Naslovna Društvo Iz Pozivnog centra Medicinskog fakulteta u Foči poručuju da nema mjesta...

Iz Pozivnog centra Medicinskog fakulteta u Foči poručuju da nema mjesta panici

20.8 C
Foča

Nastavnici i studenti Medicinskog fakulteta u Foči, koji putem Pozivnog centra informišu građane kako da se ponašaju za vrijeme epidemije, poručuju da nema razloga za paniku.

U Pozivnom centru, koji je pokrenut 30. marta,  građani pozivom na besplatne brojeve telefona mogu da dobiju provjerene informacije o epidemiološoj situaciji,  da se bliže upoznaju sa načinom prenošenja virusa i načinom zaštite, ponašanjem  u kućnoj izolaciji ili karantinu.

Docent Medicinskog fakulteta Jelena Pavlović, doktor biomedicinskih nauka, kaže da se građani najviše interesuju za mjere prevencije.

„Savjetujemo ih kako da vrše dezinfekciju, ukoliko postoji sumnja na bilo kakav simptom prisustva virusa kako da se ponašaju, šta je to bliski kontakt, šta obični kontakt“, navodi Pavlovićeva.

Sandra Joković, docent Medicinskog fakulteta na studijskom programu zdravstvena njega, kaže da kod građana postoji doza panike, naročito kod starijih i hroničnih bolesnika.

„Mi ih savjetujemo da, zaista, nema razloga za paniku, naročito u ovom dijelu Srpske u kome je mali procenat oboljelih. Ono što je najbitnije što ih savjetujemo je samoizolacija, da se pridržavaju svih mjera, da ne dođu u kontak sa drugim ljudima, da sami ne dolaze ljekarima, već da pozovu svog porodičnog ljekara koji će im dati uputstva za dalje postpuke“, rekla je Jokovićeva.

Većina studenata je otišla svojim kućama, a oni koji su ostali uključili su se kao volonteri u rad Pozivnog centra.

Predsjednik Studnetskog saveza Medicinskog fakulteta u Foči Nemanja Mitrović kaže da su se studenti vrlo rado odazvali pozivu humanosti, te da su tu da pruže sve potrebne informacije svom narodu.

„U timu su po dva studenta, obično su to studenti završnih godina. Poručio bih svim građanima da ostanu kod kuće, jer čuvajući sebe, sačuvaće i druge“, rekao je Mitrović.

Prodekan za nastavu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Irena Mladenović ističe da je veoma važno što ljudi imaju sa kim da razgovaraju i što mogu od stručnih lica da dobiju preporuke i savjete.

„U tom smislu, mi želimo da se pridružimo globalnoj kampanji protiv širenja dezinformacija, a za smanjenje panike za koju nema nikakve potrebe, te da građanima plasiramo provjerene i stručne informacije. Apelovala bih da građani prate isključivo instrukcije zvaničnih institucija i da izbjegavaju neprovjerene preporuke“, rekla je Mladenovićeva.

Pozivni centar radi svakim danom, uključujući i dane vikenda, od 8.00 do 16.00 časova, a brojevi telefona su 0800 582 10 i 0800 582 20.

Poslednji tekstovi

OK avantura se nastavlja: Nektar OK fest od 14. do 16. avgusta

Sedmo izdanje muzičkog festivala Nektar OK fest biće održano na Tjentištu od 14. do 16. avgusta, umjesto u julu kako je to...

U nedelju slava hrama na Osijama

Crkva Svete Trojice na Osijama proslaviće u nedelju krsnu slavu Trojčindan. Sveta liturgija, nakon koje će se obaviti obred...

Kvar na vodovodnoj mreži u Miljevini

Zbog kvara na vodovodnoj mreži u Miljevini došlo je do prekida u vodosnabdijevanju ove mjesne zajednice, saopšteno je iz preduzeća “Izvor”.

SŠC Foča: Rasadničarima stipendija od 100 KM mjesečno

Zanimanje rasadničar nakon više godina vraća se u Srednjoškolski centar Foča i to kao deficitarno, pa će učenici koji ove godine upišu...

Prikupljanje potpisa protiv izgradnje hidroelektrana na fočanskim rijekama

Neformalna grupa građana Foče „Sačuvajmo rijeke Foče“ organizuje prikupljanje potpisa protiv izgradnje hidroelektrana na rijeci Bjelavi i ostalim rijekama na teritoriji opštine.