Насловна Спорт Fudbal frends: Pobjeda prijateljstva u Foči

Fudbal frends: Pobjeda prijateljstva u Foči

9 C
Foča

Jedna od specifinosti „Fudbal frendsa“ je što su sve ekipe smještene na jednom mjestu- u Studentskom domu, tako da igrači imaju priliku da se bolje upoznaju i sklapaju prijateljstva, što i jeste glavni cilj izražen u nazivu ovog turnira, istaknuto je danas na okruglom stolu u Foči.

Tradicionalni okrugli sto, kao prateći sadržaj „Fudbal frendsa“ ove godine nazvan je upravo „Pobjeda prijateljstva“ , a osim trenera klubova učesnika i organizatora prisustvovali su mu i predstavnici OEBS-a, Savjeta Evrope, Ruskog doma iz Beograda, ambasade Srbije u BiH.

Trener omladinaca „Crvene zvezde“ Ivica Pejić naveo je primjer kako je u sobama zatekao igrače svog tima i “Maribora” da zajedno slušaju i pjevaju pjesme Cece Ražnatović.

ff ucesnici sa loptama ff

“Nismo toliko drugačiji, sličniji smo nego što mislimo. Vidim da se igrači lijepo druže po hotelu, da su se zapratili na Fejsbuku i Instagramu, da gledaju na internetu zajedno utakmice koje su igrali na “Fudbal frendsu”, a to i jeste svrha ovog turnira i samog bavljenja sportom. Nama trenerima nije cilj  da od mladog igrača napravimo fudbalera, već čovjeka”, rekao je Pejić.

Trener juniora “Rijeke” Vjekoslav Miletić uporedio je “Fudbal frends” sa “Kvarnerskom rivijerom” čuvenim turnirom iz Rijeke.

“Ovdje igrači imaju mogućnost da su zajedno smješteni, što dodatno omogućuje bolju komunikaciju i druženje, dok su kod nas podijeljeni u više gradova i hotela. Turnir u Foči upravo zbog toga možemo nazvati turnirom prijateljstva”, rekao je Miletić.

Trener moskovske “Lokomotive” Konstantin Mihajlovič Veselovskij ističe da je najveća vrijednost “Fudbal frendsa” što se se djeca takmiče na terenu i druže van terena, učeći jedni od drugih.

„Ovdje se prelivaju život i sport i ovu manifestaciju treba održati i dalje je širiti, mi smo presrećni štom učestvujemo“, rekao je Veselovskij.

Kondicioni trener podgoričke Budućnosti Milivoje Grbović nekada je kao igrač učestvovao na „Fudbal frendsu“ i kaže da ovaj turnir za njegov klub, koji već 14 godina dolazi u Foču, ali i za njega lično ima sentimentalnu vrijednost.

„Velika je stvar što se na jednom mjestu nađe ovoliko mladih igrača i trenera sa različitih podneblja, koji djeluju kao jedna cjelina. Ostvari se dosta kontakata i ramjenjuju se iskustva, što za nas ima veliku vrijednost“, naveo je Grbović.

Predsjednik Asocijacije „Fudbal frends“ Zoran Avramović napomenuo je da na „Fudbal frendsu“ ne stasavaju samo kvalitetni igrači, već i da mladi treneri stiču dragocjena iskustva.

„Vjerujem da će neko od trenera koji su danas na „Fudbal frendsu“ postati veliko trenersko ime i da nećemo samo pričati o velikim igračima, nego i o velikim trenerima, poput Vladana Milojevića. On je u Foči vodio omladince Zvezde, a danas je prvi trener beogradskih crveno-bijelih i vjerovatno je jedan od najprespektivnjiih trenera u Evropi“, rekao je Avramović.

On je naveo da je i ovogodišnji okrugli sto ponudio dosta ideja i prijedloga za unapređenje turnira.

„Ovaj turnir već 15 godina traje i raste, kao što Šekspir kaže da svako lijepo druženje ima prostora za rast. Svakako da ćemo razmotriti pitanja da li igrati na više terena i zvati još više klubova, ali sigurno da bez bez hrabrosti i prevelikog optimizma nema velikog napretka u životu“, rekao je Avramović.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić rekao je da Fudbal frends, kao turnir koji zbližava ljude, nastavlja misiju prijateljstva.

„Cilj nam je produbljivanje veza klubova koji ovdje učestvuju sa domaćinom, da to bude trajna spona“, rekao je Mašić.

Okruglom stolu prisustvovao je i šef delegacije Savjeta Evrope u BiH Drahoslav Štefanek koji je istakao da je nevjerovatno da jedan mali grad uspijeva već 15 godina okuplja mlade igrače sa raznih strana svijeta.

„Ovaj turnir nam poručuje da je sve moguće i kroz primjer fudbalera Rada Krunića, koji je prije deset godina igrao za „Sutjesku“ na „Fudbal frendsu“, a sada je u slavnom „Milanu“ i to je dobar primjer i za druge igrače. Ovaj turnir je sjajan, podržava prijateljstvo, fer-plej, poštovanje među klubovima i narodima i ja ću sigurno poslati izvještaj u Strazbur, a kolege iz OEBS-a u Beč, tako da se nadam da bi mogla stići i veća podrška za ovaj turnir“, rekao je Štefanek.

Organizatori turnira uručili su svim učesnicima „Povelju fudbalkog prijateljstva“ u kojoj se ističe da rivalstvo na terenu ne isključuje prijatelsjtvo.

Последњи текстови

Промјенљиво облачно са кишом

У Републици Српској и Федерацији БиХ данас ће преовладавати промјенљиво облачно вријеме, мјестимично са кишом и локалним пљусковима и највишом дневном температуром...

Мјештани Ријеке поправили кров на најстаријој фочанској цркви

Мјештани Ријеке Челебићке поправили су кровни покривач на Цркви Светог Николе у том селу, која је национални споменик БиХ.

Британски амбасадор Филд и начелник Машић уручили помоћ старим лицима

Амбасадор Велике Британије у БиХ Мет Филд и начелник општине Фоча Рaдисав Машић посјетили су данас четири фочанске породице и уручили им...

Поштуј туђе, студирај своје – студирај српски језик

Драги матуранти, ви се тренутно налазите на највећој животној прекретници. Завршавате један занимљив и узбудљив период свог живота и пред вама се...

Анастасија Ћоровић и Раде Крунић међу 150 номинованих за награду „Вечерњаков печат“

Међу 150 познатих личности из свијета умјетности, политике и спорта у конкуренцији за награду „Вечерњаков печат“, коју додјељује „Вечерњи лист“ нашла се...