Насловна Друштво Investicije čekaju proljeće

Investicije čekaju proljeće

25.3 C
Foča

Rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže, željeznog mosta na Drini, nova zgrada Bogoslovskog fakulteta i završetak studentskog doma, te toplifikacija grada i zapošljavanje radnika najvažniji su projekti koje opština Foča planira da sprovede ove godine.

U saradnji sa Vladom RS planirano je i stambeno zbrinjavanje boračkih kategorija, izbjeglih i raseljenih lica. Projekti su vrijedni više miliona, a realizacija mnogih počeće već na proljeće.

– Najvažniji projekat je rekonstrukcija vodovoda, kanalizacione mreže i ugrađivanje kolektora za prečišćavanje otpadnih voda pomoću kojeg ćemo obezbijediti vodu i redovno snabdijevanje  u svim dijelovima grada u narednih 50 godina. Uz pomoć Vlade RS biće rekonstruisan željezni most na Drini, a taj projekat je vrijedan milion maraka – istakao je načelnik opštine Foča Radisav Mašić i dodao da će za smještaj raseljenih porodica srpske nacionalnosti na Barakovcu biti izgrađena zgrada sa 12 stanova, a za povratnike i raseljene 38 kuća, 25 za Bošnjake, 13 za Srbe.

Vlada RS i opština Foča pomoći će i boračke kategorije, a prema Mašićevim riječima, neće ostati zaboravljene ni studentske, ni potrebe osnovaca.

– Tu su dvije zgrade sa 22 stana za boračke kategorije i do proljeća će biti useljene. Očekujemo završetak zgrade Bogoslovskog fakulteta do nove akademske godine, kao i završetak studentskog doma – istakao je Mašić.

Vlada RS prenijela je u vlasništvo opštine Foča objekte i prostor bivše vojne kasarne “Livade” i objekat “Nova energana Brod”. Mašić kaže da su ovi objekti šansa za nove investicije.

– Prostor i objekte “Livade” ponudićemo po najpovoljnijim uslovima uz obavezu zapošljavanja radnika, a “Energanu” investitorima koji će obezbijediti toplifikaciju grada – rekao je Mašić.

Opština Foča je lani izdvojila znatna sredstva za unapređenje života u svih 26 mjesnih zajednica. Sanirana su 32 lokalna i nekategorisana puta i asfaltirano 26 ulica. Obnovljena je rasvjeta, obezbijeđeno uredno snabdijevanje strujom i vodom, a Mašić naglašava da će se takav trend nastaviti.

– Obnovićemo prostorije mjesnih zajednica, u svakoj obaviti neophodno, a samo u MZ Jošanica biće asfaltirano 1,8 kilometara puta. Sa početkom građevinske sezone pristupiće se izvođenju radova, a nastavićemo i asfaltiranje gradskih ulica – rekao je Mašić.

Zapošljavanje

Radisav Mašić je istakao da su uspjeli da otvore perspektivu većeg zapošljavanja, što, kako navodi, potvrđuje podatak da je na evidenciji Zavoda za zapošljavanje 3.449 ljudi, dok posao ima 3.630 Fočaka.

– Iako će određena radna snaga u narednoj godini biti angažovana kroz različite projekte, planiraćemo i znatna sredstva u budžetu za podsticaje zapošljavanja – rekao je Mašić.

Посљедњи текстови

СНСД Фоча: Три кандидата за посланике на предстојећим изборима

На предстојећим Општим изборима кандидати општинског одбора Савеза независних социјалдемократа Фоча за посланике у Народној скупштини Републике Српске биће Ненад Лаловић и...

Град уништио усјеве у Закмуру

           Фото: Илустрација Невријеме које је јуче захватило подручје Закмура нанијело је огромну штету на усјевима и воћњацима.

Аква парк “Ушће”: Базени од сутра раде од 9,00

Базени Аква парка „Ушће“ у Фочи од сутра ће радити од 9,00 до 19,00 часова. Како је саопштила Управа...

Због обиљежавања паркинг простора уклонити возила из Шантићеве улице

Општинско Одјељење за просторно уређење и стамбено-комуналне послове саопштило је да су за сутра планирани радови на обиљежавању паркинг простора у Шантићевој...

Нова туристичка атракција у Фочи

Нови туристички производ Фоче је вожња Дрином кајацима и кануима. То је данас промовисано организацијом „Кајак кану Дрина феста“, чиме се жељело...