Насловна Друштво Формирати стручни тим за сузбијање насиља над дјецом

Формирати стручни тим за сузбијање насиља над дјецом

-3.1 C
Foča

Цијела заједница требало би да посвети пажњу заштити дјеце на интернету, прије свега породица и школе, али и институције од којих се очекује да додатно унаприједе ову област. Истакнуто је ово на састанку одржаном у Фочи,  поводом обиљежавања Међународног дана сигурног интернета.

На састанку који је организовала Полицијска управа Фоча покренута је и иницијатива о оснивању стручног тима за сузбијање насиља над дјецом, нарочито преко интернета и друштвених мрежа.

На опасности које вребају на интернету указала је и омбудсман за дјецу Републике Српске, Драгица Радовић.

-Насиље на интернету и путем друштвених мрежа један је од облика насиља над дјецом и представља врло озбиљан проблем који је све распрострањенији. Посебно је опасан из разлога што се дешава у дому, гдје родитељи мисле да је дијете заштићено. Иако мисле да им се за рачунаром дијете на тај начин едукује, родитељи нису свјесни да им је можда у том моменту дијете жртва неке недобронамјерне особе, која може његове податке да злоупотријеби- рекла је Радовићева.

Она  је истакла да је једна од мјера заштите разговор са дјецом, али и контрола.

-Не требамо говорити да је интернет штетан, ни забрањивати дјеци да користе рачунаре. Потребно је дјецу едуковати и објаснити им да се различите опасности могу десити и ограничити им вријеме које проводе за рачунарима, зависно од њиховог узраста-додала је Радовићева.

Честа појава насиља над дјецом је и ширење порнографских садржаја преко личних профила на друштвеним мрежама, речено је на састанку.

-На подручју Полицијске управе Фоча постоје евидентирани случајеви кривичног дјела искориштавања дјеце за порнографију и полна уцјена, гдје је у току рад на документовању и доказивању кривичног дјела. Забиљежено је и више пријављених случајева појављивања фотографија са порнографским садржајима, а које малољетници фотографишу и постављају на друштвене мреже- рекла је портпарол Полицијске управе Фоча, Свјетлана Говедарица.

Како би заштитили дјецу и утицали на њихову свијест, али и свијест родитеља, из Полицијске управе Фоча најављују низ предавања и едукативних радионица.

Наредно предавање о опасностима на интернету планирано је 27. фебруара, када ће у Средњошколском центру Фоча говорити професор Полицијске академије из Бањалуке, Александар Миладиновић.

Састанку су присуствовали представници локалне управе, основних и средњих школа, Савјета родитеља фочанских школа, Полицијске управе Фоча, Центра за социјални рад, као и омбудсман за дјецу Републике Српске.

Последњи текстови

Данас Васкршње задушнице

Српска православна црква и вјерници обиљежавају данас Велике или Васкршње задушнице, као знак сјећања на све преминуле, када се посјећују гробља и...

Вукови у Јечмиштима заклали три овце

У селу Јечмишта, у мјесној заједници Челебићи, вукови су заклали двије овце и јагње причинивши штету власнику Милошу Каровићу, који се годинама...

Спомен црква у Јошаници прикључена на електромрежу

Спомен црква Светих Ћирила и Методија у изградњи у фочанској мјесној заједници Јошаница прикључена је на електромрежу. Средства за...

Изведена монодрама „Мудри и јуначни војвода Јанко Катић“

Монодрама „Мудри и јуначни војвода Јанко Катић“, коју је написао врстан познавалац историје и познати српски књижевник Милован Витезовић,...

КУД „Фоча“: Чувари народне традиције

Културно-умјетничко друштво „Фоча“ већ девет година окупља дјецу и младе са циљем очувања и његовања традиције фолклора и народног стваралаштва. Редовни су...