Насловна Култура Izložba o bombardovanju Srbije

Izložba o bombardovanju Srbije

13.5 C
Foča

Veliki broj posjetilaca prisustvovao je u Foči otvaranju izložbe o NATO bombardovanju SR Jugoslavije 1999. godine beogradskog Muzeja žrtava genocida.
Kustos istoričar Muzeja iz Beograda Bojan Đokić rekao je da fotografije porušenih mostova, stambenih objekata, bolnica, TV tornjeva, izgorjelih vozova, uništenih pruga i puteva, prikazuju okrutnost bombardovanja.

Izložbom su obuhvaćena i bombardovanja srpskog naroda u Prvom i Drugom svjetskom ratu, te u ratovima u BiH i Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine, a cilj izložbe je, kaže Đokić, da se prikaže kontitnuitet srpskih stradanja u 20. vijeku.

12-12-Bombardovanje-3

 

Ova izložba, koja je postavljena u fočanskom Muzeju Stare Hercegovine, nastala je povodom 15 godina od NATO agresije.

“Uz poruku da se nikada ne ponovi, cilj nam je da sačuvamo sjećanje na srpska stradanja. Baš kao što je patrijarh German govorio da moramo da praštamo, ali ne smijemo da zaboravimo”, naveo je Đokić.

Direktor fočanskog Muzeja Branka Dragičević naglasila je da je ova izložba nastavak obilježavanja jednog vijeka od početka Prvog svjetskog rata.

“U septembru smo odali počast Fočacima stradalim u Prvom svjetskom ratu i promovisali knjigu `Adresar mrtvih Fočana` Milenka Todovića, čiji je suizdavač upravo Muzej žrtva genocida iz Beograda”, rekla je Dragičevićeva.

Ona je dodala da je ovo prilika da se posjetioci izložbe prisjete i bombardovanja Foče 1995. godine, kada je, osim vojnih objekata, NATO avijacija porušila mostove na Drini i TV repetitore.

12-12-Bombardovanje-2

 

 

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić je istakao da su u Drugom svjetskom ratu za Srbe posebno tragična bila saveznička bombardovanja iz 1944. godine, a da je u NATO bombardovanju 1999. godine na Srbiju palo 22.000 tona različitog eksploziva.

Izložba “Agresija na SR Jugoslaviju 24. mart – 10. jun 1999”, sadrži 35 panoa sa fotografijama i faksimilima dokumenata, raznim mapama i kartama, a njeni autori su viši kustos beogradskog Muzeja žrtava genocida Nenad Antonijević i vršilac dužnosti direktora tog muzeja Veljko Đurić Mišina.

Postavka u fočanskom Muzeju Stare Hercegovine biće izložena do 26. decembra.

Посљедњи текстови

Почиње наплата паркинга у ужем центру Фоче

У ужем центру Фоче од четвртка, 14. јула, почиње наплата паркинга на јавним паркиралиштима у двије зоне наплате, саопштено је из предузећа...

У суботу вакцинација против вируса корона без претходног заказивања

У Универзитетској болници Фоча у суботу, 9. јула, биће настављена вакцинација против вируса корона без претходног заказивања. Имунизација ће...

ПУ Фоча: Прије одласка на одмор заштитити имовину

Полицијска управа Фоча позвала је грађане да у сезони годишњих одмора посебну пажњу посвете заштити своје имовине током дужег одсуства, те на...

Миљевина сутра од 9,00 до 15,00 без струје

Подручја Миљевине, Јелеча, Кратина, Оцркавља и Метвина биће без струје сутра од 9,00 до 15,00 часова, најављено је из фочанске Електродистрибуције.

ОО ДЕМОС-а Фоча: Изабрани кандидати за опште изборе

На општим изборима у октобру кандидати Демократског савеза за посланике у Народној скупштини Републике Српске у изборној јединици девет биће Марија Милановић...