на популарном Фестивалу занатског пива „Киштра“ , који се већ осам година одржава у Источном Сарајеву. Фочански произвођач пива „Рафт“ Бобан Јанковић, који се већ шест година бави овим послом и исто толико учествује на фестивалу Киштра, каже да је изненађен наградом, те да је приликом оцјењивања, поред квалитета пива, био битан континуитет квалитета али и рада.

-Посљедње три године организатори додјељују награде, а ове године колеге пивари су донијели одлуку да награде наш дугогодишњи рад и квалитет фочанског пива, али и пар нових рецепата- рекао је Јанковић.

Многи од нас уживају у чарима пива, посебно љети у врелим данима. Међутим, доста љубитеља златне пјенушаве течности не зна начин његовог прављења, посебно у малим занатским пиварама.

-Сам процес производње домаћег пива траје од 20 до 30 дана, у зависности од врсте пива. За производњу пива користимо воду, хмељ, јечам и квасац. Прво имамо дан кувања, потом процесом укомљавања добијамо сладовину из јечма, затим почиње процес ферментације који траје од 15 до 21 дана, након чега почиње флаширање, односно сипање пива у бурад. Посљедњи корак је секундарна ферментација, која траје десетак дана, након које је пиво спремно за употребу-појаснио је Јанковић.

Он каже да тржиште диктира производњу занатског пива. Потражња за њим зими је мања, док се љети производе веће количине.

-Иако своје производе највише пласирамо у Фочи, полако почињемо да снабдијевамо и угоститељске објекте  у Вишеграду и Сарајеву, а у току су преговори да фочанско пиво пласирамо и на тржиште Бијељине, Бањалуке и Требиња-рекао је Јанковић.

Конзумирање „Рафт“ пива захтијева и више новца, јер је скупље од оног индустријски призведеног. Љубитељи „Рафт“ пива могу се радовати и новом производу, који ће како каже Јанковић, бити локално и јефтиније пиво.

-Ових дана радимо на рецепту неког мало јефтинијег пива, чија би  цијена могла да буде приступачнија грађанима Фоче. План је да то пиво буде једнако квалитетно као и остала наша пива, али да буде доступно само у фочанским угоститељским објектима-рекао је Јанковић.

Он је најавио и покретање фестивала домаћег пива у Фочи, како би сви љубитељи пива могли по приступачнијим цијенама да пробају домаћа пива из региона.

Јанковић каже да се од прозводње занатског пива не може пуно зарадити, али да се овим послом бави из љубави, те да ће тако наставити и у будућности. Док буде код њега љубави према производњи пива за све нас ће бити прилике да уживамо у укусима производа Прве фочанске „Рафт“ пиваре и пјенушавог пића чије је име посвећено туристичком бренду, рафтингу на ријеци Тари.

Последњи текстови

Полиција расвијетлила крађу у Католичкој кући

Полиција је лишила слободе лица чији су иницијали Д.Г. и М.Г. из Фоче,  због постојања основа сумње да су починили  кривично дјело...

Одржан протест против градње малих ХЕ на Бјелави

У Буковици код Фоче данас је одржан протест Удружења грађана „Бјелава“ против градње малих хидроелектрана на ријекама Бјелава, Мала и Велика Бјелава.

Сутјеска циља опстанак у лиги

Након прошле сезоне проведене у Другој лиги Републике Српске, фудбалери Сутјеске за викенд почињу такмичење у друштву 16 најјачих тимова Српске. Шансу...

Благо побољшање епидемиолошке ситуације у Фочи

Епидемиолошка ситуација у Фочи у благом је побољшању, али су мјере превенције и даље обавезне, истакнуто је на сједници Општинског штаба за...

Возећи уназад повриједио жену

Фочанка чији су иницијали П.С. повријеђена је у дворишту породичне куће у Поповом Мосту, када ју је ударио аутомобил марке „голф три“,...