Насловна Друштво Inkluzija i u SŠC u Foči

Inkluzija i u SŠC u Foči

25.3 C
Foča
U zemljama Jugoistočne Evrope, pa time i u BiH, provodi se Projekat  „Regionalna podrška inkluzivnom obrazovanju“ koji  finsira Evropska Unija i Savjet Evrope.  U relizaciji Projekta uključeno je 49 pilot-škola i 245 nastavnika. Jedna od odabranih škola je i SŠC u Foči.
 
Naziv projekta SŠC u Foči je „Od inkluzivne učionice do inkluzivne Evrope“, a njegov cilj je da promoviše koncept inkluzivnog obrazovanja i obuke kao reformskog načela koje poštuje različitosti među svim učenicima, s posebnim naglaskom na one koji su izloženi većem riziku od marginalizacije do isključenosti.
 
Direktorica SŠC Borka Kovač naglašava da nije slučajno izabran pomenuti region za podršku inkluzivnom obrazovanju. Kaže, za to postoji opravdan razlog, jer su to zemlje koje su slične po svom ekonomskom, političkom i društvenom konteksu. One imaji sličan sistem obrazovanja ali i različite politike inkluzivnog  obrazovanja. Projekat će im omogućiti da zajednički uče i mijenjaju iskustva.
 
Partneri u ovom projektu su ministarstva, lokalne zajednice, školsko osoblje, roditelji,  Evropska fondacija za obuku i mediji.
Jedna od glavnih ideja projekta jeste promjena stava, a to znači ne praviti problem od različitosti već mijenjati stav društva i pojedinca prema toj različitosti. Smatra da je inkluzivna škola kvalitetna škola. Jedna od glavnih komponenti Projekta jeste, stvaranje mreže pilot-škola i web platforme, t.j. nastavničkog školskog  portala, gdje nastavnici mogu da razmjenjuju iskustva, preuzimaju materijale i daju primjere dobre prakse.
 
Projektom SŠC u Foči definisano je niz aktivnosti koje će se provesti uz pomoć finansijske i tehničke podrške Evropske Unije i Savjeta Evrope u iznosu od 9.500 evra.  Prije svega tu je obuka učenika, nastavnika i roditelja kojom će se podići svijest o inkluzivnom obrazovanju putem niz predavanja o inkluzivnom obrazovanju. Više od 40% granta biće usmjereno za izgradnju multifunkcionalne učionice.
 
Moderna škola ne može biti savremena ukoliko ne uključuje inkluzivno obrazovanje u nastavu,  pa izbor SŠC, kao jedne od pilot-školao, obradovao je njeno rukovodstvo.
 
Šta je to inkluzija i šta  ona podrazumijeva, nažalost, malo se zna u našoj sredini. Prva asocijaca upućuje  da je ona uključivanje djece sa potrebama za posebnom podrškom u redovnu nastavu. Ona je nešto šire i treba da bude interes svake škole. Ona je, prije svega  ljudsko pravo i interes svake škole. U procesu nastave treba uključiti svu djece u sve škole aktivnosti.  Djeca ne treba da se osjećaju isključeno ni marginalizovano, naglašava direktorica SŠC, Borka Kovač.
 
Projekat „Regionalna podrška inkluzivnom obrazovanju“ trajaće 35 mjeseci, a počeo je u januaru 2013.godine.  

Посљедњи текстови

СНСД Фоча: Три кандидата за посланике на предстојећим изборима

На предстојећим Општим изборима кандидати општинског одбора Савеза независних социјалдемократа Фоча за посланике у Народној скупштини Републике Српске биће Ненад Лаловић и...

Град уништио усјеве у Закмуру

           Фото: Илустрација Невријеме које је јуче захватило подручје Закмура нанијело је огромну штету на усјевима и воћњацима.

Аква парк “Ушће”: Базени од сутра раде од 9,00

Базени Аква парка „Ушће“ у Фочи од сутра ће радити од 9,00 до 19,00 часова. Како је саопштила Управа...

Због обиљежавања паркинг простора уклонити возила из Шантићеве улице

Општинско Одјељење за просторно уређење и стамбено-комуналне послове саопштило је да су за сутра планирани радови на обиљежавању паркинг простора у Шантићевој...

Нова туристичка атракција у Фочи

Нови туристички производ Фоче је вожња Дрином кајацима и кануима. То је данас промовисано организацијом „Кајак кану Дрина феста“, чиме се жељело...