Насловна Друштво Jedini muški student među 30 studentkinja

Jedini muški student među 30 studentkinja

0 C
Foča

Na završnoj četvrtoj godini odsjeka defektologije Medicinskog fakulteta u Foči trenutno je 31 student i to 30 djevojaka i jedan muškarac Slobodan Kovačević iz Srpca.

Slobodan priča da ih je svega četvorica na sve četiri godine i da mu nije svejedno što na četvrtoj godini nema nijednog muškog kolegu, ali i da mu ne pada teško stalno okruženje djevojaka.

„Na prvoj godini nema nijedan muškarac, na drugoj ima jedan, na trećoj dva i na četvrtoj samo ja. Naravno da bi bilo poželjnije da imamo više muških kolega, ali svakako to ne predstavlja problem jer imam  jako dobre i prijatne koleginice“, kaže dvadesetdvogodišnji Srpčanin.

Na defektologiji, tačnije na medicinskom odsjeku specijalne edukacije i rehabilitacije studenti se školuju za rad sa osobama s teškoćama u razvoju.

Slobodan smatra da su predrasude i negativno mišljenje o toj kategoriji stanovništva doprinijele da se muškarci dosta rjeđe od djevojaka opredjeljuju za ovaj plemeniti poziv.

„Sigurno da je razlog za to slaba informisanost i ti negativni stavovi, razni stereotipi o osobama sa smetnjama u razvoju, što je problem našeg društva. Mnogi smatraju da je ovo naporan posao, ali svaki posao je naporan na svoj način, a u ovom je bitno biti komunikativan i imati empatiju. Nadam se da će se takvi stavovi, sa boljom informisanošću, u budućnosti promijeniti“, ističe Slobodan.

On je dodao da je ovaj poziv izabrao i zbog toga što omogućava dalje usavršavanje, a deficitarno je zanimanje i mogućnost zapošljavanja je velika.

Slobodan je omiljen među koleginicama, koje za njega imaju samo riječi hvale.

sl 1

„Slobodan je prije svega dobar drug, jako je kolegijalan, druželjubiv, super je prihvaćen od nas cura. Jeste da je jedan jedini, sva naša pažnja usmjerena je ka njemu, trudimo se da se prilagodimo, sve radimo u dogovoru s njim, nikad ga ne izostavljamo i čuvamo ga „kao malo vode na dlanu“, kaže Nikšićanka Milica Krejović.

Jovana Šukalo iz Gradiške dodaje da je Slobodan veoma dobar prijatelj i da im pomaže oko ispita i predispitnih obaveza.

 „Poručila bih muškarcima da je ovaj smjer veoma dobar i perspetkivan, a oni u nekim aspektima ove struke mogu da ostvare veći autoritet nad populacijom sa kojom radimo“, istakla je Šukalo. 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо Вас да унесите свој коментар!
Молимо Вас, овдје унесите своје име

Последњи текстови

Студенти сувим оброцима даривали слијепа и слабовида лица

Студенти који су смјештени у Студентском дому у Фочи даривали су Међуопштинску организацију слијепих и слабовидих лица са 220 комада конзерви, које ће бити...

Ивана Бјелогрлић данас путује на лијечење у Париз

Трогодишња Ивана Бјелогрлић, са родитељима Нином и Јеленком, данас путује у Париз, гдје би требала да настави лијечење, саопштила је породица на фејсбук страници „Помозимо...

У понедјељак обустава саобраћаја у Улици Петра Кочића, у сриједу у дијелу Крајишке улице

Због санације коловоза, у понедјељак, 9. децембра, од 8.00 до 20.00 часова Улица Петра Кочића биће затворена за саобраћај.

Централна манифестација МУП-а Српске у Фочи: Спас од дроге уз помоћ породице и полиције

Са централне републичке манифестација МУП-а Српске, која је данас одржана у Основној школи "Свети Сава" и Центру за културу и информисање у...

Књига „Светосавље и философија живота“ – расправа о идеји светосавља

Разговор о књизи „Светосавље и философија живота“ професора Богољуба Шијаковића, одржан је у просторијама Православно богословског факултета „Свети Василије Острошки“....