Насловна Друштво Храмови, зграда општине и градски трг украшени бадњацима

Храмови, зграда општине и градски трг украшени бадњацима

28 C
Foča

Црквена општина и локална управа у Фочи и ове године организовале су заједнички одлазак у бадњаке и то у Шубима, гдје су усјечена четири велика бадњака – за два фочанска храма, зграду општине и градски трг.

Како то налаже народни обичај, још прије сванућа Фочаци су се уз пуцњаву петарди запутили у оближње шумарке да усијеку храстово дрво које ће вечерас наложити испред храмова и у својим домовима, подсјећајући тако на догађај из витлејемске пећине када су пастири наложили ватру да би се огријао тек рођени Богомладенац.

У групи вјерника из Лазарева су била и четири вриједна дјечака. “Било је тешко устати прије зоре, али је прелијепо ићи у бадњаке”, каже једанаестогодишњи Лазар Кокошар.

Свештеник Ранко Ковач истакао је да је у Фочи традиција да народ заједно са свештеницима сјече бадњаке.

“На овом мјесту је лијепа храстова шума, тако да има доста бадњака, па нам није било тешко пробрати. Позвао бих све вјернике да дођу на налагање испред Храма Светог Николе у 17.00 часова, а испред Храма Светог Саве у 18.00 часова”, рекао је свештеник Ковач.

Он је напомену да ће јутрење и литургија за Божић у Храму Светог Саве први пут бити служена у поноћ.

“Много вјерника је тражило због обичаја доласка полазника да умјесто у 5.00 часова ујутро, како је то било до ове године, литургију служимо у поноћ. Ако Бог да, то ће бити традиција”, навео је Ковач.

Посљедњи текстови

Бригу о оралном здрављу почети од малих ногу

Брига о оралном здрављу треба да почне од најраније животне доби, како би се обољења зуба спријечила и излијечила на вријеме, поручено...

Челебићи и Мештревац сутра без струје

Подручје Челебића и Мештревца сутра ће бити без напајања електричном енергијом у временском периоду од 10.00 до 14.00 часова.

ЦКИ Фоча: Школа сликања за љубитеље умјетности

Центар за културу и информисање организовао је радионицу „Школа сликања“ у којој су учествовали ученици фочанских основних и средњих школа, као и...

Без струје сутра дио Доњег Поља

Без струје ће сутра од 9 до 15 часова бити дио Доњег Поља иза бензинске пумпе, у улицама Дејтонска и Младе Босне.

Прослављена крсна слава спомен-цркве у Горњој Јошаници

Светом литургијом и славским обредом спомен-црква Светих Ћирила и Методија у Горњој Јошаници прославила је своје небеске заштитнике. Бројни православни вјерни народ...