Насловна Друштво Фочанске школе прославиле свог небеског заштитника

Фочанске школе прославиле свог небеског заштитника

14 C
Foča

Славским обредом и богатим културно-забавним програмом ученици, наставници и професори фочанских основних школа и Средњошколског центра прославили су крсну славу и Дан школе, Светог Саву.

Химна Светом Сави громко се заорила из свих фочанских школа у част светитеља који је поставио темеље не само српске цркве и државе, већ и школства.

Посебно весело било је на прослави у Основној школи „Свети Сава“, гдје су рецитацијама, пјесмама, и драмским приказом светитељевог живота ученици централне школе и подручних одјељења из Драгочаве и Миљевине показали раскош талента.

Подучавање и васпитавање младих по узору светосавља примарни је задатак, поручују просветари.

-Трудимо се да дјецу васпитавамо и образујемо у духу светосавља. Надам се да то у доброј мјери и успијевамо, иако је све теже у окружењу у коме живимо и гдје савремени начини живота намећу другачије вриједности- рекла је директорица Основне школе “Свети Сава”, Јелена Чанчар.

Ученици Основне Школе „Веселин Маслеша“ са својим наставницима приредили су свечани програм у оквиру прослављања крсне славе Светог Саве.

Кроз културно-умјетнички програм, али и бесједу о Светом Сави коју је одржао вјероучитељ ове школе, Радан Мимић посјетиоци су се подсјетили живота и дјела Саве Немањића, као и његовог оца великог жупана Стефана Немање.

Директор Основне школе Веселин Маслеша, Блашко Трифковић истакао  је да ђаци са радошћу дочекују школску славу и похвалио знање ученика, наводећи да из године у годину постижу све боље резултатe.

Школска слава Савиндан свечано је обиљежена и у Средњошколском центру Фоча богатим културно- умјетничким програмом и ломљењем славског колача.

Чланови рецитаторске, драмске и хорске секције приказали су живот и рад првог српског архиепископа Светог Саве.

-Поштујући светосавски пут, лик и дјело Светог Саве трудимо се да сваке године свечано прославимо школску славу уз пригодан културно-умјетнички програм, како бисмо, подсјећајући о врлинама и дјелима Светог Саве, наставили путем светосавља- рекао је вршилац дужности директора Средњошколског центра Фоча, Крсто Ивановић.

Сваке године у оквиру светосавских активности у Средњошколском центру организују се такмичења из математике, физике, информатике, страних језика, изложба ликовних радова и спортска такмичења. Најбољи ученици из ових области награђени су прикладним наградама.

Последњи текстови

Одбојкаши Маглића огорчени на Савез БиХ, болест их спријечила да се боре за бодове

У Одбојкашком клубу „Маглић“ из Фоче, у којем су шесторица првотимаца са симптомима вируса корона у изолацији, огорчени су на Одбојкашки савез...

Општина Фоча: Подршка вантјелесној оплодњи

Општина Фоча расписала је конкурс за суфинансирање трошкова једне процедуре вантјелесне оплодње, што је једна од редовних мјера у оквиру пронаталитетне политике,...

ОШ „Свети Сава“ у програму енергетске ефикасности

Начелник општине Фоча Радисав Машић потписао је уговор са представницима Министарства урбанизма, грађевинарства и екологије Републике Српске о реализацији пројекта енергетске ефикасности...

Шеранић: Обустава наставе превентивна мјера

Поновно затварање школа и онлајн настава у Српској изазавали су велико незадовољство јавности. Најнезадовољнији су родитељи који тврде да...

Шеранић у Фочи: Породична окупљања свести на најмању мјеру

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић разговарао је у Фочи са начелником Радисавом Машићем, директорима Дома здравља и Центра...