Насловна Друштво Фочанским спелеоспасиоцима награда за волонтеризам- у више акција испољили велику обученост и...

Фочанским спелеоспасиоцима награда за волонтеризам- у више акција испољили велику обученост и храброст

7.4 C
Foča

Чланови Спелеоспасилачке службе Републике Српске- станице Фоча у овој специјализованој јединици Цивилне заштите ангажовани су као волонтери, али су увијек у приправности, спремни да помогну унесрећенима, а своју обученост и храброст показали су и ове године у више акција спасавања, па су с разлогом добитници једне од годишњих награда за волонтеризам.

Начелник ове службе Милош Јакић подсјећа да су током 2019. године имали више интервенција, од потраге за утопљеницима до спасавања туриста у Националном парку “Сутјеска”.

Он наводи да је ова волонтерска јединица специјализована не само за спасавање из пећина, јама и других пукотина у Земљи, већ и са свих неприступачних терена.

“Задња акција коју смо имали била је потрага на води у ноћним сатима и извлачење беживотног тијела нашег суграђанина. Прије тога имали смо успјешну акцију спасавања белгијског туристе који се изгубио на Зеленгори, затим извлачење беживотног тијела суграђанина који је скочи са моста, као и потрагу за једном несталом суграђанком, те претрагу терена у потрази за настрадалим у саобраћајној несрећи на обали Дрине”, испричао је Јакић.

Спелеоспасилачка служба дјелује од 2015. године и броји двадесетак чланова, међу којима је десет активних спасилаца, док се остали ангажују према потреби, а  сви су чланови фочанског Спелеолошког друштва “Урсус спелеус”.

Њихове редовне активности, осим акција спасавања, су одласци на међународне спасилачке вјежбе.

“Учествовали смо на обуци у Словенији и на вјежби у јами Скаларево Брезно на дубини од 911 метара, а након тога смо позвани и на вјежбу “Бездан” у Дубровнику. Почетком или половином наредне године та сарадња ће бити настављена вјежбом у Херцег Новом”, каже Јакић.

Он истиче да годишња награда Волонтерског сервиса Републике Српске и Министарства породице омладине и спорта даје овој служби велики елан за наставак волонтерског рада.

“Доста нам значи, јер волонтерски рад мало ко хоће да призна и да помогне волонтерима који издвајају свој труд, вријеме, некада и новац. Морална подршка је некада најважнија, да волонтери имају осјећај да су признати у друштву, јер није једноставно када сте на терену и по цијели дан, као што је то било у случају потраге и спасавања Рускиње изгубљене на Маглићу, када смо акцију окончали у шест ујутро, а већ у седам су неки морали на посао”, навео је Јакић.

На годишњој манифестацији Волонтерског сервиса Републике Српске, која је одржана поводом Међународног дана волонтера- 5. децембра, међу организацијама које су добиле награду за посебан допринос развоју волонтеризма, као и за спасавање људских живота нашла се и Спелеоспасилачка служба из Фоче, а међу награђеним појединцима и начелник ове службе Милош Јакић.

Последњи текстови

Изложба фочанских средњошколаца: Рециклажом до умјетности

Да се отпад и материјали из природе могу претворити у нешто лијепо и корисно, изложбом скулптура израђених од рециклираног материјала показали су фочански средњошколци....

Јединствена фочанска природа на екранима Мадрида

Видео Туристичке организација Републике Српске „Ништа пуно али пуно више“ (Nothing much but much more) освојио је гран-при за најбољи туристички филм...

У недјељу откривање бисте професору Мићу Машићу

У Средњошколском центру у Фочи, у недјељу ће свечано бити откривена биста покојног професора Мића Машића, саопштено је из ове установе.

У недјељу Светосавска академија- златник за прву бебу

Општина Фоча и Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“, већ традиционално, уочи Савиндана, у недјељу 26. јануара, у Градском позоришту организоваће Светосавску академију.

Претежно сунчано

У Републици Српској и Федерацији БиХ данас ће бити претежно сунчано, а увече се очекује наоблачење. Вјетар ће...