Насловна Култура Изведена монодрама „Мудри и јуначни војвода Јанко Катић“

Изведена монодрама „Мудри и јуначни војвода Јанко Катић“

13.5 C
Foča

Монодрама „Мудри и јуначни војвода Јанко Катић“, коју је написао врстан познавалац историје и познати српски књижевник Милован Витезовић, одиграна је за основце у Градском позоришту Фоча. Она је кратак животопис једног од најзначајнијих војвода Првог српског устанка чији је лик на позоришну сцену донио   српски глумац Александар Дунић.

Свјесни, колико је важно младе образовати и подсјећати на историјске личности које су обиљежиле тешка времена, на њихову храброст, јунаштво и чојство, приближити им и књижевна дјела у којима се описује животопис оних који су завриједили да их памте нараштаји,  наставници историје и српског језика ОШ “Свети Сава” довели су на сцену Градског позоришта Фоча монодраму “Мудри и јуначни војвода Јанко Катић” која   више и боље дориноси  разумијевању и учењу таквих садржаја.

-Након што смо ступили у контакт са Александром Дунићем, он нам је понудио ову представу за ученике старијих разреда јер је сматрао да би ученици требало да чују нешто из историје и да је то ближи начин да упознају историју него читањем књижевних дјела. Позоришна представа то ће им приближити гледањем представе И слушањем глумца. Наставници српског језика и историје појаснили су дјеци значај позоришне представе и ове врсте едукације. Запазили смо дас у ученици током представе уживали, каже директорица ОШ “Свети Сава” Јелена Чанчар.

Монодрама је историјски подсјетник јер говори о Карађорђевом војводи из Првог српског устанка, једном од његових највернијих сарадника и сљедбеника све до преране погибије уочи Боја на Мишару 1806. године. Јанко Катић, изузетно образован за оно доба, говорио је добро турски и њемачки језик и био званични преводилац Карађорђу.

Кроз драму провејава епски вриједносни систем- шта је била ријеч, част, поштење, образ, каже глумац Александар Дунић. Додаје да су то биле координате и општељудски обрасци у којима ми и данас живимо, били тога свјесни или не. Осим да будемо њихови биолошки потомци, прије свега требали бисмо бити њихови духовни потомци, баштинећи нешто од тих врлина и његијући их. 

-Ја сам овом монодрамом хтео да истакнем и неке  врлине српског народа које су га красиле, нешто што мислим да би требале да буду базичне вредности у свим временима. Да не би смело никада да се промени, да не би смело никада да дође до отуђења. Војвода Јанко Катић је био човек који је дошао из народа, природном селекцијом што је јако важно. Он није никакав намештеник, њега нико ту није поставио. Све војводе су биле војводе аутентичних врлина. У тешким и турбулентним временима и треба да имамо оне најбоље да нас воде како би се ефекат  тешког умањио, каже глумац Александар Дунић.                                                                                                                 

Представе попут ове, историјског и поучног карактера треба да гледају и слушају млади, мишљења је Александар Дунић. Јер, ријечи живе и расту  у нама, не смију се потцјењивати, оне могу потпуно да нам преобликују карактер и зато је то потребно младима говорити и васпитавати их на вриједностима које су красиле јунаке из  наше историје и књижевности.

-Дуго већ размишљам да смо ми зрели за нове просветитеље који би ишли и помагали народу да се орентише у овом времену,  у времену вулгарног материјализма. Увек сам веровао у победу духа над материјом. Имам много доказа за то да дух увек победи материју. Дух је увек већи, јачи и старији него што је материја. Младим људима увек треба да се говори јер ће нешто остати у њима, увјерења је Дунић.  

Гостовање познатог београдскг глумца Александра Дунића у Фочи није завршено овом монодрамом. Најавио је још позоришних представа пред домаћом публиком.

Последњи текстови

Сутра без струје више села

Због радова на далеководу „Слатина“ сутра ће, у периоду од 8.00 до 15.00 часова, без напајања електричном енергијом бити Горња и Доња...

Пријављено лице због упућивања пријетњи по живот

Лице чији су иницијали К.В. пријављено је полицији да већ дужи временски период пријети по живот и тијело својим комшијама С.Т. и...

Данас сунчано

У Републици Српској и Федерацији БиХ данас ће након ведрог, локално магловитог и свјежег јутра, бити сунчано и угодно топло вријеме, уз...

Јечмишта: Уређено мјесно гробље

У селу Јечмишта у фочанској мјесној заједници Челебићи, претходног викенда завршено је уређење мјесног гробља. Замијењена је дотрајала ограда стара скоро тридесет...

ФК “Сутјеска”: Млади играчи награђени Првом лигом

Након једногодишње епизоде у Другој лиги, "Сутјеска" се враћа у друштво прволигаша Српске. Ова одлука новог руководства Фудбалског савеза обрадовала је Фочаке,...