Насловна Друштво Hajdučki rastanak- fočanski borci obilježili krsnu slavu

Hajdučki rastanak- fočanski borci obilježili krsnu slavu

24.1 C
Foča

Sa obilježavanja krsne slave Boračke organizacije Republike Srpske u Foči poručeno je da demobilisani borci i njihove porodice, koje ne pripadaju kategorijama poginulih i ratnih vojnih invalida, jedva preživljavaju i da je država dužna da o njima povede mnogo više pažnje.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Srđan Stanković istakao je da su borci 11. fočanske brigade Vojske Republike Srpske od 1992. go 1995. godine prošli sva ratišta, od Trebinja do Grahova i Drvara, a da je Foča jedna od opština koja je procentualno, prema broju stanovnika, dala najviše srpskih žrtava.

Stanković je naveo da preživjeli borci danas teško žive.

„Borci su prepušteni sami sebi, to su ljudi od 50 do 60 godina koje neće niko da zaposli, a ne mogu u penzju. U Foči trenutno ima 300 boraca koji imaju samo ratni staž, ne mogu nikad u penziju“, rekao je Stanković.

On je dodao da porodice poginulih boraca i ratni vojni invalidi imaju primanja i da država vodi brigu o njima, ali je apelovao da republičke institucije nađu način da se olakša život  i porodicama demobilisanih boraca koje ne pripadaju tim kategorijama.

„Studenti demobilisanih boraca plaćaju sto posto sve, dok studenti djeca invalida ne plaćaju ništa. Evo prijedlog da se djeci preživjelih boraca daje popust 20 odsto, onda bi se moglo reći da država misli nešto o njima, ovako ništa“, istakao je Stanković.

On je podsjetio da se krsna slava Boračke organizacije obilježava simbolično kao “hajdučki rastanak na Mitrovdanak”, jer je  nakon rata ova organizacija nastavila da njeguje tradiciju Vojske Republike Srpske i da vodi brigu o borcima.

Veselinko Simović u ratu je bio mitraljezac u specijalnoj jedinici „Dragan Nikolić“.

„Obišao sam sva ratišta od Trebinja do Grahova, bilo ne ponovilo se. Danas nije onako kako smo se nadali, ali se nadamo da će biti bolje. Trebalo bi krenuti, ne od nule, nego ispod nule, jer smo mi borci, zaista, u katastrofalnom položaju“, rekao je Simović.

Slava je u Foči obilježena polaganjem cvijeća i prisluživanjem svijeća na Centralnom spomen obilježju, te parastosom i lomljenjem slavskog kolača u Hramu Svetog Nikole.  

Последњи текстови

Душанка Станковић нови начелник Одјељења за општу управу

На јучерашњој сједници Скупштине општине Фоча за вршиоца дужности начелника општинског Одјељења за општу управу, умјесто Зорана Ћосовића, који је  разријешен са...

Сутјеска поново прволигаш

Након годину дана такмичења у Другој лиги Републике Српске, фудбалери Сутјеске ће од јесени поново бити прволигаши, одлучио је данас Фудбалски савез...

Кризни штаб Фоча: Забрињавајући епидемиолошки подаци

Општински штаб за ванредне ситуације оцијенио је на данашњем састанку да је дошло до погоршања епидемиолошке ситуације на подручју Горњег Подриња и...

Киша и град оштетили путеве, уништили усјеве

Јако невријеме праћено градом и ударима вјетра погодило је јуче Фочу и у рубним дијеловима општине причинило огромну штету на усјевима, објектима...

ОО СДС: Гласање о забрани малих хидроцентрала поигравање пред локалне изборе

Општински одбор СДС-а Фоча сматра да је јучерашње гласање у Народној скупштини Републике Српске о забрани изградње малих хидроцентрала показало како се актуелна...