Насловна Друштво Фочанске школе прославиле свог небеског заштитника

Фочанске школе прославиле свог небеског заштитника

-3.1 C
Foča

Славским обредом и богатим културно-забавним програмом ученици, наставници и професори фочанских основних школа и Средњошколског центра прославили су крсну славу и Дан школе, Светог Саву.

Химна Светом Сави громко се заорила из свих фочанских школа у част светитеља који је поставио темеље не само српске цркве и државе, већ и школства.

Посебно весело било је на прослави у Основној школи „Свети Сава“, гдје су рецитацијама, пјесмама, и драмским приказом светитељевог живота ученици централне школе и подручних одјељења из Драгочаве и Миљевине показали раскош талента.

Подучавање и васпитавање младих по узору светосавља примарни је задатак, поручују просветари.

-Трудимо се да дјецу васпитавамо и образујемо у духу светосавља. Надам се да то у доброј мјери и успијевамо, иако је све теже у окружењу у коме живимо и гдје савремени начини живота намећу другачије вриједности- рекла је директорица Основне школе “Свети Сава”, Јелена Чанчар.

Ученици Основне Школе „Веселин Маслеша“ са својим наставницима приредили су свечани програм у оквиру прослављања крсне славе Светог Саве.

Кроз културно-умјетнички програм, али и бесједу о Светом Сави коју је одржао вјероучитељ ове школе, Радан Мимић посјетиоци су се подсјетили живота и дјела Саве Немањића, као и његовог оца великог жупана Стефана Немање.

Директор Основне школе Веселин Маслеша, Блашко Трифковић истакао  је да ђаци са радошћу дочекују школску славу и похвалио знање ученика, наводећи да из године у годину постижу све боље резултатe.

Школска слава Савиндан свечано је обиљежена и у Средњошколском центру Фоча богатим културно- умјетничким програмом и ломљењем славског колача.

Чланови рецитаторске, драмске и хорске секције приказали су живот и рад првог српског архиепископа Светог Саве.

-Поштујући светосавски пут, лик и дјело Светог Саве трудимо се да сваке године свечано прославимо школску славу уз пригодан културно-умјетнички програм, како бисмо, подсјећајући о врлинама и дјелима Светог Саве, наставили путем светосавља- рекао је вршилац дужности директора Средњошколског центра Фоча, Крсто Ивановић.

Сваке године у оквиру светосавских активности у Средњошколском центру организују се такмичења из математике, физике, информатике, страних језика, изложба ликовних радова и спортска такмичења. Најбољи ученици из ових области награђени су прикладним наградама.

Последњи текстови

Предузетници у Улици Мома Кочовића незадовољни режимом саобраћаја

Купци би куповали у Улици Мома Кочовића, коју у посљедње вријеме избјегавају, јер уз уредно плаћену робу, незаобилазно је и да плате казну због...

Одбојаши Маглића нису успјели да изборе плеј-оф, пораз кошаркаша у Зворнику

Одбојкаши Маглића нису успјели да изборе пласман у доигравање за првака БиХ, пошто су у посљедњем, 18. колу Премијер лиге БиХ, пред подјелу лиге...

НП „Сутјеска“ велико градилиште- обнављају се девастирани павиљони

Национални парк „Сутјеска“ ових дана је велико градилиште- у току је обнова више туристичких објеката, који су дуги низ година били девастирани и неупотребљиви.

Фочански спелеоспасиоци на вјежби у Дубровнику

На позив Хртватске горске службе станице Дубровник, припадници Спелеоспасилачке службе Републике Српске, станица Фоча учествовали су у суботу на вјежби "Зидине 2020"...

Лазарево: Водопропусна решетка оштетила возило

У Улици цара Лазара у Фочи јутрос је оштећен аутомобил којем је, наиласком на водопропусну решетку, пукла гума и искривиле се фелна...