Насловна Друштво Izgradnja spomen crkve za stradale vojnike Kraljeve vojske u Miljevini nacionalni interes

Izgradnja spomen crkve za stradale vojnike Kraljeve vojske u Miljevini nacionalni interes

16.3 C
Foča

I ovog Vidovdana Boračka organizacija Foča i Crkvena opština Miljevina prisjetili su se poginulih vojnika i civila Miljevinskog bataljona, poginulih pripadnika Kraljeve vojske u otadžbini, koji su živote izgubili u maju 1945.godine, nakon završteka Drugog svjetskog rata, te svih srpskih junaka stradalih nakon Kosovskog boja.

Golobrade vojnike Kraljeve vojske partizani su zarobili u bici na Zelengori te ih, bez suđenja, likvidirali i bacali u jame.  Tada su uglavnom stradali mladi vojnici iz Kraljeva, Valjeva, Kragujevca i Čačka, koji su tek bili mobilisani.

Procjenjuje se da je na prostoru od Zelengore do Goražda ubijeno 7.000 kraljevih vojnika, dok ih je u jamu Ponor bačeno oko 2.000.

Crkvena opština Miljevina i sveštenici koji su služili i danas služe u ovoj parohiji bore se da se u spomen ovih vojnika sagradi crkva u čijoj će kripti biti pohranjene njihove kosti iz jame Ponor, te koja će veličati njihovu hrabrost i zaslugu.

PARASTOS MILJEVINA 2

Paroh Miljevinski jerej Ljupko Medović ističe da se trenutno radi projekat za novu crkvu, koja će biti izgrađena pored magistralnog puta, a zemljište za gradnju crkve poklonili su Sveto Elez i njegov brat Vjekoslav: „Sa Božijim blagoslovom i blagoslovom mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma počeli smo pripreme za izgradnju crkve u Miljevini. Osnovali smo Odbor za izgradnju hrama, a projekat radi arhitekta Ljubica Bošnjak iz Beograda. Sada smo u fazi prevoda zemljišta i nadamo se da ćemo u toku ove godine osvetiti zemljište i temelje za novi hram, u čast svih mučenika postradalih na području od Kalinovika do Miljevine“.

Ostvareni su i kontakti sa opštinama iz kojih su dolazili stradali vojnici Kraljeve vojske, a pomoć za izgradnju hrama tražiće se i od Vlade Republike Srpske i Vlade Srbije, kao i od vjernika: „Nije ovo samo stvar Miljevine, Foče i okolnih mjesta, već je to od nacionalnog interesa i stvar velikog stradanja srpskog naroda, možda i najvećeg stradanja poslije Jasenovca“, rekao je Medović.

PARASTOS MILJEVINA 3

Pored crkve kosturnice u Miljevini se planira praviti i centralno spomen obilježje za  100 srpskih boraca i 27 civila, mještana Miljevine, koji su poginuli u Odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine, kaže predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Foča Srđan Stanković. „Svake godine služimo parastos u crkvi jer nemamo centralni spomenik za stradale borce i civile iz Miljevine. U mjesnoj zajednici Miljevina sagrađeni su spomenici na Vratlu, Papratnoj njivi i u Kratinama i tu su upisana imena boraca koji su poginuli na tim mjestima. Međutim ima boraca koji su život izgubili na drugim ratištima i njihova imena nisu nigdje upisana. Zbog toga želimo da napravimo centralno spomen obilježje na kojem ćemo upisati imena svih boraca i civila sa područja Miljevine, jer je Miljevinski bataljon bio vrlo značajan u toku ratnih dejstava“, rekao je Stanković.

Centralni spomenik u čast svih poginulih boraca i civila iz Miljevine planiran je da se sagradi na raskrsnici i Miljevini, pokraj magistralnog puta Foča-Sarajevo.

Последњи текстови

Душанка Станковић нови начелник Одјељења за општу управу

На јучерашњој сједници Скупштине општине Фоча за вршиоца дужности начелника општинског Одјељења за општу управу, умјесто Зорана Ћосовића, који је  разријешен са...

Сутјеска поново прволигаш

Након годину дана такмичења у Другој лиги Републике Српске, фудбалери Сутјеске ће од јесени поново бити прволигаши, одлучио је данас Фудбалски савез...

Кризни штаб Фоча: Забрињавајући епидемиолошки подаци

Општински штаб за ванредне ситуације оцијенио је на данашњем састанку да је дошло до погоршања епидемиолошке ситуације на подручју Горњег Подриња и...

Киша и град оштетили путеве, уништили усјеве

Јако невријеме праћено градом и ударима вјетра погодило је јуче Фочу и у рубним дијеловима општине причинило огромну штету на усјевима, објектима...

ОО СДС: Гласање о забрани малих хидроцентрала поигравање пред локалне изборе

Општински одбор СДС-а Фоча сматра да је јучерашње гласање у Народној скупштини Републике Српске о забрани изградње малих хидроцентрала показало како се актуелна...