Насловна Друштво Из Позивног центра Медицинског факултета у Фочи поручују да нема мјеста...

Из Позивног центра Медицинског факултета у Фочи поручују да нема мјеста паници

9.4 C
Foča

Наставници и студенти Медицинског факултета у Фочи, који путем Позивног центра информишу грађане како да се понашају за вријеме епидемије, поручују да нема разлога за панику.

У Позивном центру, који је покренут 30. марта,  грађани позивом на бесплатне бројеве телефона могу да добију провјерене информације о епидемиолошој ситуацији,  да се ближе упознају са начином преношења вируса и начином заштите, понашањем  у кућној изолацији или карантину.

Доцент Медицинског факултета Јелена Павловић, доктор биомедицинских наука, каже да се грађани највише интересују за мјере превенције.

„Савјетујемо их како да врше дезинфекцију, уколико постоји сумња на било какав симптом присуства вируса како да се понашају, шта је то блиски контакт, шта обични контакт“, наводи Павловићева.

Сандра Јоковић, доцент Медицинског факултета на студијском програму здравствена њега, каже да код грађана постоји доза панике, нарочито код старијих и хроничних болесника.

„Ми их савјетујемо да, заиста, нема разлога за панику, нарочито у овом дијелу Српске у коме је мали проценат обољелих. Оно што је најбитније што их савјетујемо је самоизолација, да се придржавају свих мјера, да не дођу у контак са другим људима, да сами не долазе љекарима, већ да позову свог породичног љекара који ће им дати упутства за даље постпуке“, рекла је Јоковићева.

Већина студената је отишла својим кућама, а они који су остали укључили су се као волонтери у рад Позивног центра.

Предсједник Студнетског савеза Медицинског факултета у Фочи Немања Митровић каже да су се студенти врло радо одазвали позиву хуманости, те да су ту да пруже све потребне информације свом народу.

„У тиму су по два студента, обично су то студенти завршних година. Поручио бих свим грађанима да остану код куће, јер чувајући себе, сачуваће и друге“, рекао је Митровић.

Продекан за наставу Медицинског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Ирена Младеновић истиче да је веома важно што људи имају са ким да разговарају и што могу од стручних лица да добију препоруке и савјете.

„У том смислу, ми желимо да се придружимо глобалној кампањи против ширења дезинформација, а за смањење панике за коју нема никакве потребе, те да грађанима пласирамо провјерене и стручне информације. Апеловала бих да грађани прате искључиво инструкције званичних институција и да избјегавају непровјерене препоруке“, рекла је Младеновићева.

Позивни центар ради сваким даном, укључујући и дане викенда, од 8.00 до 16.00 часова, а бројеви телефона су 0800 582 10 и 0800 582 20.

Последњи текстови

Састанак извршног комитета СНСД-а у Фочи- Додик: Србија прихватила заједничку градњу “Бук Бијеле”

У Фочи је днас одржан састанак Извршног комитета СНСД-а са руководством општинских и градских одбора СНСД-а, начелницима и градоначелницима из ове странке...

Универзитетска болница Фоча-стратешки интерес Републике Српске

У Универзитетској болници Фоча озваничен је почетак рада поликлинике, са више од двадесет специјалистичких амбуланти и савременом опремом, који је дио великог...

Економски факултет Пале уписује нову генерацију студената

Економски факултет Универзитета у Источном Сарајеву на трагу традиције коју баштини од 1952. године и оснивања Економског факултета у Сарајеву, више од...

Шеранић и Машић задовољни одговором на епидемиолошку кризу

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић је, након састанка са начелником општине Фоча Радисавом Машићем, изразио задовољство начином на...

Облачно уз кишу са грмљавином

У Републици Српској и Федерацији БиХ данас ће прије подне бити претежно облачно са сунчаним интервалима, а око подне очекује се киша,...