Насловна Друштво Guslari za „Tračak nade“ prikupili oko 600 maraka

Guslari za „Tračak nade“ prikupili oko 600 maraka

0.8 C
Foča

U Centru za kulturu i informisanje u subotu je održan humanitarni koncert Guslarskog društva „Herceg Šćepan“  za pomoć Udruženju građana sa smetnjama u razvoju „Tračak nade“.

Gosti iz Guslarskog društva „Vojvoda Vlatko Vuković“ iz Bileće sa zadovoljstvom su se odazvali pozivu za učešće, jer su, kako kaže njihov predsjednik Žarko Koprivica, i ranije organizovali humanitarne večeri: „Ranije smo u Bileći organizovali slične humanitarne koncerte i rado se odazivamo svakom pozivu kada je potrebno da pokažemo humanost“, rekao je Koprivica.

Na veliko zadovoljstvo naših sugrađani, na koncertu je pjevala i mlada ženska izvorna grupa KUD-a „Vojvoda Vlatko Vuković“ iz Bileće. Koprivica dodaje da se mladi u Hercegovini interesuju za izvornu pjesmu i za gusle: „Uz stariju grupu guslara imamo i mlade guslare, a isto tako uz stariju izvornu pjevačku grupu imamo i mladu izvornu grupu koja je nastupala u Foči. Ima interesovanja mladih u Hercegovini za guslanje i narodno pjevanje, samo je potrebno da se oni lijepo prihvate u društvo i da se sa njima radi sa velikim strpljenjem“, zaključio je Koprivica.

Ideja za organizovanje humanitarnog koncerta došla je od više ljudi. Rade Papović, predsjednik Guslarskog društva „Herceg Šćepan“ iz Foče, kaže da je pored organizacije programa, najvažnije bilo privući što više publike i tako prikupiti više novca za Udruženje „Tračak nade“: „Najbitinije je bilo animirati sugrađane da dođu na koncert i pomognu ovu humanitarnu akciju. Mi smo zadovoljni, i maksimalno smo se trudili da ovaj koncert što više promovišemo“ rekao je Papović.

Pored guslara iz Guslarskih  društava „Herceg Šćepan“ i „Vojvoda Vlatko Vuković“ na koncertu je  učestvovala mlada izvorna grupa „Plavi neveni“ i članovi Kuluturno-umjetničkog društva Vila, čiji je A ansambl nastupao sa igrama iz Makedonije.

Последњи текстови

Општински штаб за ванредне ситуације осудио покушај насилног уласка у Универзитетску болницу

Општински штаб за ванредне ситуације осудио је покушај насилног уласка у Универзитетску болницу Фоча који се десио синоћ и упозорио грађане да...

У Српској 38 нових случајева-Укупно 200 заражених

У Републици Српској потврђено је 38 нових случајева вируса корона, рекао је министар здравља и социјалне заштите Српске Ален Шеранић.

Љетно рачунање времена почиње сутра ујутро

Љетно рачунање времена почеће сутра ујутро у 2.00 часа, када казаљке на часовнику треба помјерити за један час напријед, на 3.00 часа.

Жена старије доби прва жртва вируса корона у Српској

Жена старије животне доби, која је имала више хроничних болести, прва је жртва вируса корона у Републици Српској, изјавио је министар здравља...

Уведено ванредно стање у Републици Српској

Народна скупштина Републике Српске прогласила је данас ванредно стање у Републици Српској због ситуације изазване вирусом корона, преноси РТРС.